Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sutra Mitra zonata

Autor: Z L

29.07.2008. 22:00
Sutra Mitra zonata


Pred nama je, treći po redu, Festival morskih orgulja „Mitra zonata“, koji nastavlja svoju uspješnu plovidbu zadarskom rivom. Festival, na kojem naši estradni umjetnici pjevaju poznate pjesme, tematika kojih je vezana uz more, uz pratnju klapa i, naravno, zvuka „morskih orgulja“, održat će se 31.srpnja (četvrtak), s početkom u 20,00 sati.
„Morske orgulje“ su uštimane tako da svojom melodijom prate akorde koji se najčešće javljaju u klapskom pjevanju, G-Dur, a uštimao ih je skladatelj i akustičar Ivica Stamać. Uz pratnju najvećeg i jedinstvenog instrumenta na svijetu, „morskih orgulja“, za koje je autor, Nikola Bašić dobio brojne europske i svjetske nagrade, specifičnost ovog Festivala je i u tome što pjevači i klape pjevaju ploveći na brodovima, stvarajući tako pozornicu u pokretu, pa gledatelji i sami imaju dojam da sudjeluju na svojevrsnoj „pjevajućoj“ regati. Pozornica je more, a u pozadini, umjesto kulisa, otoci, i pogled na, kažu mnogi, jedan od najljepših zalazaka Sunca na svijetu. Upravo zato, i „Mitra zonata“ kreće sa svojim programom iz dana u noć, u sam zalazak Sunca, a Sunce 31. srpnja zalazi u 20 sati i 20 minuta. A kad zađe Sunce, programu će se pridružiti i Pozdrav Suncu, nova atraktivna instalacija uz same „morske orgulje“, na kojoj će se također, povremeno odvijati dio programa Festivala.
Festival morskih orgulja „Mitra zonata“, nosi u sebi i notu prirodne i kulturne zaštite Jadrana, na što upućuje već i sam naziv, jer „Mitra zonata“, ime je najrjeđeg i, po mnogima, najljepšeg jadranskog puža, a njegovo rijetko stanište, najčešće je upravo na području srednjeg Jadrana. Zaplovit će uz „morske orgulje“ brodovi naše tradicijske povijesne baštine, uz jedrenjak „Branimir“, leuti i gajete, zadarski barkajoli i najstarija hrvatska lađa Condura Croatica, a pridružit će im se  i veslači zadarskog Veslačkog kluba, te jedriličari kluba „Uskok“.
„Mitra zonata“ zaplovit će ove godine i kroz povijest, pridružujući se obilježavanju 500.-te obljetnice rođenja Petra Zoranića, autora prvoga hrvatskog romana „Planine“. Petar Zoranić, podrijetlom iz Nina, rođen je u Zadru, gdje je i napisao roman.
Već od samog početka plovidbe „Mitra zonata“ privlači veliku pozornost medija. Ove godine Festival morskih orgulja „Mitra zonata“, naći će tako svoje mjesto i u programu HTV-a, snimka će biti emitirana 16. kolovoza (subota) na HTV1 u 21,15 minuta. Uz domaće medije, za ovaj jedinstevni morski događaj, zainteresirane su i strane medijske kuće, te su i inozemni novinari najavili svoj dolazak u Zadar. „Mitra zonata“ naći će se tako ove godine i u programu CBS (Canada), Deutsche Welle i BBC-a.
Nastupaju: Vinko Coce, Goran Karan, Vili Kalmeta, Bepo Matešić, Zorica Kondža, Ivica Sikirić – Ićo, Emilija Kokić, Davor Pekota, Alen Vitasović, Davor Radolfi, Giulliano, Ivo Pattiera, Đani Stipaničev, Hari Rončević, Amenda Stošić, Dean Dvornik, Zoran Jelenković, Mladen Grdović, Ivana Kovač, Tomislav Bralić, klapa „Intrade“, „Sv.Juraj“, „Kontrada“, „Kaleta“, „Galija“, „Leut“, „Donat“, „Godimenti“, „More“, „Skradinke“, „Pakoštane“. Organizatori Festivala morskih orgulja „Mitra zonata“ su Grad Zadar i Turistička zajednica Grada Zadra, a ulaz je slobodan.


Prigodni poštanski žig
 Hrvatsko filatelističko društvo Zadar obilježava održavanje Festivala morskih orgulja MITRA ZONATA 2008. izdavanjem prigodne omotnice i prigodnog poštanskog žiga. Na lijevoj strani omotnice nalazi se ilustracija Morskih orgulja s notnim zapisom i prigodnim tekstom. Na gornjoj desnoj strani omotnice prigodna je poštanska marka iz serije Hrvatska fauna – rakovi koja prikazuje jastoga (puštena u promet 15.3.2007.). Marka je poništena prigodnim poštanskim žigom crne boje unutar kojeg je crtež Morskih orgulja, prigodni tekst te mjesto, poštanski ured i datum uporabe žiga. Žig je u uporabi samo jedan dan, odnosno 31. srpnja 2008. godine, na dan održavanja Festivala i to samo u poštanskom uredu 23103 Zadar – na Poluotoku.
Ukoliko ste u četvrtak planirali slati pisma ili razglednice iz Zadra, pohrlite stoga u poštanski ured na Poluotoku, jer će sva pisma, razglednice i ostale poštanske pošiljke u navedenom poštanskom uredu biti poništene ovim žigom. Morske orgulje će putem pošte tako stići u mnoge domove diljem Hrvatske, Europe i svijeta. Nakon uporabe, žig će se čuvati u Poštanskom muzeju u Zagrebu kao trajni poštanski dokument. Autor žiga i omotnice je predsjednik Društva, gospodin Igor Černigoj.