Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U petnaest dana do natprosječne mjesečne plaće

Autor: Julijana Bačić

29.07.2008. 22:00
U petnaest dana do  natprosječne mjesečne plaće

Foto: Vedran SITNICA



Ovaj posao ima mnogo prednosti, a vrlo malo nedostataka. Osobno ga ne bih mijenjala ni za koji drugi posao preko ljeta, ističe Samanta, dodavši kako im strani turisti ostavljaju malo novca te da je domaće stanovništvo darežljivije. Najviše novca, kako ističu djevojke, ostavljaju upravo Zadrani
Ljeto je vrijeme  kad se mnogi mladi odlučuju  za pronalazak sezonskog zaposlenja. Dva ljetna mjeseca  učenici i studenti nastoje provesti radeći kako bi zaradili  “svoje novce” i na taj način  financijski rasteretili roditelje. Iako je ovo najčešći  razlog zbog kojeg se mladi  odlučuju za rad tijekom ljetne  sezone, postoje i oni koji su  na rad ljeti prisiljeni. Da bi  kupili udžbenike i odjeću,  mladi vrlo često naporno rade  tijekom srpnja i kolovoza.
Ljeti su mladi najčešće zaposleni u kafićima, restoranima, na štandovima, ali ima i  onih koji svoje radno mjesto  pronalaze na benzinskim postajama, perući prozore automobila. Kako je za ovaj  ljetni posao jako velik interes  te je teško doći na red za  svoja dva tjedna na benzinskoj postaji, pravi je zgoditak  dobiti ovaj posao. Velika navala na ovaj posao je vjerojatno stoga što se radi samo  dva tjedna, a može se zaraditi  jedna čitava mjesečna plaća  ili čak i više.
Na benzinskoj postaji kod  Jazina, u samom centru grada, prozore automobilima peru dvije djevojke i jedan mladić. Iako ih je troje, svi oni  imaju dosta posla, a s poslom  dolazi i zarada. Samanta Majić, jedna od zaposlenih na  benzinskoj postaji kod Jazina,  otkrila nam je koliku će joj  zaradu donijeti ovaj posao.
– Dnevno možemo u prosjeku kroz jutro zaraditi oko  150 do 200 kuna. Najmanje je  posla između 8 i 9 ujutro.  Kasnije je sve više i više  automobila pa imamo više  posla. Poslijepodne možemo  zaraditi i do 400 kuna, kazala  je Samanta. Njoj i Tihani  Janković, koja također radi  na benzinskoj kod Jazina, jučer je bio zadnji dan na poslu.  Tihana je zato predzadnju  večer svojeg posla zaradila  čak 450 kuna. No, djevojke  ističu kako zarada nije uvijek  niti svagdje ista.
– Ovdje stalno ima automobila, gužve nema jedino  rano ujutro, a sve ostalo vrijeme dolaze automobili, tako  da imamo pune ruke posla.  Ujutro radimo od 8 do 14 sati,  a poslijepodne od 14 do otprilike 21 sat. No, ako vidimo  da ima posla, znamo ostati i  dulje, kazala je Samanta.
Za 15 dana svojeg rada na  benzinskoj postaji djevojke su  zaradile jednu dobru mjesečnu plaću, za koju bi inače  negdje drugdje morale odrađivati cijeli mjesec. Upravo  zbog ovog razloga, za rad na  benzinskim postajama potrebno se prijaviti na vrijeme  kako bi osigurali svoje mjesto,  odnosno termin, jer svaka  grupa radi po 15 dana.
– Ovaj posao ima mnogo  prednosti, a vrlo malo nedostataka. Osobno ga ne bih  mijenjala ni za koji drugi  posao preko ljeta, ističe Samanta dodavši kako im  strani  turisti ostavljaju malo novca  te da je domaće stanovništvo  darežljivije. Najviše novca,  kako ističu djevojke, ostavljaju upravo Zadrani. Naše  su nam sugovornice ispričale  da se događa da Nijemci kada  ih vide ne žele da im one peru  prozore na automobilu, nego  sami uzmu njihovu spužvu te  operu stakla.
– I onda nam ništa ne daju  te tako valjda štede, kazala je  Tihana dodavši kako svakoga  prije nego što počnu prati  stakla automobila prvo upitaju mogu li te da nisu jedne  od onih koje počnu prati bez  da ikoga išta pitaju.
– Nismo napasne, niti nepristojne, prvo pitamo, ne  činimo niša bez dopuštenja.  Mislimo da svatko ima pravo  odlučiti želi li da mu peremo  prozore ili ne. Ako vidimo da  je auto zaista prečisto te da  nema potrebe prati prozore,  onda i ne pitamo, kazale su  djevojke.
Najmanji iznos koji im je  netko dao dogodio se prekjučer kad je Tihana za pranje  prozora dobila samo 50 lipa.  Samanta je naprotiv, imala  pozitivnije iskustvo te je od  istog čovjeka dva puta dobila  po 50 kuna. Djevojke ističu  kako im se mladići koji dolaze  na ovu benzinsku postaju znaju udvarati, ali na kraju im  ipak, unatoč udvaranju ostave  samo jednu kunu.
Svoju će zaradu ove dvije  srednjoškolke potrošiti na odjeću, ali i ostale potrepštine  za školu te će tako ujedno i  financijski rasteretiti svoje roditelje.