Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Uvijek atraktivna županijska “cvjetna oaza”

Autor: Ida Štulić

29.07.2008. 22:00
Uvijek atraktivna  županijska “cvjetna oaza”

Foto: Adam VIDAS



Direktorica turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov Klara Eškinja-Glavan ističe kako se filipjanski turistički djelatnici trude organizirati najmanje dvije manifestacije tjedno, od kojih turiste najviše zanimaju one sportskog i natjecateljskog duha
Sv.  Filip i Jakov mjesto je koje već  dugi niz godina ima status  najuređenijeg općinskog središta Zadarske županije te je  stoga poznato i kao “cvjetna  oaza Zadarske županije”. U  županiji prvi otvaraju punu  sezonu početkom srpnja, iako  ni lipanj nije zanemariv jer se  već tada kapaciteti popunjavaju, a odvijaju se i mnoga  događanja. Već drugu godinu  zaredom Sv. Filip i Jakov podiže Plavu zastavu na mjesnoj  plaži Iza banja u centru. Cijeli  kulturno-zabavni program je  tiskan te se može nabaviti u  turističkim agencijama, objektima organiziranog smještaja i apartmanima, a također  je oglašen i na plakatima na  javnim površinama.
Direktorica turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov  Klara Eškinja-Glavan ističe  kako se filipjanski turistički  djelatnici trude organizirati  najmanje dvije manifestacije  tjedno, od kojih turiste najviše  zanimaju one sportskog i natjecateljskog duha. Riječ je o  natjecanjima u odbojci na pijesku ili najavljenoj Hodačkoj  utrci “Sv. Filip i Jakov – Turanj  2008” koja će se održati 3.  kolovoza. Sve sportske aktivnosti odvijaju se na rivi, malom igralištu ili na plaži. Poznata je i “Filipjanska noć”,  fešta koja se odvija uz mirise i  degustaciju domaćih specijaliteta. Turističke fešte i ribarske večeri uz klapsko pjevanje  i domaću spizu privlače sve  posjetitelje pa će se 14. kolovoza održati tradicionalni  susret dalmatinskih klapa “Sv.  Roko 2008.”, koji je ujedino i  zaštitnik Općine Sv. Filip i  Jakov, a proslava blagdana Sv.  Roka bit će 16. kolovoza. Zabavne večeri nadopunit će i  veliki vatromet na Glavnom  mulu na rivi.
– U program smo uključili i  naše najmanje kako se ne bi  osjećali zapostavljenima. Imamo skupinu malih glagoljaša  koji će na svojim radovima  istaknuti tekstove i ime gosta  koji kupi suvenir na glagoljici,  a uz to je pokrenuta i radionica za djecu koja će izrađivati suvenire vezane za povijest Sv. Filipa i Jakova, kazala je Klara Eškinja Glavan.
Kako bi čuvanje tradicije  nastavilo svoj put organizirana je i večer folklora i starih  običaja “Kako su živili i radili  naši stari”.
Ove je sezone dosad u mjestu boravilo oko 5.000 prijavljenih turista što predstavlja  otprilike isti turistički promet  kao i prošle godine.
Rivijera Sv. Filip i Jakov u  svojoj ponudi raspolaže i ugodnim ambijentima restorana,  konoba i pizzerija u kojima se  nude domaći specijaliteti  spremljeni na tradicionalni  način.