Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Antičko ulje iz antičkog stakla

Autor:

29.07.2009. 22:00
Antičko ulje iz antičkog stakla

Foto: Filip BRALA



S obzirom da u suvenirnici muzeja imamo novu ponudu – repliku antičke boce, koja datira iz 1. i 2. stoljeća, sa sortnim maslinovim uljem “Liburnum”, došli smo na ideju da flaširamo ulje kao vrsni suvenir, kao nešto što je zbilja autohtono, pojasnio je Ivo Fadić, naglasivši kako je ovo prva takva degustacija u Muzeju antičkog stakla
Brojni su posjetitelji zadarskog Muzeja antičkog stakla prošle srijede imali priliku degustirati maslinovo ulje i tako uživati u mirisima i okusima ovog proizvoda s tisućljetnom tradicijom na ovim prostorima. Riječ je, naime, o vođenoj degustaciji maslinovog ulja, koju je Udruga senzorskih analitičara maslinovog ulja “Olea Zadar” organizirala u suradnji s Muzejom antičkog stakla.
– S obzirom da u suvenirnici muzeja imamo novu ponudu – repliku antičke boce, koja datira iz 1. i 2. stoljeća, sa sortnim maslinovim uljem “Liburnum”, došli smo na ideju da flaširamo ulje kao vrsni suvenir, kao nešto što je zbilja autohtono, pojasnio je Ivo Fadić, naglasivši kako je ovo prva takva degustacija u Muzeju antičkog stakla, no da se nada kako će ove vođene degustacije postati tradicija, koje će se u muzeju održavati najmanje jednom godišnje.
Dvije tisuće godina na ovim prostorima
Članovi Udruge su tako za ovu priliku pripremili tri vrste ulja, točnije tri kategorije kvalitete ulja koji su prisutni kušali, a zahvaljujući savjetima vrsnih uljara i naučili na što je sve potrebno obratiti pozornost kako bi se ulje kvalitetno ocijenilo. Prije samog početka degustacije održano je kratko predavanje pod nazivom “Antičko ulje u antičkom staklu”, koje je održao Darko Dujela, član Udruge “Olea Zadar” i poznati zadarski uljar. Dujela je tako pojasnio poveznicu između antičkog stakla i maslinovog ulja, koju većina ljudi nije mogla pronaći.
Ispričao je tako priču o proizvodnji i trgovanju maslinovim uljem na ovom području, koje je staro preko 2 tisuće godina, pojasnivši kako je, upravo zbog toga, osim o antičkom staklu, moguće govoriti i o antičkom maslinovom ulju.
– Nekada je maslinovo ulje na stolove kućanstava obavezno dolazilo u staklenim bočicama. S obzirom da je tada bilo pravo umijeće stvoriti kvalitetno maslinovo ulje, kao i kvalitetno staklo, zašto to danas ne bismo spojili, kazao je Dujela, nakon čega je u zaista ugodnom ambijentu terase muzeja započela degustacija u kojoj su prisutni istinski uživali, te poput profesionalnih kušača dali sve od sebe kako bi osjetili razliku među uljima, pogodili kategoriju u koju pojedino ulje spada te mu dali pripadajuću ocjenu.
Zagrijavanje toplinom dlana
S obzirom da su ovom prilikom kušali tri vrste maslinovog ulja, o svakom ulju pojedinačno govorio je jedan član Udruge “Olea”. Posjetiteljima se tako ovaj posjet muzeju itekako isplatio jer oni koji to nisu znali prije, naučili su kako maslinovo ulje prije samog kušanja mora biti zagrijano na temperaturi od 28 Celzijevih stupnjeva, a što su gosti ovom prilikom postigli toplinom dlana. Nakon toga, čašica s ugrijanim uljem prinosi se nosu te se razmišlja o tome što se osjeća. Najprije se, kako je pojašnjeno, osjeća miris voćnosti, potom je moguće osjetiti miris svježe pokošene trave, miris rajčice, artičoke ili zelenih bajama. Najkvalitetnije je ono ulje kod kojeg se osjeti harmonija spomenutih mirisa, nije poželjno da iti jedan od njih posebno dolazi do izražaja. Nakon što su procijenili o kojem se mirisu radi, predavači su pojasnili kako je ulje potom potrebno probati, kratko ga zadržati u ustima i tek onda progutati. Pri kušanju ulja traže se tri osnovna okusa, a to su slatkoća, pikantnost i gorčina.