Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Domaći proizvodi za domaće kupce

Autor: Ivan Stagličić

29.07.2009. 22:00
Domaći proizvodi za domaće kupce


Posjetitelji na sajmu mogu naći tradicionalnu hrvatsku obuću, med, ljekovite proizvode od meda te rakije s medom, propolisom i ljekovitim biljem, kupinovo vino, kao i same kupine, borovnice, namaze i marmelade od brusnica, šumskih jagoda, dunja i još raznog drugog voća, kao i bogat izbor voćnih likera i rakija. Ljubitelji sira pronaći će ovdje nekoliko različitih vrsta od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka s Dugog otoka, Sinja i Varaždina
Jučer su na Trgu Borelli započeli 13. Dani Sunca. Zadranima i njihovim gostima prikazana je i ponuđena široka ponuda autohtonih i prirodnih proizvoda, kao i predmeta tradicijskoga obrta. Ispred zgrade Suda može se naći tradicionalna hrvatska obuća, med, ljekoviti proizvodi od meda te rakije s medom, propolisom i ljekovitim biljem, kupinovo vino, kao i same kupine, borovnice, namazi i marmelada od brusnica, šumskih jagoda, dunja i još raznog drugog voća, kao i bogat izbor voćnih likera i rakija. Ljubitelji sira pronaći će ovdje nekoliko različitih vrsta od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka s Dugog otoka, Sinja i Varaždina. Proizvodi od lavande i njezinih eteričnih ulja također se mogu nabaviti u više proizvoda i pakiranja.
Izlagači kažu kako su zadovoljni, uostalom prvi je dan, a ljudi dolaze, prolaze, zastajkuju, raspituju se, degustiraju, ali i kupuju. Premda dosta stranaca zastajkuje i razgledava, izgleda da su domaći ipak pouzdaniji kupci.
A i proizvođači imaju svoje priče. Od Nediljka Čotića tako saznajemo da su ovogodišnja duga i hladna zima i prohladno proljeće bili nepovoljni za proizvodnju meda, pogotovo u Lici.
Na štandu Šik cipela do.o.o ponuđen je izbor različite obuće, ali skoro isključivo ženske. Ipak, od ove godine u proizvodnju ulaze i muški modeli od kojih se neki već i sad mogu vidjeti i nabaviti na sajmu. Proizvođači su rodom iz Borova, a sada rade u Kloštar Ivaniću, mjestu koje je u prošlosti imalo veliku i razgranatu tradiciju proizvodnje opanaka. Mogu se nabaviti i čizme, no one se izrađuju po narudžbi i mjeri.
Na štandu Bokun d.o.o može se kušati vino od šumske kupine, a vlasnik nam kazuje još jednu poznatu, autohtonu hrvatsku priču. Kupine za njegove proizvode ima kod nas u izobilju, ali nema radne snage koja bi je bila voljna brati.
Prvi dan sajma Dani Sunca okončan je koncertom engleske renesansne i barokne glazbe koju je izveo novi zadarski trio, tako da je i to bio svojevrstan autohtoni, i to, zadarski proizvod.