Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Hrvatska predala krunu

Autor: Igor Duvnjak

29.07.2009. 22:00
Hrvatska predala krunu


Pobjednik odlučen u posljednjem napadu kada je Sukno s igračem više šest sekundi prije kraja loptu poslao iznad grede
Hrvatski vaterpolisti poraženi su u polufinalom ogledu Svjetskog prvenstva od Srbije (11:12) i na taj način oprostili su se od naslova prvaka koji su prije dvije godine osvojili u Melbourneu. Jučerašnja utakmica bila je zapravo repriza polufinalnog ogleda od prije dvije godine, no ovoga puta s drugačijim ishodom, izabranici Ratka Radića nisu uspjeli drugi put za redom izboriti finale svjetske smotre. Utakmica je očekivano bila “na nož” uz puno čvrstih duela, a pobjednik je odlučen u posljednjem napadu kada je Sandro Sukno u situaciji s igračem više šest sekundi prije kraja loptu poslao iznad grede i time propustio Hrvatskoj osigurati produžetke. Bio je ovo 28. međusobni ogled ovih dviju reprezentacija i 15. pobjeda Srbije i to u utakmici u kojoj je Hrvatska objektivno bila favorit. No, bez dovoljno koncetracije u obrani i preciznosti u napadu poraz je bio neizbježan, a ni vratar Josip Pavić nije imao svoj dan.
Promašeni peterac
Izabranici Ratka Rudića odlično su otvorili utakmicu, Sandro Sukno i Miho Bošković pogocima u situaciji s igračem više donijeli su vodstvo 2:0. No, istom lakoćom su tu istu prednost upropastili, Prlainović je prvo izmaknuo pažnji Boškovića, a zatim je i Udovičić pobjegao hrvatskoj obrani (2:2). Bošković je pogotkom nakratko vratio mirnoću (3:2), no bilo je više nego očito da izabranici Dejana Udovičića imaju rješenja za hrvatsku igru. O igri u obrani hrvatskih vaterpolista u prvih osam minuta najbolje govori podatak da je Hrvatska do sada u jednoj utakmici najviše primila pet pogodaka, dok su srpski vaterpolisti u samo jednoj četvrtini uspjeli četiri puta matirati Josipa Pavića. Kod 3:3 nervozu u hrvatskim redovima dodatno je pojačao promašaj Sandra Sukna čiji je peterac u smiraju prve dionice odsjeo na gredi, dok je Srbija preko Gaka trideset seknudi prije kraja prve četvrtine došla do minimalne prednosti (3:4). Muke po hrvatskim vaterpolistima nastavile su se i u drugoj četvrtini, Filipović je realiziravši peterac donio Srbiji prednost od dva pogotka prednosti (5:3). U situaciji kada je prijetilo da utakmica izamkne kontroli hrvatskih vaterpolista, Miho Bošković odličnim je udarcem smanjio na 4:5, no Samir Barać nije uspio realizirati igrača više i poravnati rezultat. S druge strane srpski vaterpolisti maksimalno su koristili svaku priliku, novo opuštanje u obrani kaznio je Aleksić čiji je udarac prošao ispod ruke Josipa Pavića (5:7).
Neizvjesna završnica
Izabranici Ratka Rudića trošili su puno energije da uhvate priključak. Uspjeli su pogotkom Baraća krajem druge i Karača na otvaranju treće dionice. No, kao po uhodanom scenariju Srbi su ponovno realizirali igrača više preko raspoloženog Udovičića, dok je Filipović realizirao drugi peterac i polovicom treće četvrtine ponovno donio Srbiji dva pogotka prednosti (7:9). Hrvatski vaterpolisti nisu odustali, probudio se Nikša Dobud koji se u dva navrata odlično oslobodio na dva metra i u situaciji s istim brojem igrača u bazenu dvaput zatresao suparničku mrežu za novo izjednačenje (9:9). Nastavila se “bitka” u bazenu, no hrvatski vaterpolisti nikako nisu uspjevali preuzeti kontrolu nad rezultatom. Kada je Filipović dvije minute prije kraja susreta realizirao treći peterac i donio Srbiji prednost 10:12 činilo se da je pobjednik poznat. No, ubrzo je susret u neizvjesne vode vratio Buljubašić minutu prije kraja snažnim udarcem koji je od grede završio u mreži. Posljednjih šezdeset sekundi izabranici Ratka Rudića tražili su priliku za izjednačenje. Ona je stigla u posljednjem napadu, no Sandro Sukno nije bio mirne ruke.


Hrvatska11 – Srbija12 (3:4, 3:3, 3:3, 2:2)


RIM – Plivalište Foro Italico. Gledatelja: 500. Suci: Gomez (Italija), Kiszelly (Mađarska).
HRVATSKA: Pavić, Brzica, Burić, Bošković 3, Dobud 2, Buljubašić 1, Antonijević, Karač 2 (1), Bušlje, Sukno 1, Barać 1 (1), Hinić, Obradović 1.
SRBIJA: Soro, Avramović, Gocić, Udovičić 3, Gak 1, D. Pijetlović 1, Nikić, Aleksić 1, Rađen, Filipović 4 (3), Prlainović 2, Mitrović, G. Pijetlović.
Igrač više: Hrvatska 12 (5) , Srbija 9 (4).
Peterci: Hrvatska 3 (2), Srbija 3 (3).




 


Rezultati


Polufinale: Hrvatska – Srbija 11:12. Za poredak od 5. do 8. mjesta: Mađarska – Rumunjska 13:8, Njemačka – Kanada 9:5. Za 9. mjesto: Australija – Crna Gora 7:8. Za 11. mjesto: Kina – Italija 7:14.