Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Konačno nova fasada

Autor: Dragana Glavočić

29.07.2009. 22:00
Konačno nova fasada

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Gimnazijska ljepotica smještena u Perivoju Vladimira Nazora nakon više od dva desetljeća dočekala je sanaciju. Ovih je dana započelo postavljanje skele na fasadi. Skorašnji radovi obuhvatit će skidanje dotrajale žbuke, mijenjanje crijepa i farbanje. Izvođač radova je tvrtka Ibis. Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora kazao nam je da će radovi trajati 60 dana, koliko iznosi zakonski rok te će zahvatiti i početak nove školske godine.
– Ukoliko kolovoz i rujan budu bez kiše postoji mogućnost da se radovi završe i prije isteka zakonskog roka, istaknuo je Šimičević.
Sredstva za radove vrijedne 850.000 kuna plus PDV osigurala je većim dijelom Zadarska županija s 500.000 i Grad Zadar s 350.000 kuna.
S obzirom da je zgrada Gimnazije jedan od spomenika kulture u Zadru, Zavod za zaštitu spomenika kulture odlučio je da zgrada zadrži dosadašnju žuto-oker boju.
Posljednji se put na uređenju fasade zgrade gimnazije radilo 1982. godine. Ova školska zgrada nakon više od 27 godina čekanja konačno će osvanuti s uređenom fasadom bez “rana” iz Domovinskog rata i garfita.
Podsjetimo da se na sanaciju zgrade gimnazije čekalo nešto više od pola godine. Naime, županijski novci umjesto za uređenje fasade gimnazije prenamijenjeni su za sanaciju krovišta te zamjenu vanjske stolarije na zgradi Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole i Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole. Osim što je škola imala financijskih problema, javile su se nevolje i s natječajem za izvođača radova. Na raspisani natječaj javilo se šest ponuđača, ali jedna se tvrtka žalila na izbor izvođača pa je naručitelj odlučio donijeti odluku o poništenju postupka javne nabave. Nakon svih peripetija najvažnije je da će nadolazeću školsku godinu učenici četiriju srednjih škola provesti u primjereno dotjeranom austro-ugarskom zadnju u Perivoju Vladimira Nazora.