Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Oživljena engleska renesansa i barok

Autor: Ivan Stagličić

29.07.2009. 22:00
Oživljena engleska renesansa i barok

Foto: Filip BRALA



Trinaesti Dani Sunca, sajam zdrave hrane i tradicionalnih proizvoda, koji se ove godine održava pod geslom “Zdravo je zabavno” počeo je sa svojim radom u Ulici plemića Borelli, odnosno prostoru ispred zgrade Suda. Osim štandova s bogatim izborom prehrambenih proizvoda, voćnih i mliječnih prerađevina, meda i pčelinjih proizvoda, voćnih likera, sokova i rakija, kozmetičkih preparata i tradicionalne obuće, na ovoj manifestaciji organiziraju se i dodatni sadržaji, od kojih je prvi održan u srijedu kad je na sajmenom mjestu priređen koncert skladbi iz doba engleske renesanse i baroka.
Trio u sastavu Tamara Grgurev (frula i vokal), Zdravko Kosanović i Dario Gligora (na akustičnim gitarama), priredio je glazbeni doživljaj sastavljen od skladbi Johna Dowlanda (1563.-1626.) i Henryja Purcella (1659.-1695.). Triju je ovo prvi javni nastup, a premda još nemaju imena, pokazali su visoku razinu uvježbanosti.
Taktovi rane glazbe pobudili su pozornost prolaznika, domaćih i stranih, koji su slušali glazbu, a mnogi su poželjeli i obići štandove s robom koji su za kupce otvoreni sve do 23 sata. Uostalom, koncert je i zamišljen pod devizom “Engleska renesansa za novi hrvatski preporod” i prvi dojam je da je u toj svojoj zadaći, naravno, u okviru mjesta i mogućnosti, makar djelomice uspio.