Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sredstva UNDP-a za obnovu starog maslinika

Autor: Ivan Stagličić

29.07.2009. 22:00
Sredstva UNDP-a za obnovu starog maslinika


Na službenoj internetskoj stranici općine Preko objavljeno je da je Poljoprivredna zadruga “Drobnica” potpisala sporazum o sufinanciranju uređenja i obnove staroga maslinika u Preku, kojeg je PZ uzela od Župe Preku u koncesiju na trideset godina.
Riječ je o sredstvima iz Programa za poticanje zelenog poduzetništva na dalmatinskoj obali u okviru COAST projekta, a sporazum je potpisan u Razvojnoj agenciji Zadarske županije u Zadru.
Uređenje starog maslinika će, prema stručnoj analizi koju je izvršila Poljoprivredno savjetodavna služba Zadarske županije, koštati 1,5 milijun kuna. Za uređenje prvoga dijela treba izdvojiti 270.000 kuna, od čega će UNDP osigurati 45.000, a deset tisuća kuna će osigurati i Zadarska županija. Općina Preko se uključila u projekt, uređenjem pristupnog puta dužine 800 metara.
U stručnu stranu projekta uključen je Agronomski fakultet u Zagrebu, čiji je profesor Đani Benčić sudjelovao u više projekata razvoja i popularizacije maslinarstva koji se u Preku odvijaju već duže vremena. Ovog proljeća se upravo u ovom zapuštenom masliniku demonstrirala obnova maslinovih stabala na tradicionalni hrvatski način.