Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U Gračac stigao liječnik s međunarodne tjeralice

Autor:

29.07.2009. 22:00
U Gračac stigao liječnik s međunarodne tjeralice

Foto: Vedran SITNICA



– Studirao sam u Rijeci, završio studij medicine i nakon toga bio na specijalizaciji iz interne medicine u Ljubljani, kaže Montana, tvrdeći da ima sve dokumente za rad, a Slovenci ga navodno traže zbog nepodmirenog kredita
Marko Montana, pravim imenom Jozo Marković, za kojim je, kako nam je sam priznao, raspisana međunarodna tjeralica, počeo je raditi kao liječnik u Domu zdravlja Zadar, radnoj jedinici Gračac. Kontroverzni liječnik ostavio je traga svojim radom u BiH, tako da smo pretražujući po Internetu pronašli jako zanimljive podatke. Naime, prema pisanju nekih bosanskih portala, Montana je radio u mnogim mjestima, jako kratko se zadržavajući, a Magazin Aura piše i kako su u njegovom dosjeu evidentirane brojne prijevare i malverzacije, pa čak i izdržavanje zatvorskih kazni, za što nam je Montana rekao kako nije istina, te da je ono zbog čega je tražen to što jednoj slovenskoj banci nije vratio kredit.
Na portalu slovenske policije pronašli smo tjeralicu za Markom Montanom, državljaninom RH, no nismo uspjeli saznati zbog čega je zaista tražen, jer ti podaci nisu dostupni. Za vrijeme dok smo čekali na razgovor s njim, u ordinaciju je ušla medicinska sestra koja je pozvala liječnika jer ga je službeno tražila policija. S policajcem je otišao do svog automobila, otvarao prtljažnik i pokazivao dokumente, a kako nam je rekao problem je nastao jer njegova supruga nema prijavljeno boravište.
– Nisam na vrijeme prijavio suprugu, na plaži su nam ukradeni dokumenti i putovnice, kao i novac. Sada ona mora ići u Veleposlanstvo Kosova u Zagrebu i tražiti novu putovnicu, govori Montana.
Neki od mještana Gračaca požalili su nam se kako su dobili loše ispisane recepte, ispisane na crvene ili plave tiskanice bez obzira treba li za neki lijek nadoplata, a jednom mještaninu su navodno na receptu bila ispisana čak tri lijeka.
U Gračacu se već duže vrijeme traži treći liječnički tim, a dr. Montana kaže kako u Gračacu planira ostati te da mu je ravnateljica Doma zdravlja rekla kako sad treba odraditi dva tjedna probnog roka, nakon čega će odlučiti hoće li ga zaposliti. Na radnom mjestu razgovarali smo s dr. Montanom i prvo što smo ga upitali bilo je tko je on zapravo.
– Studirao sam u Rijeci, završio studij medicine i nakon toga bio na specijalizaciji iz interne medicine u Ljubljani. Godinu dana radio sam na Rebru u Zagrebu, radio sam i u bolnici u Münchenu, privatnim ordinacijama, a jedno vrijeme sam boravio u Kini, Indiji i Japanu. Radio sam i za jednu američku firmu MSD kao klinički farmakolog na istraživanju lijekova. Nakon Domovinskog rata, za vrijeme kojega sam pomagao Hrvatsku s lijekovima preko različitih firmi, 1998. godine pokušao sam u Opatiji otvoriti centar za antistres, potrošio sam puno novca, osposobio 25 soba, a hotel je prodan i ugovor nije poštovan i ja sam tu propao. Nastavili smo s antistres programom u Selcu i Splitu, no domaći ljudi nisu bili spremni za te stvari. Dosta veći uspjeh imali smo u Dubrovniku, no zdravstveno stanje mog oca se pogoršalo i otišao sam u BiH i otvorio ordinaciju na Ilidži, nakon toga u Brčkom i otišao na Kosovo, odgovara nam Montana.
* U medijima BiH navodi se kako je za vama raspisana Interpolova tjeralica te da vam je pravo ime Jozo Marković?
– Promijenio sam ime i to je legalno, a to sam napravio 1991. godine. Imam dokumente koje vam mogu pokazati i sve je legalno. Kada vas netko želi degradirati to čini na razne načine. Što se tiče ostalih navoda, istina je da imam problem s jednom slovenskom bankom jer sam pored investicija koje su propale uzeo kredit od 110 tisuća maraka i zbog lošeg poslovanja sav investirani novac mi je propao. Kada sam počeo raditi na Kosovu, sva moja sredstva bila su iscrpljena. Banka je uzela stan koji je bio jamstvo za kredit, a protiv mene je pokrenut postupak i mislim da je kazna već odmjerena na njihovom sudu i znam da postoji međunarodna tjeralica, govori Montana dodajući kako je u Bosni doživio strašne stvari.
– U Sanskom mostu mogao sam uspješno raditi. Obzirom da imam ugovor s jednom američkom tvrtkom Kali vita, ljudima možete pomagati iz svog doma, ordinacije ili nekog drugog mjesta, preporučujući ljudima određene preparate. Pokušao sam iznajmiti prostor i raditi, ali već drugi dan su kasno navečer dva mudžahedina šetala oko mog auta. Rekao sam to policiji, ali su sljedeću noć došla trojica, uplašio sam se i otišao. Sve je bilo legalno i da ne bih davao savjete bilo gdje iznajmio sam prostor i imao u planu otvoriti ordinaciju. Čim sam otišao, u novinama je izašao članak koji je, kako sam saznao, nastao po narudžbi jednog liječnika, kaže Montana, dodajući da kad se u novinama piše protiv predsjednika vlade ili ministara, kako neće i protiv njega, a kao demantij poslao je diplomu.
Kako je u bosanskim tiskovinama napisan niz optužbi prema liječniku Montani u kojima čak piše kako nikada nije završio fakultet, rekao nam je kako je diplomirao 1971. godine, a stručni ispit dao 1973. godine, jer je 1972. bio u vojsci.
– Staž za specijalizaciju sam odradio do kraja, a ispit nisam polagao. Dogodila se teška prometna nesreća i roditelji su mi bili po dvije godine u bolnici. Nakon što su se oporavili 1984. godine odlazim raditi u Njemačku. Radio sam na različitim mjestima i tamo sam specijalizirao Opću medicinu, rekao je Montana pokazujući nam dokumente i dodajući da će problem s bankom riješiti prodajom zemljišta.
Marko Montana pokazao nam je papire, za koje tvrdi da su autentični, u kojima stoji kako je završio Medicinski fakultet u Rijeci, a ima i licencu za rad. Nakon razgovora s njim ostaje pitanje, je li Montana čovjek koji ima toliko pehova u životu ili je posrijedi nešto drugo?


Montana diplomirao 1990., a ime promijenio 1991.


U razgovoru s dr. Montanom primjetili smo neke nepodudarnosti. Naime, rekao je kako je ime iz Jozo Marković promijenio u Marko Montana 1991. godine, dok u diplomi koja je izdana na ime Marko Montana stoji datum iz 1990. godine.
– To pitanje postavljali su mi i istražitelji iz Zadra. Gospođa koja je radila na tim poslovima napravila je grešku koju nikada nitko nije primijetio, niti ja, a niti u Njemačkoj. Jedan službenik dok su kontrolirali moje dokumente to je primijetio, a oni su tvrdili da sam to falsificirao. No, gospođa je pogriješila u datumu i umjesto da stavi datum diplomiranja prosinac 1991., kao što je u diplomi stručnog ispita, pogriješila je i napisala 1990. godinu, govori Montana ističući kako ima sve dokumente, čak i staru diplomu, kao i licencu za rad.