Za ferragosto dolazi pola milijuna Talijana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
stojnic_klaudio
Marin ANIČIĆ
Talijanski turisti uskoro će početi stizati u Zadar

Sve je bliže tradicionalni ferragosto od kojeg turistički radnici na Jadranu očekuju veći dolazak gostiju iz Italije, a paralelno s početkom ferragosta počinju i školske ferije u njemačkim pokrajinama Bavarskoj i Baden-Württembergu, što znači i veći val individualnih gostiju s ovog najjačeg hrvatskog emitivnog tržišta. Dok su gosti iz Njemačke u prvih šest mjeseci ugodno iznenadili i ostvarili rast noćenja od 3 posto, Talijani su u šest mjeseci ostvarili 3 posto manje noćenja. Slabija kupovna moć Talijana osjetila se već lani, što je dovelo do toga da su oni počeli izbjegavati vrijeme najviših sezonskih cijena.

Koliko se očekuje od Italije, pokazala je i pojačana promidžba kvarnerskih turističkih snaga na ovom tržištu koje bi po nekima moglo biti i odlučujuće u ovogodišnjoj glavnoj sezoni. Tijekom ljetnih mjeseci na godišnji odmor odlazi oko 35 milijuna Talijana. No, ove se godine pak čini da bi dolazak Talijana mogao biti koncentriran upravo u samoj špici, u kojoj ih u Hrvatsku obično dođe 500 do 550 tisuća. Klaudio Stojnić, direktor ureda Hrvatske turističke zajednice u Milanu, navodi da su ispitivanja tržišta provedena u Italiji pokazala da će Talijani koji ljetuju u inozemstvu na prvo mjesto staviti Španjolsku, slijede Francuska i Grčka te na četvrtome mjestu - Hrvatska.

- Vjerujemo da će tako i biti, iako je jasno da ne možemo očekivati rast u odnosu na lani. Vjerujem da će glavna sezona proći s do 5 posto manje noćenja, ne više. Talijani su se odučili ići na godišnji odmor, ali će on vjerojatno zbog ekonomske situacije biti skraćen, tako da nam se mogu dogoditi i pozitivne cifre dolazaka, dok bi noćenja moglo biti nešto manje, kaže Stojnić. Navodi da je Italija specifična po tome što ustvari preko 70 posto Talijana ljetuje u domaćim destinacijama, više od svih zemalja Mediterana, zbog čega nije bilo velikih kampanja za ostanak talijanskih turista u Italiji.

- I u Italiji je zabilježena kriza hotelskog smještaja, zbog čega je predsjednik talijanskog udruženja hotelijera zatražio od premijera Berlusconija da pozove Talijane da ostanu u Italiji, što on nikada nije napravio, navodi Stojnić.

U turističkim agencijama nisu toliko optimistični, no kažu Talijani će ipak doći. Rea Kirninčić iz talijanske agencije Solo Croazia navodi da u narednim danima ne očekuje neki veliki pad.

- Gostiju će biti, no problem je što će sve trajati dva, odnosno tri tjedna, do 22. kolovoza. Ove su nam godine konkurentske zemlje "pokupile" već ranije dosta gostiju jer su se na vrijeme organizirale i ponudile niže cijene. Španjolci i Grci, koji ove godine imaju velik pad, su dosta rano jako snizili cijene, Grčka primjerice za 25 do 30 posto u odnosu na prošlogodišnju sezonu. Osim toga, u nekim su talijanskim destinacijama smanjili cijene na domaćem tržištu kako bi ljude privoljeli da ostanu na odmoru u Italiji. Mi smo dosta kasnili, lani kada se kriza počela osjećati još smo svi bili uvjereni da do nas ipak neće doći, a došla je baš pred sezonu, navodi Kirninčić.

U Italiji ljudi masovno ostaju bez posla, dodaje, a zbog cjelokupne situacije će, iako na kraju prosječan Talijan ipak kaže - "idem na odmor", vjerojatnije ostvariti manje noćenja, birati manje kvalitetan, odnosno jeftiniji smještaj i manje trošiti u vanpansionu.

Val gostiju iz južne Njemačke

Iz Njemačke se od ovog vikenda očekuje veći val turista iz dviju njemačkih pokrajina iz kojih u Hrvatsku tradicionalno dolazi najviše gostiju. Iz Bavarske u Hrvatsku stigne oko pola milijuna turista, dok gosti iz Baden-Württemberga ovdje ostvare u prosjeku oko 300 tisuća dolazaka. Nijemci su ove godine ugodno iznenadili u lipnju kada je padao blagdan Duhova, zbog čega se može očekivati manje dolazaka u srpnju. Zlatko Deželjin, direktor ureda HTZ-a u Frankfurtu, navodi da bi se ovi tradicionalni gosti mogli u dobrom obimu vratiti u Hrvatsku na ljetovanje.

- Vjerujemo da će gosti stići, s obzirom da su u padu dalja putovanja te zbog naše blizine, gostoljubivosti i odnosa vrijednosti za novac. Lani smo imali vrlo visoke brojke koje će biti teško dostići, no bitno je da sada svi odrade sezonu do kraja najbolje što mogu jer nam je to zalog za iduću, vjerojatno isto tako tešku godinu, kaže Deželjin. Ove godine Istra bilježi velik porast broja gostiju iz Njemačke, Kvarner se "drži", dok su velik pad imali u nekim dalmatinskim županijama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno