Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dežurne službe imale su pune ruke posla

29.07.2010. 22:00
Dežurne službe imale su pune ruke posla


Prometni kolaps zbog kojega su policajci oko podneva bili prisiljeni izići na ulice kako bi regulirali promet, uz kolone vozila mahom stranih državljana koje su se slijevale prema centru grada, dodatno je otežao i kvar na semaforima prouzročen udarom groma


Požar na obiteljskoj kući uslijed udara groma, poplavljene ulice, semafori izvan funkcije, 30-ak prometnih nesreća, kolone automobila na gradskim i prigradskim prometnicama i k tome još i jedno srušeno stablo u samom centru grada, na Trgu tri bunara, tek su dio onoga što je nevrijeme prouzročilo na zadarskom području.
Dežurne službe imale su pune ruke posla, a telefoni Hitne medicinske pomoći, zadarske policije i vatrogasaca, kao i Centra 112, zvonili su neprekidno. Prometni kolaps zbog kojega su policajci oko podneva bili prisiljeni izići na ulice kako bi regulirali promet, uz kolone vozila mahom stranih državljana koje su se slijevale prema centru grada, dodatno je otežao i kvar na semaforima prouzročen udarom groma. Stoga su iz dežurstva zadarskog Operativnog komunikacijskog centra Policijske uprave zadarske uputili apel svim vozačima na strpljenje i dodatni oprez, ali su ujedno zamolili i vozače-sudionike prometnih nesreća za strpljenje.
Naime, zadarska je policija do 17 sati evidentirala više od 30 prometnih nesreća prouzročenih mahom stanjem kolnika uslijed obilne kiše koja je padala sve do poslijepodnevnih sati. Stoga, kako su kazali iz policije, uz svu dobru volju i ažurnost, čekanje na policijski očevid više od uobičajenog vremena, bilo je neizbježno. Osim na gradskim prometnicama, promet se otežano odvijao i na autocesti A1 zbog stravične prometne nesreće u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. Stoga se promet za vrijeme policijskog očevida, koji je trajao od 14 do 15 sati, odvijao jednim kolničkim trakom.
Obilna kiša nije poštedjela posla ni zadarske vatrogasce koji su danas imali cijeli niz intervencija, počevši od one na autocesti gdje se dogodila teška prometna nesreća, pa do gašenja požara na obiteljskoj kući u Murvici Gornjoj koji je prouzročio udar groma u elektroinstalacijski sustav. U poslijepodnevnim satima, oko 18.30, zadarski Županijski vatrogasni operativni centar zaprimio je dojavu da se na Trgu tri bunara uslijed obilne kiše srušilo stablo na tlo koje je poklopilo jedno vozilo. Svega sat vremena kasnije sedam vatrogasaca koji su na teren izišli s jednim vozilom stablo su otpilali i uklonili oslobodivši tako vozilo na kojemu će štetu utvrditi policija po okončanju očevida.
Veći broj intervencija od uobičajenog danas je zabilježen i u zadarskoj Hitnoj medicinskoj pomoći, a o tome su svjedočile i sirene koje su se danas mogle čuti u svim dijelovima grada.
No ono što najviše zabrinjava većinu Zadrana, činjenica je da su i s ovom kišom na površinu “isplivali” i oni problemi koji su se s malo dobre volje mogli izbjeći. Naime, nekoliko gradskih i prigradskih ulica i s ovom današnjom kišom pretvorilo se u močvare. Ružna je to slika koju će sa sobom u svijet odnijeti turisti zatečeni primjerice u ulici Put Dikla, Put Murvice, Zrinsko-frankopanskoj i brojnim drugim ulicama u samom centru grada.