Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mještani Podgradine traže ispriku policije i ministra Bajsa

29.07.2010. 22:00
Mještani Podgradine traže ispriku policije i ministra Bajsa


Želimo ispriku od policije i ministra Bajsa. Policija nije trebala privoditi maloljetnike, a ministar Bajs je, bez da je saslušao činjenice, popljuvao cijelo selo – Ivan Nekić, predsjednik Udruge branitelja iz Podgradine
Nakon prošlotjednog incidenta na plaži Duboka draga nedaleko od Podgradine, kada su kupači srpske nacionalnosti prijavili napad od strane lokalaca hrvatske nacionalnosti, mještani nezadovoljni postupcima policije i izjavama ministra Bajsa te pisanjem pojedinih medija najavili su prosvjed. Prosvjed je najavljen i policiji, a održat će se u nedjelju u 10 sati na Jurjevcu, odnosno cesti koja vodi prema Novigradu. Dolazak na prosvjed najavili su gotovo svi mještani Podgradine, a osim nezadovoljstva zbog prošlotjednog incidenta, žele da im se što prije riješe problemi s vodom i statusom sela.
– Želimo ispriku od policije i ministra Bajsa. Policija nije trebala privoditi maloljetnike, a ministar Bajs je, bez da je saslušao činjenice, popljuvao cijelo selo, kaže nam Ivan Nekić, predsjednik Udruge branitelja iz Podgradine.
O samom incidentu mještani kažu kako se nije dogodio sa srpskim turistima, nego s mještanima iz susjednih sela koji su ih i prije rata provocirali, a u ratu su neki od njih činili zvjerstva. Osim toga tvrde kako su izrečene razne laži, kao ona da su incident započeli mještani Podgradine.
– To nisu bili srpski turisti, a posebno ne oni koji su tu došli ljetovati. To su četnici koji su nas protjerali, koji su nam palili kuće i ubijali civile. Dva dana nakon incidenta na plažu su donijeli srpsku zastavu i pjevali su četničke pjesme, kaže Nekić dodajući kako su problemi nastali kada je skupina udarila momka koji je Bosanac, a ljeti radi u Podgradini te da je on i uzvratio.
– Policija i ministar Bajs trebaju se zapitati što su oni radili od 1991. do 1995. godine, jer njemačko državljanstvo su dobili tek kasnije. Izjavili su i kako su im čekićima razbili automobil na plaži, a tko normalan na plažu nosi čekić, kaže Nekić.
Podgrađani tvrde i kako su neki mediji sramotno postupili i nisu saslušali obje strane te kako su u Podgradinu svi turisti dobrodošli.
– Mi nemamo ništa protiv turista i svi mogu doći na kupanje. Nemamo ništa ni protiv srpskih turista, pa dosta njih iz Beograda i Novog Sada dolazi na kupanje i nitko nikada nije imao probleme, neki naši dečki s njima idu na piće. Sve i jedna nacija u Podgradinu je dobrodošla, neka dođu kao u svoj dom, samo bez provokacija, kazao je Nekić i istaknuo kako probleme rade samo mještani srpske nacionalnosti iz sela Smoković i Islam Grčki.
Osim prošlotjednog incidenta Podgrađani su najavili i prosvjed kako bi se što prije riješio problem sa statusom sela, koje u Hrvatskoj službeno ne postoji u katastarskim knjigama, ali i problem s vodom za koji im je obećano da će biti riješen.
– Više nećemo čekati, svi mještani su odlučili i ako se naš status ne riješi u županiji će biti gungule. Želimo da naše zahtjeve za vodu i rješavanje statusa sela potpiše netko iz države, županije ili općine i da nam to riješe, kazao je Nekić ističući kako su ukoliko se ponovno njihovi zahtjevi zanemare spremni i zatvoriti vodu Zadru.