Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na računu grada još pola milijuna kuna za kredite poduzetnika

29.07.2010. 22:00
Na računu grada još pola milijuna kuna za kredite poduzetnika


Sljedećeg tjedna, na sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra, zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić podnijeti će izvješće o svojemu radu u prvih šest mjeseci ove godine. Za razliku od njegovog prvog izvješća za razdoblje od srpnja do prosinca 2009., koje je dr. Vrančić, podnio krajem ožujka ove godine, a na koje su vijećnici oporbenih stranaka imali niz primjedbi, među njima i na račun njegove sažetosti, drugo izvješće je mnogo opsežnije. Njime je obuhvaćeno dvanaest područja njegova djelovanja, od graditeljstva, gradske imovine, komunalnih djelatnosti, poljoprivrede i razvitka otoka, financija, odgoja i školstava, kulture i sporta, socijalne skrbi i zdravstva te mjesne samouprave.
Vezano za gospodarstvo, treba istaknuti kako je tek krajem svibnja ove godine završena ustrojavanje te organizacijska i kadrovska nadogradnja Upravnog odjela za gospodarstvo, u čijemu širokom djelokrugu rada je i turizam. Od tada napravljeni su konretni rezultati na području elektroničke komunikacijske infrastrukture i informatizacije gradske uprave, a očituju se kroz nezanemarive dodatne prihode za gradski proračun i uštede ostvarene u optimalizaciji nekih procesa te nabavi opreme i infromatičkih programa. To podrazumijeva informatizaciju gradske uprave, otkup Microsoft licenci za operativni sustav Windows i Office programske alate, bežičnu gradsku mrežu za besplatan pristup Internetu…
U prvih šest mjeseci ove godine, Upravni odjel za gospodarstvo nastavio je s provođenjem aktivnosti vezanih za projekt Gospodarska zona Crno. Nakon dobivanja rješenja od nadležnost Ministarstva s kojim se izdvaja 400 hektara šumskog zemljišta za izradnju Gospodarske zone Crno, Hrvatske šume ispostavile su Gradu Zadru naknadu za izdvajanje iste u iznosu od 2,8 milijuna kuna.
– Relativno visoka cijena zemljišta u odnosu na procjene posljedica je činjenice da se na području nalazi oko 16 hektara visoke šume, a čija cijena prema računici Hrvatskih šuma čini gotovo 80 posto ukupne naknade. Trenutno je u tijeku konačno usuglašavanje sporazuma Grada Zadra i Hrvatskih šuma oko modela plaćanja predmetne naknade, stoji u dijelu gradonačelnikovog izvješća koji je vezan za Gospodarsku zonu Crno.
Uz to, radi se i na idejnom rješenju odvodnje oborinskih i fekalnih voda, koji je sastavni i vrlo važan dio realizacije projekta jer diktira ukupnu dinamiku izgradnje. Završetak tog idejnog rješenja očekuje se krajem kolovoza, tako da je vrlo izgledno kako će do kraja tekuće godine biti provedeni natječaji za idejni i glavni projekt infrastrukture same zone. Također, uskoro se očekuje i završetak projektiranja pristupne ceste zoni od strane Babinduba. Pokrenute su i aktivnosti oko razminiranja minski sumnjivog manjeg područja unutar zone. U koordinaciji s općinama Poličnik i Zemunik, koordiniraju se aktivnosti oko osiguranja vodoopskrbe zona u neposrednoj blizini što je nužno da bi se osigurao dovoljan kapacitet cjevovoda za zonu Crno.
Dr. Vrančić je u svom izvješću za prvih šest mjeseci ove godine istaknuo novu organizaciju autotaksi prijevoza. Njome se otvorilo tržište, što je drastično smanjilo, čak za 70 posto, cijenu taksi prijevoza, dok je s druge strane povećana kvaliteta usluge. U konačnici, autotaksi prijevoz je postao kvalitetna i adekvatna alternativa klasičnom gradskom prijevozu te je kako takvu Zadrani i turisti masovno koriste. Na području grada Zadra, u prvih 6 mjeseci ove godine izdana je 41 dozvola za obavljanje autotaksi prijevoza.


Također, važan segment gospodarskog djelovanja podrazumijevaju i gradski projekti razvoja malog i srednjeg poduzetništva. Riječ je o projektima koji su konkretna mjera podrške poduzetništvu. Do kraja lipnja ove godine, OTP banka preko povjerenstva u Gradu Zadru zaprimila je 78 kreditnih zahtjeva, od kojih je 18 odobreno, a 19 ih je u obradi. Iznos dospjelih subvencioniranih kamata, krajem lipnja iznosio je 83.182,55 kuna. Velikih dio sredstva još je neiskorišten jer je Grad Zadar predvidio, odnosno osigurao, 600 tisuća kuna za subvencioniranje kamata za projekte kojima se podržava poduzetništvu.