Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Orkestar koji je oformljen na Glazbenim večerima

29.07.2010. 22:00
Orkestar koji je oformljen na Glazbenim večerima


Ponosan sam što je Zadarski komorni orkestar već šestu godinu aktivni sudionik Večeri, ujedno i glavni pokretač glazbenog života tijekom godine. Drago mi je da smo uspjeli realizirati želju maestra koji je prije deset godina povodom 40. obljetnice festivala izjavio da će biti zadovoljan tek kad Zadar ponovno bude imao orkestar s punim sastavom i pravom sezonom, kazao je Ivan Repušić, šef dirigent Zadarskog komornog orkestra


U crkvi sv. Donata večeras nas očekuje tradicionalni koncert Zadarskog komornog orkestra na Glazbenim večerima u sv. Donatu.
Ove godine maestro Ivan Repušić angažirao je dirigenta Saschu Goetzela iz Beča da pripremi njegov orkestar za jubilarne Večeri, manifestaciju s kojom je sam orkestar i oformljen.
Prvi članovi orkestra koji su svirali prije točno 50. godina bili su: Pavle Dešpalj (osnivač), Maja Dešpalj, Valter Dešpalj, Mihovil Kowalcyk (pok.), Kažimir Grgić (pok.), Ljudevit Lapena (pok.), Vilim Nakić (pok.), Rikardo Nakić, Davor Čurković, Ivica Dujmović, Marija Poklepović, Nataša Polivec, ?  Jamšek (pok.), Marija Jurković (pok.) i Jakov Šinkić (pok.).
Večeras je na programu Mozart, Stamitz i Schubert. U Stamitzovom Koncertu za violončelo i orkestar upoznat ćemo Marie Spaemann, mladu violončelisticu koja se školuje kod Valtera Dešpalja. Ostala dva djela su simfonije, Mozartova 1. u Es – duru i Schubertova 5. u B – duru, prilagođene za komorni sastav.
Podršku i pozdrav Večerima u svojem je tekstu ove godine dao maestro Ivan Repušić:
– Glazbene večeri u sv. Donatu ostavile su neizbrisiv trag u mojem djetinjstvu i uvelike utjecale da mi životno opredjeljenje bude glazba. U tom periodu sam još kao dijete imao priliku doživjeti veliki broj sjajnih koncerata i kontinuirano pratiti svakog ljeta vrhunske izvedbe domaćih i stranih svjetskih priznatih umjetnika i ansambla. Povodom velikog jubileja prije svega bih čestitao osnivaču, mo. Pavlu Dešpalju koji je uz Festival osnovao i Zadarski komorni orkestar kao jezgru tadašnjeg programa. Ponosan sam što je Zadarski komorni orkestar već šestu godinu aktivni sudionik Večeri, ujedno i glavni pokretač glazbenog života tijekom godine. Drago mi je da smo uspjeli realizirati želju maestra koji je prije deset godina povodom 40. obljetnice festivala izjavio da će biti zadovoljan tek kad Zadar ponovno bude imao orkestar s punim sastavom i pravom sezonom.
Posebne čestitke i mom profesoru, mo. Antunu Doličkom koji je kao dugogodišnji ravnatelj svojim velikim znanjem i radom, a nadasve ljubavlju prema glazbi i našem gradu uvelike pomogao da Glazbene večeri postanu jedan od najvažnijih hrvatskih glazbenih festivala međunarodnog ugleda. Posebno ističem maestrovo veliko zalaganje da se u teškom razdoblju za naš grad tijekom Domovinskog rata niti jedne godine nije prekinuo kontinuitet Festivala. Nikad neću zaboraviti naša druženja nakon koncerata kada bismo do kasnih ura razgovarali o koncertu, o glazbi, o svemu.
Čestitke svim sadašnjim i bivšim članovima vijeća, članovima Poglavarstva grada Zadra koji su uvijek znali prepoznati vrijednost Festivala i dati veliku podršku. Čestitke svim dosadašnjim glazbenim ravnateljima i puno uspjeha sadašnjem ravnatelju Jurici Šoši.
U današnje doba kad su tehnološka dostignuća, ubrzan život i poriv za iskrivljenim životnim vrijednostima sve više potisnule kulturu, a posebno klasičnu glazbu, ostaje velika borba za očuvanjem pravih vrijednosti. U svojih 50 godina postojanja Festival nas je zadužio da i dalje vodimo brigu, sačuvamo kontinuitet izvođenja u prostorima koja ga čine jedinstvenim i prepoznatljivim u cijelom svijetu, te da što više doprinesemo njegovoj kvaliteti i ugledu.
Glazbene večeri u sv. Donatu su ponos grada Zadra. Želim mu dugi vijek i pregršt divne glazbe koja spaja, oplemenjuje, čini nas ispunjenima i boljima, kazao je Ivan Repušić, šef dirigent Zadarskog komornog orkestra.
Početak koncerta je u 21 sat.