Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sveti Rok treći najsigurniji tunel u Europi

29.07.2010. 22:00
Sveti Rok treći najsigurniji tunel u Europi


Tunel Sveti Rok na autocesti od Zagreba prema Dubrovniku zauzeo je visoko treće mjesto u Europi prema sigurnosti za promet, objavio je jučer Hrvatski autoklub. To je rezultat ovogodišnjeg testiranja 26 tunela u 13 europskih zemalja, koje je proveo EuroTAP, konzorcij autoklubova iz 15 europskih zemalja. Najbolje ocjene dobili su francuski Duplex i španjolski Cantalobos, a naslabiji je islandski Hvalfjordur.
– Riječ je o velikom priznanju za Hrvatsku. To testiranje svim vozačima u Hrvatskoj poručuje da mogu očekivati zavidnu sigurnost na našim prometnicama, rekao je glavni tajnik HAK-a Zvonko Šmuk, podsjetivši da je tunel Tuhobić lani zauzeo drugo mjesto, dok je tunel Brinje 2007. godine bio najbolji u Europi.
Među brojnim kriterijima sigurnosti najvažnija je zaštita tunela od požara, koja ukupnoj ocjeni pridonosi s 18 posto. Čak 56 posto promatranih tunela u Europi ne zadovoljava u potpunosti te stroge kriterije.
– Vatrogasci u većini tunela nemaju prikladnu respiratornu opremu, jer imaju kisika za manje od sat vremena, što im za gašenje požara nije dovoljno, rekao je Igor Novačić, voditelj odsjeka za organiziranje pomoći u HAK-u. Zbog toga ni Sveti Rok nije dobio najvišu ocjenu, ali je odlično prošao zbog dobrih izlaza za evakuaciju, rasvjete, prometnog radija, video nadzora, ugibališta, SOS telefona, protupožarnog sustava i uvježbanog osoblja.
Petina testiranih tunela u Europi nema dovoljno osvjetljenje i opremu za informiranje vozača. Nedostaci su im i manjak hidranata, loše označeni putovi za evakuaciju i slično. Islandskom tunelu zamjereno je i to što informacije ima ispisane samo na islandskom jeziku. Iz testiranja je očito da velik broj europskih tunela neće moći zadovoljiti stroge sigurnosne propise Europske unije koji stupaju na snagu 2014. godine, kažu u HAK-u.