Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Vlada akcijskim planom protiv pretilosti građana

29.07.2010. 22:00
Vlada akcijskim planom protiv pretilosti građana


Program ne donosi konkretne mjere, tek se ističe važnost tjelovježbe i pravilne prehrane. No zato će druge dvije Vladine mjere pripomoći u prisilnoj dijeti


Hrvatska vlada krenula je jučer i službenim dokumentom – akcijskim planom u borbu protiv prekomjerne težine. U rat protiv pretilosti, ali i teških oboljenja koje ju prate, poput dijabetesa, nekih vrsta raka, i bolesti srca i krvnih žila, Banski dvori idu s dokumentom od 19 stranica, a na većini njih  nalaze se brojke o posljedicama prekomjerne težine u svijetu i u Hrvatskoj s time da se podaci za Hrvatsku temelje na anketama iz 2003. godine.  Tako u dokumentu stoji da je 2003. godine u Hrvatskoj 21 posto građana u dobi između 18 i 74 godini bilo pretilo, te da u svijetu više od milijardu ljudi ima višak kilograma. Više od 50 posto umrlih u Hrvatskoj odnosno 26 tisuća godišnje umire od posljedica bolesti krvožilnog sustava.
Manje novca za umirovljenje
Vlada u  svom programu ne donosi konkretne mjere kako se boriti protiv te pošasti, tek se ističe važnost tjelovježbe i pravilne prehrane. No, zato je donijela dvije mjere koje sasvim sigurno neće pomoći brojnim građanima da uživaju u raznovrsnoj prehrani, a neke će ih možda otjerati i na dijetu iako ne spadaju u ciljanu skupinu s prekomjernom težinom.
Tako će od 1. listopada manje novca imati oni koji nakon toga datuma odluče otići u prijevremenu mirovinu kao i građani koji izgube posao. Odlazak u prijevremenu mirovinu kažnjavat će se s umanjenjem od 4, 08 posto po svakoj godini staža, umjesto dosadašnjih 1,8 posto, pa će građani koji u mirovinu odu pet godina prije, muškarci sa 60, a žene sa 55 godina života, dobivati 20,4 posto manju mirovinu nego da su čekali odlazak u starosnu mirovinu.
Padaju naknade za nezaposlene
 Povratak je to na kazne  koje su vrijedile do 2007. godine, ali Vlada sada daje mogućnost onima koji rade dulje od 65 godina da dobiju veću mirovinu i to 4,08 posto za svaku godinu staža. Uz to od sljedeće godine žene će raditi dulje, pa će se svake godine životna dob za odlazak u mirovinu povećavati za pola godine da bi 2020. godine i muškarci i žene u mirovinu išli sa 65 godina.
 Od 1. listopada smanjuju se naknade za nezaposlene. Oni će u prva ti mjeseca na burzi i dalje dobivati naknadu u visini od 70 posto njihove prosječne plaće prije otkaza, ali će preostalih devet mjeseci ta naknada pasti na 35 posto prosječne plaće. Novost je da će trajno nezaposleni, odnosno oni koji su na burzi dulje od 12 mjeseci, naknadu moći dobivati još četiri dodatna mjeseca.