Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mađari nude dragocjeno europsko iskustvo

29.07.2011. 22:00
Mađari nude dragocjeno europsko iskustvo


Iskustvo mađarskih kolega vrlo je korisno te se mnogi projekti mogu ostvariti kroz međunarodnu suradnju s Baranjskom županijom. Moramo iskoristiti ovu priliku i provedbom razvojnih projekata postići bolje životne uvjete na dobrobit svojih građana, kazao je župan Zrilić


Zadarsku županiju prekjučer je posjetilo mađarsko izaslanstvo predvođeno gosp. Janosem Hargitaijem, predstojnikom Ureda Vlade Republike Mađarske u Baranjskoj županiji, sa suradnicima, Dominikom Horvath, pomoćnicom direktora Zavoda za zapošljavanje Baranjske županije pri Uredu Vlade te Krisztinom Szederkenyi, načelnicom Odjela za koordinaciju pri Uredu Vlade u Baranjskoj županiji.
Konkretni projekti
Prije stupanja na ovu dužnost, koju je preuzeo nakon posljednjih državnih izbora, gosp. Hargitai je obnašao dužnost župana Baranjske županije, s kojom je Zadarska županija u travnju 2010. godine potpisala Sporazum o međunarodnoj regionalnoj suradnji.
Župan Stipe Zrilić sa suradnicima, pročelnicima Marinom Dujmović-Vuković, Davorom Lonićem, Danielom Segarićem i Ivanom Šimunićem, primio je mađarsko izaslanstvo u Domu Zadarske županije te je čestitajući gosp. Janosu Hargitaju na novoj odgovornoj dužnosti, izrazio zadovoljstvo nastavkom suradnje sa Republikom Mađarskom i Baranjskom županijom. Potvrdio je spremnost Zadarske županije da svoju međunarodnu suradnju nastavi kroz konkretne projekte budući je Zadarska županija u posljednjih nekoliko godina napravila značajan razvojni iskorak. U cilju kvalitetnog planiranja održivog razvoja županije, donesen je strateški razvojni dokument – Županijska razvojna strategija.
 Ovaj dokument predstavlja viziju razvoja Zadarske županije s utvrđenim ciljevima i projektima u svim sektorima. Župan je istaknuo da skori ulazak Republike Hrvatske u EU, koji je planiran 1. srpnja 2013. godine, stavlja strog režim utvrđivanja kriterija koje projekti moraju zadovoljavati da bi mogli biti financirani od strane europskih fondova.
– Iskustvo mađarskih kolega je vrlo korisno te se mnogi projekti mogu ostvariti kroz međunarodnu suradnju sa Baranjskom županijom. Moramo iskoristiti ovu priliku i provedbom razvojnih projekata postići bolje životne uvjete na dobrobit svojih građana, kazao je župan Zrilić.
Poziv u Pečuh
Gosp. Janos Hargitai je u svoje i u ime svojih suradnika zahvalio na prijemu i organizaciji sastanka u Zadarskoj županiji. Posljednji put kada je boravio u Zadarskoj županiji, kada je vidio prirodne ljepote ovog kraja, odlučio je svoj odmor provesti baš tu te je to sada i učinio.
 – Upravo je završilo predsjedanje Republike Mađarske Vijećem EU. Može se zaključiti da je bilo uspješno. Upravo jedan od prioriteta Vlade Republike Mađarske za vrijeme predsjedanja Vijećem EU je bila pomoć Hrvatskoj pri ulasku u EU. Taj posao je bio uspješan jer će, nakon prihvaćanja Sporazuma o pristupanju od strane svih zemalja članica, Republika Hrvatska postati sredinom 2013. godine punopravna zemlja članica EU, rekao je Hargitai.
Dodao je da je nakon posljednjih državnih izbora u Mađarskoj došlo do određenih reformi na državnoj i regionalnoj razini. Stoga su u svim mađarskim županijama osnovani Uredi Vlade Republike Mađarske te je on preuzeo novu dužnost predstojnika Ureda Vlade Republike Mađarske u Baranjskoj županiji. Naglasio je da od sada Zadarska županija ima dva snažna partnera te će uz dosadašnju suradnju s regionalnom razinom imati značajnog partnera i na državnoj razini koju on predstavlja u Baranjskoj županiji. Pozvao je župana i njegove suradnike u Pečuh gdje će nakon razmatranja potencijalnih područja povezivanja razviti konkretne vidove realizacije ove suradnje.