Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Študenti na praksi

29.07.2011. 22:00


Prva terenska nastava študenata Ekologije i poljodjelstva Sredozemlja, odjela za poljodjelstvo Mediterana, Sveučilišta u Zadru, održala se u Vrani, Benkovcu i Baštici.
Oko stotinjak tisuća obradivih površina Ravnih kotara i Bukovice, prirodni je znanstveno-nastavni poligon zadarskih študenata.
Vrana vođena od vrsnih stručnjaka uzorna je u proizvodnji jaja, mlijeka, stakleničke i hidroponske proizvodnje povrća, proizvodnje krme i stolnog grožđa.
Vrana je širom otvorena znanstvenom svijetu agronomije.
Študenti su, upivši teoretska znanja, praktički provjeravali naučene proizvodne procese i propitkivali se proizvodnim vranskim površinama.
U benkovačkoj vinariji u sastavu Badela, študenti su upoznali proces proizvodnje vina. Posebice ih je zanimala suvremena proizvodnja grožđa u Korlatu.
U procesu stvaranja vrhunskog vina nezaobilazna je pomoć, sudjelovanje benkovačkih vina na međunarodnim izložbama gdje su među više od pet tisuća natjecatelja osvojili jednu zlatnu i tri brončane kolajne za kakvoću.
Kušajući nagrađena vina študenti su na izvoru vinskih dragulja mogli po prvi put doživjeti čaroliju ocjenjivanja vina i odrediti se za buduće vinoljupce.
U Baštici, gdje je i završila ova znanstveno-obrazovna ekskurzija, nalazi se nastavno dobro zadarskog sveučilišta. Tu su študenti dobili zornu nastavu na pet hektara podignutih jabučnjaka i deset hektara vinograda.
Cijelim putom studenti su nailazili na biljni pokrov, učeći na izvoru poznavanje biljnih vrsta i zajednica.
Čast mi je bilo kao profesoru i ponosnom Zadraninu vidjeti čime raspolaže ovaj odjel zadarskog sveučilišta, a još više kakvu znanstvenu moć posjeduju i koriste študenti Ekologije i poljodjelstva sredozemlja.
Vaš Bage