Študenti na praksi

Slika korisnika admin
Autor: 

Prva terenska nastava študenata Ekologije i poljodjelstva Sredozemlja, odjela za poljodjelstvo Mediterana, Sveučilišta u Zadru, održala se u Vrani, Benkovcu i Baštici.

Oko stotinjak tisuća obradivih površina Ravnih kotara i Bukovice, prirodni je znanstveno-nastavni poligon zadarskih študenata.

Vrana vođena od vrsnih stručnjaka uzorna je u proizvodnji jaja, mlijeka, stakleničke i hidroponske proizvodnje povrća, proizvodnje krme i stolnog grožđa.

Vrana je širom otvorena znanstvenom svijetu agronomije.

Študenti su, upivši teoretska znanja, praktički provjeravali naučene proizvodne procese i propitkivali se proizvodnim vranskim površinama.

U benkovačkoj vinariji u sastavu Badela, študenti su upoznali proces proizvodnje vina. Posebice ih je zanimala suvremena proizvodnja grožđa u Korlatu.

U procesu stvaranja vrhunskog vina nezaobilazna je pomoć, sudjelovanje benkovačkih vina na međunarodnim izložbama gdje su među više od pet tisuća natjecatelja osvojili jednu zlatnu i tri brončane kolajne za kakvoću.

Kušajući nagrađena vina študenti su na izvoru vinskih dragulja mogli po prvi put doživjeti čaroliju ocjenjivanja vina i odrediti se za buduće vinoljupce.

U Baštici, gdje je i završila ova znanstveno-obrazovna ekskurzija, nalazi se nastavno dobro zadarskog sveučilišta. Tu su študenti dobili zornu nastavu na pet hektara podignutih jabučnjaka i deset hektara vinograda.

Cijelim putom studenti su nailazili na biljni pokrov, učeći na izvoru poznavanje biljnih vrsta i zajednica.

Čast mi je bilo kao profesoru i ponosnom Zadraninu vidjeti čime raspolaže ovaj odjel zadarskog sveučilišta, a još više kakvu znanstvenu moć posjeduju i koriste študenti Ekologije i poljodjelstva sredozemlja.

Vaš Bage

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno