Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ulaganja konačno “pronašla” i Petrčane!

29.07.2011. 22:00
Ulaganja konačno “pronašla” i Petrčane!


Možete slobodno napisati da imamo najružniju obalu na Jadranu! Mislio sam da su Petrčane kao i Trogir pod zaštitom UNESCO-a. Valjda je to razlog da se ništa ne radi, pomalo je humorističan Velimir Čubrić koji u istom tonu ministru mora poručuje da su Petrčane na Jadranskom moru, a ne na Skadarskom jezeru


Na lanjskom godišnjem sastanku 33 zadarska mjesna odbora gradonačelnik Zvonimir Vrančić rekao je da je konačno došlo vrijeme da se ulaže u Petrčane. Bila je to povijesna rečenica, rečenica koju se, svjedoči predsjednik MO Petrčane Velimir Čubrić, u Petrčanima dugo, jako dugo čekalo.
Da će se zaista krenuti s ozbiljnijim radovima u ovom mjestu u kojem ljeti u jednom danu bude i oko 6.000 ljudi, konkretnije s dugoočekivanim uređenjem obalnog pojasa, potvrđuje zahtjev za ocjenu potrebe izrade procjene utjecaja na okoliš planiranog zahvata koji je već u proceduri Ministarstva zaštite okoliša. Zahtjev je po narudžbi Grada Zadra izradila tvrtka APO.
Petrčane zaštićene od radova?!
– Ne znamo kada će sve skupa biti realizirano, ali imamo nekakvo obećanje Grada Zadra da bi radovi mogli započeti početkom 2012. godine. O približnoj vrijednosti projekta i načinima njegova financiranja još se ne govori, rekao je Velimir Ćubrić, pokazujući nam idejni projekt uređenja obalnog pojasa koji je izradio Bogdan Marov iz Arhitektonskog studija “Rene”.
Arhitekt je zamislio da se postojeća obala naspe i “izvuče” četiri metra u more, čime će se dobiti potrebna širina za šetnicu i nogostup.
– Možete slobodno napisati da imamo najružniju obalu na Jadranu! Od kada sam ja tu, već 16 godina, ovdje se nije ulagalo. Mislio sam stoga da su Petrčane kao i Trogir pod zaštitom UNESCO-a. Valjda je to razlog da se ništa ne radi, pomalo je humorističan Čubrić koji u istom tonu ministru mora poručuje da su Petrčane na Jadranskom moru, a ne na Skadarskom jezeru.
– No šalu na stranu. Sadašnji obalni pojas zaista je jako neugledan i neprimjeren potrebama jednog turističkog mjesta poput Petrčana. Mislim da ćemo, kada jednom budemo imali uređenu obalu, u turističkom smislu vrlo brzo prestići i Vodice i Primošten. A uređenje je zaista nužno. Evo, čim ima malo vjetra i valova, cijela ova prometnica poplavi. Uz cestu nema ni nogostupa. Može se reći da su tu na rivi automobili puno sigurniji od pješaka, govori Čubrić, koji potom pokazuje prema sjevernoj strani uvale, gdje će se 40-ak metara od obale izgraditi 138 metara dug lukobran. Lukobran će biti paralelan s linijom obale, a namijenjen je za privez izletničkih brodova.
Atraktivan most
– A prema lukobranu će voditi gat duljine 28 metara koji će s njime biti povezan osvijetljenim pješačkim mostom dugim 20 metara, ispod kojega će moći ploviti manji brodovi. Most bi trebao izgledati baš lijepo, trebao bi biti jedna od atraktivnijih točaka obale. Evo, pogledajte ove čudne hridi koje izviruju iz mora! To su ostaci gata koji su Nijemci srušili još 1944. godine! Kao što vidite, on i nakon gotovo 70 godina izgleda nepromijenjeno. A upravo na tom mjestu će se izgraditi gat koji će mostom biti spojen na lukobran, pojašnjava Čubrić.
Na krajnjem sjeveru luke na Puntici uredit će se već postojeća marina. Tu je važno istaknuti, napominje naš sugovornik, da se gabariti marine neće bitno mijenjati, već da će se postojeća marina samo malo ušminkati.
– Petrčanci se boje da će se tamo izbaciti bezbroj gatova od čega će se stvoriti efekt češlja. No istina je da će se se renovirati postojeći gatovi i dovesti ormarići sa strujom i vodom. Postojeći lukobran će biti rekonstruiran, a ni njegova se duljina neće bitno promijeniti te će iznositi 103 metra. Ideja je da se taj dio da u koncesiju, ali ni tu se mještani ne trebaju bojati. Slikovito rečeno, kada kolač bude ispečen i serviran, najprije će ga kušati uža obitelj. Dakle, ljudima koji su izgradili gatove osigurat će se pravo na vez, a ovisno o dogovoru, vjerojatno i dio naknade za vez. Također će se nastojati da koncesiju u marini dobiju domaći ljudi, pojasnio je Čubrić.
U blizini lukobrana izgradit će se i istezalište brodica.
Apel hotelijerima i političarima
Na južnoj strani uvale prema hotelu Pinija uredit će se postojeća plaža, koja će, među ostalim, biti nasuta riječnim oblutkom te će dobiti uređene prilaze u more. Ispred plaže, doznajemo od Čubrića, izgradit će se četiri desetaka metara duge školjere koje će imati funkciju valobrana. Nadalje, po sredini obalnog pojasa će se nasuti jedan širi plato na kojemu će se izgraditi tržnica i ribarnica sa sanitarnim čvorom. Objekt će biti izgrađen po načelima moderne arhitekture, a u skladu s postojećim ambijentalnim vrijednostima graditeljskog naslijeđa. Predviđeno je da objekt bude višenamjenskog karaktera, odnosno da se pored svoje osnovne namjene, a uz minimalne dodatne zahvate, može pretvoriti u ljetnu pozornicu, izložbeni prostor ili natkriveni prostor za okupljanje prigodom organizacije različitih priredbi.
– Želim apelirati na hotel Pinija i Falkensteinerov hotelski kompleks na Punta Skali da se sjete da su i oni geografski u ovom mjestu pa da u skladu s time pripomognu realizaciji ovog za Petrčane veoma važnog projekta. Također, apeliram i na utjecajne političare koji u Petrčanima imaju vikendice, a među njima je i gradonačelnik Zvonimir Vrančić, da i oni daju svoj obol. Tu su i naš dogradonačelnik Grgurović te predstavnici TZ Grada Zadra koji se rado odazivaju pozivima u London gdje skupljaju lovorike na račun Garden festivala. Pa bilo bi lijepo da i oni svojim utjecajem pripomognu da Petrčane postane još ljepše i važnije turističko odredište. Nisam rodom iz Petrčana, ali se osjećam Petrčancem i velika mi je želja da ovo mjesto konačno dobije tretman kakav zaslužuje, zaključuje Velimir Čubrić.