Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Veleposlanik Ukrajine u Zadarskom listu

29.07.2011. 22:00
Veleposlanik Ukrajine u Zadarskom listu


Veleposlanik Ukrajine u republici Hrvatskoj Oleksandr Levčenko jučer je u okviru boravka u Zadarskoj županiji posjetio redakciju Zadarskog lista. Levčenka su s novinarima i radom redakcije upoznali glavni urednik Luka Perić, zamjenica glavnog urednika Ljiljana Jurjević i urednik fotografije Zvonko Kucelin.
 U ugodnom druženju razmatrale su se zajedničke hrvatsko-ukrajinske teme, zajednička povijest, uspostavljeni odnosi i mogućnost njihovog unaprjeđenja. Sretna je okolnost što baš u Zadru djeluje jedini ukrajinski konzul u Hrvatskoj, Nikola Malić, a otežavajuće okolnosti su nepostojanje povoljnih izravnih avionskih linija između Zadra i Kijeva te vizni režim koji se za Ukrajince ukida samo za vrijeme ljetne sezone. Hrvati su na ove prostore došli iz Ukrajine, kao jedno od tamošnjih sedam plemena, i zato su velike sličnosti i u fizionimiji stanovnika i kulturi, istaknuo je Levčenko.
Veleposlanik je urednike upoznao s izdavaštvom u svojoj zemlji, u kojoj izlaze nacionalne novine, regionalne, a i većina općina ima svoj dnevni list, no budući da je riječ o administrativnim jedinicama sa 100-150 tisuća stanovnika, one su usporedive Zadarskom županijom. Urednici Zadarskog lista istaknuli su kako je ovaj dnevnik u nekoliko navrata pisao o suradnji Zadarske županije s Hersonskom oblasti u Ukrajini, turističkom sajmu u Kijevu, a prema svim najavama bit će razloga za informiranje čitatelja o ovim temama i u budućnosti.