Za primjenu creskog modela potrebno 60.000 kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
vuna
Alenka FESTINI
OVČJA VUNA - Nekada se prodavala skuplje nego paški sir, a danas je ekološki problem

Na Pagu ima oko 30.000 ovaca koje se u lipnju strižu, a nakon striženja na pašnjacima ostane oko 40 tona vune koju ovčari nemaju kome prodati jer vunu nitko ne otkupljuje.

- Prosječno se po ovci dobije između jednog kilograma i kilograma i pol vune, što je mala količina, ali i to je nekada imalo veliko gospodarsko značenje jer je vuna ovčarima bila vrlo dobar izvor zarade. No danas je drugačije jer se vuna ne može prodati, kaže Ivica Peranić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Dobra ideja teško ostvariva

Vuna se nekada dobro prodavala jer se koristila u tekstilnoj industriji, ali je pojavom sintetičkih materijala izgubila vrijednost. Prodavala se skuplje od paškog sira, a nakon prestanka otkupa, postala je otpad. Većina ovčara vunu zatrpava, dok je neki ostavljaju na pašnjacima. Vunu se, kažu ovčari, ne može spaliti niti bilo kako uništiti. Mnogi bi vunu dali i besplatno, ali je nema tko uzeti. Nedavno je na Cresu jedna tvrtka ponudila jednostavno rješenje. Oni bi odvozili vunu s otoka, a lokalna samouprava bi sufinancirala otkup sa 1,5 kuna po kilogramu vune. Na taj bi se način pašnjaci očistili od vune, ovčari bi nešto zaradili, a koristi bi imali i otkupljivači. O takvom načinu otkupa vune na Pagu se još nije raspravljalo. Za sufinanciranje otkupa sa 1, 5 kuna po kilogramu Povljana Pag, Kolan i Novalja trebale bio sve zajedno osigurati oko 60.000 kuna. To nije velik iznos i jedinice lokalne samouprave bi model s Cresa možda mogle prihvatiti. Ovčari navode kako je zamisao dobra, ali nije lako ostvariva. U proteklih desetak godina na Pagu se pojavilo nekoliko otkupljivača i svi su od ovčara tražili dovoz vune do glavnih prometnica, odnosno do mjesta na koja će vunu preuzeti teretno vozilo otkupljivača. Takav način otkupa ovčari nisu mogli prihvatiti. Ovčari bi rado vunu dali i besplatno kako bi očistili pašnjake, ali ne mogu to raditi stvarajući sebi troškove.

Besplatno daju vunu

- Spreman sam vudu dati besplatno, ali neka otkupljivač dođe do pašnjaka i uzme vunu. Mislim da je to dobar prijedlog jer vunu dobiva besplatno. Na drugi način se to neće riješiti, kaže jedan paški ovčar.

Prema modelu s Cresa, paški ovčar koji ima prosječno stado od osamdeset ovaca, od jedinice lokalne samouprave za vunu bi dobio 120 kuna, a taj iznos ne pokriva troškove prijevoza vune s pašnjaka do vozila otkupljivača.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno