Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Film Forum festival posvećen mladim autorima

Autor: Valentina Pletikosić

29.07.2012. 22:00
Film Forum festival  posvećen mladim  autorima

Foto: Sebastian GOVORČIN



Iako se već neko vrijeme nagađa hoće li se ulaznice za ovogodišnji Film Forum Festival naplaćivati, kao što je slučaj i s drugim filmskim festivalima, Stanojkovski nam to nije mogo potvrditi
Treći Film Forum Festival  Zadar i ove će godine ljubiteljima filmske umjetnosti  ponuditi brojne projekcije,  master class radionice i brojna druga zanimljiva događanja, saznajemo od Sergeja Stanojkovskog, direktora festivala.
Program finaliziran
– Ovogodišnji festival  uglavnom je fokusiran na  mlade autore i debitante u  filmskoj industriji. Oni itekako imaju što pokazati, a s  obzirom da je riječ o vrlo  talentiranim autorima, vjerujem da će se brzo etablirati  u svijetu filma, kaže Stanojkovski.
Program FFFZ-a i ove će  godine biti tematski, a Stanojkovski otkriva kako će tema biti ponovno jedan od  aktualnih svjetskih problema, no više detalja saznat  ćemo već idućeg tjedna kada  će se održati i prva konferencija za medije na kojoj  će biti predstavljen program  te gosti festivala.
– Program smo uglavnom  finalizirali, a što se gostiju  tiče, tu su uvijek moguće  promjene, jer ipak je priroda  posla ta koja ljudima iz svijeta filma diktira i njihovo  slobodno vrijeme. Vjerujem  da će i ovogodišnji festival  biti zanimljiv te da će struka  ponuditi puno novih informacija, ali i da će se ostvariti  brojne poslovne suradnje,  što zapravo i jest cilj filmskog festivala, kaže Stanojkovski te dodaje kako  osobno najviše očekuje od  master class radionica, poput lanjske koju je održao  američki filmski producent  Jim Stark i koja je mladim  filmašima otkrila mnoge tajne o uspjehu, ali i zamkama s  kojima se mogu susresti prilikom snimanja filmova.
Američke i indijske koprodukcije
– Što se tiče filmskih projekcija i ovaj ćemo put prikazivati koprudukcijske filmove, ali ovaj put nismo bazirani isključivo na europskoj koprodukciji nego smo  se malo proširili i na američke i indijske koprodukcijske filmove. Riječ je o vrlo  zanimljivim naslovima koji  će svakako privući publiku  ne samo temama koje  obrađuju nego i kvalitetom  priče, glume, režije i produkcije, rekao je Stanojkovski te dodao kako će Festival  i dalje biti apsolutno posvećen promociji Zadra i okolice te mogućnostima koje  naš grad nudi filmskoj industriji, a to se ne odnosi  samo na prirodne i spomeničke ljepote kojima obiluje.
Iako se već neko vrijeme  nagađa hoće li se ulaznice za  ovogodišnji Film Forum Festival naplaćivati, kao što je  slučaj i s drugim filmskim  festivalima, Stanojkovski  nam to nije mogo potvrditi:
– Naplata ulaznica ne ovisi  uvijek o organizatoru. Riječ  je o licencno-pravnom pitanju jer neke produkcijske  kuće ne žele prikazivati filmove bez naplate ulaznica, a  agenti nekih kuća ne dopuštaju prikazivanje na otvorenom, tako da još uvijek  sve ovisi o povratnim informacijama koje ćemo uskoro  dobiti od producentskih  kuća, ali i od sponzora. Do  sada smo uspijevali pokriti  projekcije, a kako će biti ove  godine tek moramo vidjeti.  No, nadam se da ćemo više  informacija imati kroz nekoliko dana, rekao je na kraju Sergej Stanojkovski.