Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Hrvati iz Mađarske “zapalili” Slivnicu

Autor: Josip Prskalo

29.07.2012. 22:00
Hrvati iz Mađarske “zapalili” Slivnicu

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Toplo zahvaljujem svim izvođačima, a posebno našim Hrvatima iz Mađarske koji su zaista “zapalili” Slivnicu sa svojim programom, kazala je Lerga najavivši večer folklora i dogodine


U organizaciji KUD-a Sv. Kuzman i  Damjan, uz pomoć TZ  Općine Posedarje te pod  pokroviteljstvom Općine  Posedarje održana je 8.  večer folklora pod nazivom  “Oj, Slivnice, selo na vidiku”.
Prije nastupa KUD-ova  voditeljica programa Jadranka Kalac pozdravila je  sve prisutne izvođače kao i  predstavnike općinske vlasti  na čelu s načelnikom Ivicom  Juričevićem, predsjednikom  OV Nikom Zekićem te vijećnike Općinskog vijeća i  županijskog pročelnika za  kulturu Ivana Šimunića.
Čast da otvore večer folklora pripala je domaćinima  KUD-u Sv. Kuzman i Damjan koji je izveo muško i  žensko pjevanje, šetnju, biranje i stupac – starinsko  kolo. Nagrađeni gromoglasnim aplauzom pozornicu su  prepustili svojim gostima,  KUD -u Ivan Goran Kovačić  iz Bibinja, KUD-u Zvona  Zagore iz Mirlović Zagore,  KUD-u Carza iz Poličnika,  KUD-u Sidraga iz Tinja,  KUD-u Komoštre iz Ogorja,  izvornoj pjevačkoj skupini  Sokolovi – Ravni kotari te  gostima iz Mađarske HKUD  Koljnof gradišćanski Hrvati  – Mađarska).
Publika je zaista uživala u  raznolikosti običaja iz mjesta iz kojih su došle skupine,  a najviše ih se dojmila grupa  iz Mađarske koja je svojim  kolom i poskočicama zaista  digla na noge sve prisutne  na igralištu pored Osnovne  škole u Slivnici.
Duboko u noć odzvanjala  je domaća pjesma po Slivnici. Svi članovi KUD-a Komoštre iz Ogorja prije dolaska u Slivnicu posjetili su  u Podgradini mjesto pogibije njihovog člana u Domovinskom ratu te su uz  molitvu položili vijenac i  zapalili svijeće.
Goste iz Ogorja primio je  Općinski vijećnik Ivica Šalina koji im je poželio ugodan  boravak.  – Presretna sam što smo  opet vratili duh pjesme i  narodnih običaja u našu  Slivnicu, istaknula je Maja  Lerga, predsjednica KUD-a  Sv. Kuzman i Damjan dodajući da se želi zahvaliti  svim sponzorima, Općini i  načelniku Ivici Juričeviću te  presjedniku Vijeća Niki Zekiću koji su joj zajedno s  Jadrankom Kalac bili potpora u pripremama za večer  folklora.
– Toplo zahvaljujem svim  izvođačima, a posebno  našim  Hrvatima iz Mađarske koji su zaista “zapalili”  Slivnicu sa svojim programom, kazala je Lerga najavivši večer folklora i dogodine.