Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Jahtom se nasukali na Otok ljubavi

Autor: Suzana Bandić

29.07.2012. 22:00
Jahtom se nasukali na Otok ljubavi


Osam metara duga jahta u vlasništvu čarter tvrtke Grginić na kojoj je bilo četvoro Čeha u nedjelju, oko 16.30 sati, nasukala se na južnu stranu popularno zvanog Otok ljubavi, odnosno otočića Galešnjak kod Lanterne.
Srećom, nitko od posade nije ozlijeđen, a nema ni prodora mora u plovilo, izvjestila je Josipa Perica Kujundžić iz Ministarstva pomorstva, mora i infrastrukture.
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Rijeka po dojavi je na mjesto nasukanja uputila plovilo Lučke kapetanije Zadar koji su sinoć nešto iza sedam sati došli na poziciju gdje se plovilo s češkom četveročlanom posadom nasukalo.
Plovilo je u potpunosti nasukano na pličinu, a na poziciju je stigao i vlasnik plovila. On će tijekom sutrašnjeg dana (ponedjeljak) organizirati odsukanja koje trenutno zbog oseke nije moguće – rekla je Perica Kojundžić napominjući kako će sukladno Pomorskom zakoniku, protiv vlasnika biti podnesen prekršajni nalog, a ujedno i naplaćena novčana kazna zbog nepažnje, odnosno plovidbe nedozvoljenim prolazom. Dan ranije, odnosno u subotu poslijepodne, 14-metarska motorna jahta “Tipanza” sa šest stranih državljana nasukala se na rt Oštarije kod Biograda na moru. No, ni u ovom slučaju nije bilo onečišćenja morskog okolišta niti ozlijeđenih.
Jahta plovi pod zastavom SAD-a, a u trenutku nezgode na plovilu su bila tri slovačka i tri nizozemska državljanina koje je spasila posada brodice Lučke ispostave Biograd. Jahta je u vlasništvu XL Yachting LLC, a njom je prilikom nasukavanja upravljao slovački državljanin K.B. Jučer oko 14 sati jahta je dotegljena u Zadar.