Jasminki Knez iz Šopota nagrada za najbolji prisnac

Slika korisnika admin
Stručni žiri je najboljim proglasio prisnac Jasminke Knez iz Šopota

Da je benkovački prisnac već odavno puno više od običnog jela, svjedoče brojni obožavatelji ove autohtone delicije koji su protekle subote došli u Benkovac na gastrofestival posvećen upravo prisnacu. Drugu godinu za redom, manifestacija pod nazivom "Benkovački prisnac" održana je na Šetalištu kneza Branimira, koje je bilo gotovo pretijesno za sve posjetitelje. Uz prisnac, gosti su se imali priliku upoznati i s drugim, izvornim proizvodima, koji su u svojoj dugoj tradiciji pripremanja, pravi promotori benkovačkog kraja.

U pripremanju najboljeg prisnaca natjecalo se 40-ak ekipa, a osim onih iz Zadarske županije, sudjelovali su i predstavnici drugih hrvatskih gradova. Osim natjecateljskog djela festival je obilovao i dobrom zabavom, za koju su bili zaslužni klape Drniš i Asseria te bend Čeulja sa svojim neobičnim i originalnim instrumentima.

Težak posao pred žirijem

 O najboljem prisnacu odlučivao je stručni žiri kojeg su činili eminentni gastronomski stručnjaci kuhar Tomislav Karamarko, dipl.ing. prehrambene tehnologije Blaželjka Marić, mr.sc. Ana Grgas i dipl.ing. agronomije Zvonimir Vlatković. Članovi žirija imali su pred sobom težak posao, a osim okusa ocjenjivao se i izgled, boja, struktura tijesta, presjek te miris prisnaca. Kako ističe jedan od članova, Zvonimir Vlatković, pred žirijem je bio težak posao.

- Bilo je dosta dobrih prisnaca, pa samim time ni naš zadatak odabira najboljeg nije bio lagan. Ipak, ove koje smo proglasili najboljim, zaista su se istaknuli svojim okusom, kao najvažnijom komponentom koju smo ocjenjivali, ali i ostalim bitnim karakteristikama. Prisnac je jedini kolač omasovljen u ovim krajevima koji ima dugu tradiciju pripremanja i postojanja u našim krajevima, naglasio je Vlatković.

Tajnu svojeg prisnaca, jedna od natjecateljica, Marija Mikić iz Raštevića, nije nam htjela otkriti. Kazala je kako će nam posebne sastojke koje stavlja u prisnac, reći tek u slučaju pobjede.

- Sve što ide u prisnac mora biti domaće i svježe. Prisnac se poslužuje na loparu, jer se tako i peče ispod peke, kazala je Mikić, koja pobjedu ipak nije odnijela, pa smo ostali zakinuti i za njene tajne sastojke.

Stručni žiri je najboljim proglasio prisnac Jasminke Knez iz Šopota. Zlatnu medalju, zahvalnicu i novčanu nagradu u vrijednost 1000 kuna, uručio joj je gradonačelnik Benkovca, Branko Kutija. Pobjednica 2. benkovačkog prisnaca nije krila svoje oduševljenje osvojenom nagradom.

- Ugodno sam iznenađena, ali stvarno nisam očekivala ovako visok plasman budući da je bila jaka konkurencija i dosta natjecatelja, kazala je Knez te nam otkrila koji su tajni sastojci u pobjedničkom prisnacu.

- Pripremala sam prisnac po domaćoj recepturi, slušajući i neke male tajne koje sam naučila od svekrve. Ono što je za prisnac najvažnije jest da sastojci budu svježi, te da se sir nakon što se nariba spremi u sirutku. Sir se u sirutki osvježi, te bude sočan nakon pečenja ispod peke, naglasila je Knez.

Drugu nagradu žiri je dodijelio KUD-u Branimir iz Benkovca. Srebrnu medalju uručio im je dogradonačelnik Benkovca, Mirko Erstić. Vrijedne članice KUD-a Branimir, na licu su mjesta pripremale prisnace, pa je ova manifestacija bila i edukativnog karaktera. Svi oni koji se još nisu okušali u spremanju ovog specijaliteta, mogli su od njih vidjeti i naučiti tehniku pripremanja prisnaca. Prošlogodišnji pobjednici, Zavičajni klub Janko Mitrović iz Zelengrada, osvojili su treće mjesto, a brončanu medalju uručio im je ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac, Marin Ćurković.

Čitava manifestacija odvijala se u organizaciji TZ-a Benkovca i Grada Benkovca. Direktor TZ Benkovca, Vanja Čvrljak, kazao nam je kako su u Turističkoj zajednici izraziti ponosi na ovogodišnji Benkovački prisnac.

- Drago nam je da smo uspjeli ugrabiti dio turističkog kolača destinacijama na obali. Ponudili smo nešto izvorno, autohtono, upravo ono što fali hrvatskom turizmu da bi imali cjelovit turistički proizvod. Manifestacijama poput ove nastojimo promovirati baštinu Bukovice i Ravnih kotara, koji zauzimaju veliki dio naše županije. Ovaj kraj obiluje mnoštvom običaja i vrijednosti, kojim se dičimo i ponosimo te koje nastojimo što bolje prezentirati. To nam je ujedno i velika komparativna prednost u odnosu na konkurente na širem okruženju. Drugu godinu za redom organizirali smo ovu gastromanifestaciju, koja će zasigurno postati tradicionalna, kazao je Čvrljak te dodao kako je namjerna festivala posvećenog prisnacu, da se što bolje promoviraju brendovi i bogata etno baština benkovačkog kraja.

Humanitarni karakter manifestacije

Benkovački prisnac, održan je na visokoj organizacijskoj i prezentacijskoj razini, a osim već spomenutog edukacijskog, imao je i humanitarni karakter. Naime, članovi Centra za pomoć i njegu sv. Ante, Benkovac, skupljali su priloge za pomoć u liječenju jedne zaposlenice Centra, prodavajući proizvode koje su sami izradili. Osim prisnaca, prodavali su fritule, kruh ispod peke, maslinovo ulje, rakiju, ručne radove i mnoge druge proizvode koje su napravili njihovi radnici i korisnici. Kako saznajemo od Antonije Marić, ravnateljice Centra, cilj njihovog dolaska na ovu manifestaciju nije pobjeda, već sudjelovanje i skupljanje humanitarnih priloga.

- Ljudi su se večeras odazvali našoj akciji prvenstveno zbog njenog humanitarnog karaktera. Kada vide cilj zbog kojeg smo došli, nastoje pomoći. Prisnac smo prijavili za natjecanje, ali prvenstveno zato da bi sudjelovali i skupili što više financijskih sredstava kojima ćemo pomoći u liječenju našoj bolesnoj zaposlenici, istaknula je Marić.

Pobjedi se nije nadala ni ekipa iz Karina Donjeg. Dragica Kuleša zajedno sa svojim prijateljicama iz Karina, prvi put je pripremala prisnac upravo za ovaj gastrofestival.

- Prvi put sam pripremala prisnac za ovo natjecanje, tako da se nadam pobjedi. Ali nikad se ne zna, možda upravo prvi put bude i najbolji te osvojimo barem treće mjesto. U prisnac sam stavljala svježe sastojke, a to je kako sam čula od iskusnijih, najvažnije. Dobar sir i skorup te domaća jaja, sastojci su zbog kojih mislim da je iako je prvi put pripreman, prisnac dobro ispao, kazala je Kuleša.

Turistička zajednica Benkovac i Grad Benkovac, ovom su se manifestacijom potrudili da ova originalna delicija ne ode u zaborav te da se i na mlađe generacije prenosi umijeće spremanja prisnaca. Također, ono što valja naglasiti jest da je mnoštvo ljudi koje je u subotu došlo na benkovačku šetnicu, pokazatelj da Benkovac postaje ozbiljan konkurent turističkim središtima na obali. Ne samo zahvaljujući svojoj gastronomskoj ponudi, već i bogatoj kuturno-povijesnoj baštini, benkovački je kraj zaslužio manifestacije poput ove posvećene prisnacu.

Prisnac isključivo benkovačka delicija
Da je prisnac isključivo benkovačka delicija koja spada u skupinu hladnih predjela, kruha i peciva, potvrđuje i nedavno doneseni Pravilnik o posebnom standardu "Hrvatska autohtona kuhinja", koji je sastavilo posebno povjerenstvo u Ministarstvu turizma gdje su bili predstavnici Hrvatske obrtničke komore, HGK-a, Hrvatskog kuharskog saveza i ministarstva.
Sudionici ovogodišnje manifestacije
Ljubica Čačić, Divna Baković, Klub Janko Mitrović, Božica Bačić, Zoran Župan, Sandra Zelić, Rosa Brkljača, Radojka Župan, Zora Klarić, Marija Milanko, Udruga Rešta, Marinko Župan, Soka Zurak, Nevenka Čerina, KUD Branimir, Janja Genda, Rajna Klarica, Rada Orlović, Ružica Bačić, Biserka Vuksan, Jasminka Knez, Danica Čirjak, Marija Mitrović, Ana Mitrović, OPG Mikić, OPG Ćusa, Udruga Zipka, KUD Kamen Bukovica, Centar za pomoć i njegu Sv. Ante, Marija Čerina, OPG Božo Bačić, OPG Šime Škaulj, Vina Vrsaljko, OPG Srećko Troskot te ekipe iz Šopta i Karina Donjeg.
RECEPT

Benkovački prisnac

Kora za prisnac: napraviti od glatkog brašna (35 dag), malo soli i tople vode, tijesto izvaljati i prekriti pobrašnjenu okruglu tepsiju.

Smjesa: 5-7 cijelih jaja, 200 g skorupa, 1 svježi polutvrdi ovčji ili kravlji sir

Jaja lagano izmutiti (ne mikserom), dodati skorup ili vrhnje, malo soli i sve dobro izmiješati. Tijesto isuti na pripremljenu koru i izravnati. Rubove kore koji vise zavrnuti preko smjese tako da sredina ostane otvorena, ne više od 8 do 10 cm, višak odrezati. Nepokriveni dio prisnaca namazati s dva žumanjca. Peći u pećnici na 200 stupnjeva ili pod pekom 40 minuta. Pustite da se malo ohladi i izrezan poslužite za desert.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno