Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Klupska rekorderka juri prema državnom vrhu

Autor: Andrija Prović

29.07.2012. 22:00
Klupska rekorderka juri prema državnom vrhu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Pred Laurom i nama u klubu još je puno posla koji moramo obaviti želimo li jednog dana imati seniorsku prvakinju. No, juniorsko zlato i peto mjesto ukupno svakako je značajan vjetar u leđa – govori Josipa Nekić, glavna trenerica Zadra


Predanost, požrtvovnost, usmjerenost i samouvjerenost. Ona ima sve karakteristike pravog sportaša i upravo zato ostvaruje takve rezultate. Oni nisu slučajnost, nego produkt napornog rada i odraz Laurinog karaktera – Josipa Nekić, glavna trenerica Plivačkog kluba Zadar, ovim je riječima opisala Lauru Čizmin. Kada s 15 godina prikupiš 11 državnih odličja i jedan si od najzaslužnijih za tranziciju kluba od prosječnosti do prepoznatljivog imena na jakoj domaćoj sceni, onda svaki epitet koji ti pripisuju nije pretjeran. Najbolji je dokaz nedavno održano Prvenstvo Hrvatske na kojem je Čizmin doplivala do posljednje četiri medalje iz kolekcije. U juniorskoj konkurenciji okitila se zlatom na 50 m prsno i srebrom na 100 prsno, a u mlađe seniorskoj u istim je disciplinama zaslužila srebro i broncu. Skromno će reći da je ovaj uspjeh i nju iznenadio.
– Nisam očekivala baš ovakve rezultate. Ovo mi je najveći broj medalja osvojenih na jednom državnom prvenstvu, a što mi je još važnije, na postolja sam se penjala i u mlađe seniorskoj kategoriji. Srebro i bronca tako me vesele više nego ukupan zbroj odličja. Jako sam zadovoljna nastupima.
Peti rezultat u seniorskoj kategoriji
Od 12. do 15. srpnja u Rijeci se održalo PH za kategorije od kadeta do seniora. Zajednički nastupi mlađim su plivačima ujedno bili prilika da vide koliko im nedostaje do vrha. Mnogima dosta, no Čizmin je pogled na semafor nakon najjače A utrke na 50 prsno, također, izmamio osmijeh.
– Laura je do cilja stigla petim vremenom u apsolutnom poretku, što znači da je peta plivačica u Hrvatskoj. Iako je ulazna godina juniorskog staža te je i dogodine očekuju poglavito juniorski nastupi, to je sjajan podatak i golem poticaj da i dalje nastavi jednako kvalitetno raditi – ističe Nekić.
Kolika je zapravo razlika od petog do prvog mjesta?
– Možda se laiku čini blizu: da sekunda ili dvije nisu mnogo, međutim, između prvog i petog mjesta postoji razlika, posebno na ovako kratkim dionicama. Pred Laurom i nama u klubu još je puno posla koji moramo obaviti želimo li jednog dana imati seniorsku prvakinju, no juniorsko zlato i peto mjesto ukupno svakako je značajan vjetar u leđa – govori glavna trenerica kluba s Kolovara koja će dodati da bi, želi li Čizmin i vrijedan doseg u međunarodnim okvirima, 34.71 sekunde trebalo još spustiti.
– Uspoređivali smo Laurino vrijeme s vremenima plivačica na ovogodišnjem juniorskom Europskom prvenstvu. Ona je, primjerice, na nacionalnom prvenstvu zaradila najveći broj bodova i stigla do najboljeg plasmana ikada, ali to bi prevedeno u brojke s EP-a značilo 15. poziciju. Za izboriti finale trebala bi plivati još sekundu i pol brže na 50 prsno, što je dosta.
Ambiciozno u novu sezonu
Put do finala na najvećim smotrama, između ostalog, vodi i kroz nastupe za reprezentaciju. Laura je boje Hrvatske branila na juniorskim trobojima sa Srbijom i Slovenijom, a sljedeće sezone nada se novom pozivu.
– U Splitu sam nastupila u tri discipline: 50, 100 i 200 m prsno te na najkraćoj dionici ostvarila najbolje vrijeme. Novo okupljanje će ponovno biti nakon državnog prvenstva u ožujku sljedeće godine, pa bih voljela kada bih ponovno dobila poziv. Nadmetanje s najboljim plivačicama iz regije bilo je posebno i vrijedno iskustvo – naglašava Čizmin.
Planovi do kraja ljeta? Dopušta li Josipa Nekić odmor svojim najboljim plivačicama?
– Trenutačno sam na odmoru – do rujna kada krećemo s novom sezonom i mitinzima koji će se održavati svaki tjedan. Vremena za plandovanje neće biti previše jer formu treba održavati i u razdoblju kada nema značajnijih natjecanja, no ne mogu se požaliti – reći će učenica drugog razreda Gimnazije Jurja Barakovića koja podjednako uspješno usklađuje sportske i školske obveze.
– Za sada mi dobro ide: prošla sam s odličnim uspjehom. Prelazak iz osnovne u srednju školu nije se osjetio na rezultatima. Nadam se da će tako ostati i dogodine.
A dogodine će Čizmin ponovno u osvajanje osobnih i klupskih rekorda. Noviju povijest PK Zadar 11 je puta ispisala zlatnim, srebrnim i brončanim slovima te tako u posljednjih 20 godina postala nositeljica svih državnih odličja. Poručuje kako se na ovoj brojci sigurno neće zaustaviti.


50 i 25 metara nije isto




Plivačka prvenstva Hrvatske održavaju se u 50-metarskom bazenima, dok plivalište na Višnjiku zadarskim klubovima omogućava treniranje na dvostruko kraćim dionicama. Josipa Nekić ističe kako je upravo ta razlika često presudna.
– Imamo novi bazen i daleko bolje uvjete od prijašnjih, no zbog kraćeg bazena osjeti se razlika kada naši plivači nastupaju na dužim dionicama. Da je Laura Čizmin cijelu sezonu mogla trenirati u 50-metarskom bazenu, vjerojatno bismo sada imali prvakinju Hrvatske i u disciplini 100 metara prsno.


Obiteljsko rivalstvo


Uz Lauru Čizmin, za jednu od najvećih nada PK Zadra slovi njena sestra Katja. Perspektivna mlađa kadetkinja iz natjecanja u natjecanje potvrđuje da i ona posjeduje jednako velik potencijal. Boji li se Laura konkurencije?
– Nije mi svejedno, moram priznati. No, Katja je imala uvjete koje ja nisam. Od početka bavljenja plivanjem trenirala je u bazenu, što ja nisam mogla. To je njena prednost, ali ne dam se ja još – kroz smijeh je kazala starija sestra Čizmin.


Novo natjecanje, novi klupski korak naprijed


Rezultati Laure Čizmin na ljetnom PH u Rijeci predstavljaju njen najveći osobni i najveći klupski doseg na državnim smotrama, no Josipa Nekić naglasila je kako nije u pitanju samo pojedinačni uspjeh.
– Ove godine u Rijeci smo povećali broj muških natjecatelja, broj finalnih utrka i omjer A, B i C finala u korist najtežih, onih A i B kategorije; u prvih pet i prvih 10 imali smo više plivačica nego na prijašnjim prvenstvima te ujedno povećali i broj osvojenih bodova. Ženska ekipa tako se plasirala na deveto mjesto u konkurenciji 25 klubova. Ovi podaci govore o konstantnom napretku naših plivačica i plivača, ali nas istovremeno obvezuju da nastavimo s kvalitetnim radom kako bismo sutra dogurali još dalje.