Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mesić: Kvazi domoljubi grobari su demokracije

Autor: Zorana Deljanin

29.07.2012. 22:00
Mesić: Kvazi domoljubi grobari su demokracije

Foto: PIXELL



Dok je bivši predsjednik govorio do spomenika ustanku dopirala je “Bojna Čavoglave” koju su puštali prosvjednici iz Autohtone-Hrvatske stranke prava


Kvazi hrvatski domoljubi grobari su demokracije, oštro je poručio bivši predsjednik države Stjepan Mesić na subotnjoj proslavi 71. godišnjice Dana ustanka u Srbu na kojoj se okupilo oko 1000 boraca NOB-a, antifašista i gostiju. U svom govoru upozorio je na opasnost od jačanja krajnje desnice i povijesnih revizionista, posebice danas u vremenu gospodarske krize.
– Dužnost je države, ako je doista sazdana na temeljima antifašizma kao što piše u našem Ustavu, da se brine o obilježavanju datuma poput onoga koji nas je danas okupio u Srbu. Ta se dužnost ne iscrpljuje samo u tome da nas zaštiti od indokriniranih bukača već uključuje i organiziranje okupljanja. Samo tada će Republika Hrvatska i na djelu dokazati svoju deklariranu privrženost antifašizmu – kazao je bivši predsjednik Stjepan Mesić, inače i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske.
Prosvjed pravaša
Dok je govorio, do spomenika ustanku dopirala je “Bojna Čavoglave” koju je preko razglasa puštalo 50-ak okupljenih prosvjednika iz Autohtone-Hrvatske stranke prava kojima je policija branila približavanje dijelu na kojemu se slavio Dan ustanka. Izjave da se skupom veličaju četnički zločini te povici “Mesiću cigane” bivšeg predsjednika samo su ožestili u govoru.
– Desnica je umrežena, glasna i agresivna, a uživa i neskrivenu podršku crkvenih krugova. Apologeti ustaštva i patološki mrzitelji antifašizma dominiraju medijima pokušavajući pobjednike prikazati poraženima. Ali, istina je na našoj strani – kazao je Mesić.
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac podsjetio je da je 27. srpnja 1941. godine počeo masovni ustanak naroda Like, Srba i Hrvata, protiv fašističkih okupatora i ustaške NDH, a on je uslijedio nakon brojnih ustaških zločina, masovnih ubojstava civila po ličkim selima. Naglasio je da je na ustaške zločine uslijedila i zločinačka odmazda četničkih snaga prema hrvatskim civilima, ali su se antifašisti ustali i borili protiv obiju strana.
Borba za antifašizam
– Mi se danas nismo ovdje okupili da bi se prisjetili ikoga tko je pozdravljao sa “Za dom spremni” ili “Za kralja i otadžbinu” kako su pozdravljali desničari iz hrvatskih i srpskih krugova. Mi smo se okupili zbog onih koji su pozdravljali kao i cijeli slobodarski europski svijet sa “Smrt fašizmu, sloboda narodu”. Danas se borimo, ali ne oružano, za antifašističke vrijednosti. Bratstvo i sloga među narodima, oslobođeni mržnje i predrasuda, su antifašističke vrijednosti koje nam trebaju. Treba nam antifašizam protiv dominacije i kolonijalizma kakvi se pojavljuju u Europi te borba za socijalnu pravdu i socijalnu jednakost među ljudima – poručio je Pupovac.
U Srbu se, za razliku od prijašnjih godina, nije pojavio nitko od predstavnika Vlade i Sabora, zbog čega su organizatori ustvrdili kako je i to dokaz da se u antifašizam zaklinje samo deklarativno.