Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mlado lice starog Poluotoka

Autor: Damir Maričić

29.07.2012. 22:00
Mlado lice starog Poluotoka

Foto: Zvonko KUCELIN



Stiješnjen između beskraja baštine i svojih davno zadanih gabarita hostel Forum je igra modernosti i milenijskog trajanja, a takva je bila i priredba kojom je proglašen otvorenim


Razigranim mladenačkim spektaklom Turisthotel je u subotu navečer otvorio svoj spektakularni Boutique hostel Forum. Maštoviti objekt bio je sudionik u spektaklu, isijavajući bojama i plešući svjetlima po zvoniku katedrale, fasadama Arheološkog muzeja, Donata i Foruma. Tisuće Zadrana i gostiju uživalo je u dobroj zabavi koju su odradili Dječaci, a potom do sitnih sati nastavili after partyjem s grupom ABOP (After je Bolji od Partyja).
Neformalno i razigrano
Iako je i predsjednik uprave Frane Skoblar, i kompletna uprava tvrtke, nadzorni odbor, pa i protokolarni očekivani gosti na čelu sa županom Stipom Zrilićem, bio ovdje, izostali su govori, vrpce i protokoli. Tek je uslužno osoblje predvođeno mladom direktoricom Nives Kalac svakom tko je to poželio pokazalo sadržaj hostela, sobe, družionice, doručkovaonicu, i iznad svega, poglede. Bili su tu i mladi, ali već dokazani arhitekt Toma Plejić koji će posao na ovom objektu zasigurno dugo pamtiti, kao i dizajner Damir Gamulin.
Blješteći crvenom, sivom, bijelom i žutom bojom iz svojih prozora i igrom svjetla po Forumu, hostel je namamio u svoju mrežu tisuće opuštenih i razigranih mladih ljudi skupljenih odasvud.
Ansambl Lado – vrhunski test gosti
 Gostiju, naravno, već ima. Turisthotelova uprava koja upravlja najboljim kampom u zemlji i jednim od šačice izabranih u Europi, vodi jedno od najorganiziranijih turističkih naselja u nas, i u ovom poslu ne želi biti prosječna. Uostalom, lokacija na Forumu takvo što ne bi ni podnijela. Nakon godina promišljanja što s objektom, koji je nekad i vrlo kratko bio hotel, a potom desetljećima prostor kancelarija, osmišljena je kombinacija hostela i hotela s 37 soba, od čega 17 dvokrevetnih raznih kategorija i 74 ležaja u sobama s po četiri boksa.
Zadani gabariti od svega sedam metara širokog zdanja učinili su svoje, a u međuvremenu s niskotarifnim avioprijevoznicima pristigle tisuće mladih koje su izmijenile lice Poluotoka na kojem sada cvjetaju iznajmljivači. Kreativan dizajn učinio je ostalo.
Uglavnom, s 1,5 milijuna eura Turisthotel je oživio objekt dajući mu deseterostruko pa i više uvećanu vrijednost i obogaćujući zadarsku ponudu onim što treba tamo gdje treba.
– Znate da su prvi gosti bili ansambl Lado sa svojim vodstvom, koji su u početku bili jako skeptični i rezervirani. Kažimo da je riječ o ansamblu koji je obišao cijeli svijet više puta odsjedajući u raznim, a nerijetko i najluksuznijim hotelima. No, nakon boravka ovdje bili su puni hvale. U autobusu za Zagreb, a nakon odrađenog obilaska cijelog Jadrana, najviše je komentara bilo na ovu razigranost objekta i poglede koje pruža, kazala nam je direktorica Kalac i najavila dobra očekivanja.
– Svakodnevno zaprimamo rezervacije, gosti dolaze. Jasno je da otvaranjem prije 1. kolovoza ove godine ne možemo govoriti o punini posla, ali ne sumnjamo da ćemo uspjeti.


Dodir modernog i povijesnog




Arhitekt Toma Plejić i dizajner Damir Gamulin od prvog su trenutka bili svjesni velikih mogućnosti koje pruža dodir s rimskim Forumom.
– Bilo je puno limitirajućih faktora, ali nismo ih shvatili kao prepreku već poticaj. Imamo raznovrsne oblike soba, romboidne, trapezaste, šesterokutne, sobe sa četiri kreveta koji sami u sebi dijele i spajaju prostor, zatim drugi kat s igrama ogledala te spektakularne i erotične sobe na trećem katu. Naprosto je nevjerojatna kombinacija modernizma i baštine, istaknuo je Plejić.
Damir Gamulin svoj posao je doživio kao grafičku igru.
– Gdje je god to bilo moguće stvarali smo kroz odsjaje iluziju prostora. Dominantno je riječ o linearnom grafizmu, igrama crte i boja s logotipom F koji ističemo kao zaštitni znak i logo.