Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ortak stekao pravo na prvokup

Autor: Jelica Farkaš Suzana Bandić,

29.07.2012. 22:00
Ortak stekao pravo na prvokup


Osim što taj obrt obavlja djelatnost na crno, nema ni dozvole Ministarstvu uprave koje je jedino relevantno za taj slučaj, prigovorio je vijećnik SDP-a Danijel Karabatić gradonačelniku Ivanu Knezu


Dva tjedna nakon što smo objavili priču o poništavanju natječaja za dodjeljivanje koncesije za postavljanje kioska na plaži Soline u Biogradu na Moru, a koje je uslijedilo nakon žalbe Zorana Žepine, iz Ureda Grada Biograda zaprimili smo svojevrsni odgovor na pitanje je li bilo pogodovanja ili nije.
Riječ je o mišljenju koje je Gradu Biogradu na njihov zahtjev uputilo Ministarstvo poduzetništva i obrta, Uprava za malo i srednje poduzetništvo i obrt. U mišljenju se navodi kako je ovaj Ured temeljem dokumentacije dostavljene od Grada Biograda i zahtjeva za ocjenom statusa Žarka Pedišića, kao zakupca temeljem ugovora koji je istekao 15. lipnja ove godine, a sve za potrebe provođenja novog natječaja za davanje u zakup javne površine zbog postavljanja kioska – ugostiteljskog objekta, našao sljedeće:
Žarko Pedišić nedvojbeni zakupoprimac
– Uvidom u dostavljenu dokumentaciju, kao i obrtni registar, razvidno je da je Nikola Filipović iz BnM, vlasnik ugostiteljskog obrta Sirius 15. srpnja 2007. godine sklopio na pet godina ugovor o zakupu javne površine za postavljanje kioska sa zakupodavcem Gradom Biogradom na Moru zastupanom po gradonačelniku Ivanu Knezu. Rješenjem Ureda Državne uprave Županiji zadarskoj, Službe za gospodarstvo od 10. studenog 2010. godine u obrtni je registar upisano pristupanje ortaka Žarka Pedišića iz Turnja, čime je osnovan obrt dvaju suvlasnika. Ortaci zajedničkog obrta su sa zakupodavcem 8. studenog 2010. godine sklopili aneks ugovora o zakupu javne površine za postavljanje kioska, čime je ortak Žarko Pedišić stekao status zakupoprimca zajedno s Filipovićem. 28. prosinca 2010. godine u obrtni registar je upisano istupanje Nikole Filipovića nakon čega obavljanje obrta nastavlja Pedišić – pojasnili su u svom pisanom izvješću iz Ministarstva poduzetništva i obrta navodeći kako je temeljem navedenog Žarko Pedišić nedvojbeni zakupoprimac do isteka ugovora te da je istim stekao i pravo prvenstva na sklapanje novog ugovora. Zoran Žepina, koji je nakon objave rezultata prvog natječaja uložio žalbu jer je njegova (najbolja) ponuda odbijena, a ugovor dat upravo Pedišiću, nakon čega je ponovljen natječaj, složio se ovakvom konstatacijom Ministarstva poduzetništva i obrta, ali tvrdi kako je Grad i ovdje napravio propust i to stoga što su tražeći mišljenje resornog ministarstva izbjegli uopće spomenuti njegovu ponudi i sve uvjete koji su u natječaju bili postavljeni. U prvom se natječaju, kaže Žepina, uopće nije spominjalo pravo prvenstva zakupa, ali je bez obzira na to Pedišić izabran. Također, Žepina navodi i kako je natječaj temeljem osnovanosti njegove žalbe poništen, no da je, umjesto da se njemu ponudi ugovor nakon što je uslijedilo priznanje da je Grad pogriješio, raspisan novi s izmjenjenim uvjetima gdje je potom unesena i stavka prvenstva prava na zakup.
Tko je u pravo, tko u krivu
Tko je u pravo, tko u krivu, radi li obrt Sirius od 15. lipnja na crno, je li natječaj okončan, je li urodio potpisivanjem novog ugovora i s kim pokušali smo doznati od gradonačelnika Ivana Kneza kojem smo poslali pisani upit. Uslijedio je odgovor kako će nas zbog svojih obveza i zauzetosti obavijestiti o svemu sutradan, no sve je ostalo samo na tome.
Ipak, odgovor smo dobili posredno, preko vijećnika SDP-a Danijela Karabatića koji mu je u četvrtak navečer na Gradskoj skupštini postavio gotovo jednako pitanje.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU