Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Teška godina za zadarsko gospodarstvo

Autor: Damir Maričić

29.07.2012. 22:00
Teška godina za zadarsko gospodarstvo


Tankerska plovidba unatoč iskazanoj dobiti neće se tekućim poslovanjem moći izvući iz gubitka do kraja godine, osim eventualnim nastavkom prodaje brodova. Turisthotel bi trebao imati iznimno uspješnu godinu. Borik će vjerojatno kao i do sada nastaviti s godišnjim gubicima, iako bi aktualni kvartal trebao i njemu donijeti pozitivno poslovanje


Zadarska županija ima nekoliko tvrtki koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi pa stoga redovito dostavljaju izvješća o periodičnom poslovanju. Do sada su to za polugodišnje poslovanje učinili Tankerska plovidba, Turisthotel i Borik, a čeka se još nekoliko izvješća odnosno – Ilirija, Maraska, Tankerkomerc te OTP banka.
Tankerska plovidba sa 45,7 milijuna dobiti?!
 Tankerska plovidba kao najveća hrvatska brodarska tvrtka i najznačajnija gospodarska tvrtka Zadarske županije iskazala je za prvo polugodište izrazito pozitivan rezultat, odnosno dobit od 45,7 milijuna kuna, dok je lani imala tekući gubitak od 71,6 milijuna u isto vrijeme.
 No, nažalost, iako su ovakvo zdravlje i likvidnost tvrtke više nego dragocjeni, podloga rezultata nije poslovni prihod od prijevoza tereta, prvenstveno nafte i derivata, već je pozitivan rezultat kupljen prodajom starijih brodova flote.
 Tankerska plovidba imala je u prvom polugodištu prihode od 592,2 milijuna kuna od čega u drugom tromjesečju 261 milijun kuna, dok je lani u istom razdoblju imala 454 milijuna kuna prihoda, odnosno u tromjesečju 216. No, redovan prihod od prodaje porastao je sa 428,4 na 433 milijuna kuna, a u drugom je tromjesečju čak blago i pao. Poanta prihoda je u ostalim poslovnim prihodima od čak 160 milijuna kuna naspram svega 26 milijuna takvih prihoda lani. Odnosi se na prodaju brodova, u najvećoj mjeri.
 Tako je kada tome dodamo financijske prihode i rashode Tankerska plovidba je s prihodima od 597 milijuna ukupno i rashodima od 551,5 milijuna kuna imala lijepu dobit. No, kada bismo gledali samo na prihod od redovnog poslovanja, a ne i od prodaje brodova račun dobiti i gubitka bio bi, nažalost, lošiji od prošlogodišnjeg.
Uzdanica zadarskog gospodarstva nastavlja proživljavati teške dane svjetske krize brodarstva kojima se za sada kraj ne nazire.
Borik s 18,9 milijuna kuna gubitka
Drugo najveće turističko poduzeće u Zadarskoj županiji, dok ne sagledamo prave dosege Punta Skale, Borik d.d., u prvom je polugodištu zabilježio gubitak od 18,9 milijuna kuna. To je značajan rast gubitka u odnosu na 15,1 milijun iskazan lani u istom razdoblju, s tim da je podatak za drugi kvartal blago utješan. Naime, dok je lani gubitak tog razdoblja bio 5 milijuna kuna sada je 4,4 milijuna.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU