Teška godina za zadarsko gospodarstvo

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
velebit_tankerska_2
Nakon godina u kojima je gradila nove, uslijedile su godine u kojima Tankerska prodaje stare brodove

Zadarska županija ima nekoliko tvrtki koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi pa stoga redovito dostavljaju izvješća o periodičnom poslovanju. Do sada su to za polugodišnje poslovanje učinili Tankerska plovidba, Turisthotel i Borik, a čeka se još nekoliko izvješća odnosno - Ilirija, Maraska, Tankerkomerc te OTP banka.

Tankerska plovidba sa 45,7 milijuna dobiti?!

 Tankerska plovidba kao najveća hrvatska brodarska tvrtka i najznačajnija gospodarska tvrtka Zadarske županije iskazala je za prvo polugodište izrazito pozitivan rezultat, odnosno dobit od 45,7 milijuna kuna, dok je lani imala tekući gubitak od 71,6 milijuna u isto vrijeme.

 No, nažalost, iako su ovakvo zdravlje i likvidnost tvrtke više nego dragocjeni, podloga rezultata nije poslovni prihod od prijevoza tereta, prvenstveno nafte i derivata, već je pozitivan rezultat kupljen prodajom starijih brodova flote.

 Tankerska plovidba imala je u prvom polugodištu prihode od 592,2 milijuna kuna od čega u drugom tromjesečju 261 milijun kuna, dok je lani u istom razdoblju imala 454 milijuna kuna prihoda, odnosno u tromjesečju 216. No, redovan prihod od prodaje porastao je sa 428,4 na 433 milijuna kuna, a u drugom je tromjesečju čak blago i pao. Poanta prihoda je u ostalim poslovnim prihodima od čak 160 milijuna kuna naspram svega 26 milijuna takvih prihoda lani. Odnosi se na prodaju brodova, u najvećoj mjeri.

 Tako je kada tome dodamo financijske prihode i rashode Tankerska plovidba je s prihodima od 597 milijuna ukupno i rashodima od 551,5 milijuna kuna imala lijepu dobit. No, kada bismo gledali samo na prihod od redovnog poslovanja, a ne i od prodaje brodova račun dobiti i gubitka bio bi, nažalost, lošiji od prošlogodišnjeg.

Uzdanica zadarskog gospodarstva nastavlja proživljavati teške dane svjetske krize brodarstva kojima se za sada kraj ne nazire.

Borik s 18,9 milijuna kuna gubitka

Drugo najveće turističko poduzeće u Zadarskoj županiji, dok ne sagledamo prave dosege Punta Skale, Borik d.d., u prvom je polugodištu zabilježio gubitak od 18,9 milijuna kuna. To je značajan rast gubitka u odnosu na 15,1 milijun iskazan lani u istom razdoblju, s tim da je podatak za drugi kvartal blago utješan. Naime, dok je lani gubitak tog razdoblja bio 5 milijuna kuna sada je 4,4 milijuna.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno