Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Tomislav Rogić u Štimčevu stručnom stožeru

Autor: Toni Bilić

29.07.2012. 22:00
Tomislav Rogić u Štimčevu  stručnom stožeru

Foto: Filip BRALA



Locirali smo problem kojeg imamo na stoperskim pozicijama. Taj problem pokušat ćemo ublažiti s Kneževićem koji ima dosta iskustva, te s mladim Maločom – kaže Štimac


Igor  Štimac, novi izbornik hrvatske  nogometne reprezentacije,  održao je presicu na Poljudu na kojoj je predstavio svoj stručni stožer, te  obznanio popis kandidata  za prijateljski susret protiv Švicarske koji će se  igrati 15. kolovoza (20.30  sati) na Gradskom stadionu u Splitu u povodu 100.  obljetnice HNS-a. Štimcu  će u radu pomagati Alen  Bokšić, koji će brinuti o  formi napadača, Krunoslav Jurčić, koji će voditi  brigu o radu veznih  igrača, te zajedno s izbornikom odlučivati o  taktici.
Igor Tudor zadužen je za obrambene  igrače dok će Tomislav Rogić biti zadužen za rad s  vratarima. Dr. Boris Nemec i nadalje će biti voditelj liječničke službe, te  će samostalno kompletirati svoj tim. U reprezentaciju se vraća i fizioterapeut Tomislav Vrbnjak  (bio je u reprezetnaciji  na  EP-u u Engleskoj  1986. i  SP-u u  Francuskoj 1988.),  koji će oformiti stožer fizioterapeuta. Štimac je nakon što se zahvalio bivšem  stožeru i navijačima vrlo jasno poručio:
– Naš cilj je jasan želimo se  plasirati na Svjetsko prvenstvo koje će se 2014. godine  održati u Brazilu! – kazao je  Štimac i obrazložio svoj popis kandidata. Naime, Štimac u odnosu na Bilićev  popis za protekli Euro nije  pozvao Kelavu, Šimunića,  Dujmovića, J. Buljata i Kalinića. S druge strane od novih lica na popisu su se našli  Mateo Kovačić (Dinamo),  Mario Maloča (Hajduk), te  povratnici Ante Vukušić  (Hajduk) i Dario Knežević  (Rijeka).
Lovrenova ozljeda
– Naš stav da će svaki igrač  svojim igrama u klubovima  zaslužiti ili pak neće zaslužiti pozivanje u reprezentaciju. Naravno da smo sa  nekim igračima razgovarali  da ćemo s nekima koji su  ostavili duboki trag u reprezentaciji obaviti razgovor. Svi oni ostaju u krugu  kandidata za reprezentaciju.  Što se tiče Darija Kneževića  locirali smo problem kojeg  imamo na stoperskim pozicijama. Taj problem pokušat ćemo ublažiti s  Kneževićem koji ima dosta  iskustva, pet godina iskustva  igranja u talijanskoj prvoj  ligi, te s mladim Maločom.  Imponira nam njegova brzina. Za igru koju želimo  prezentirati potrebni su nam  brzi igrači u zadnjoj liniji.  Lovren je ozlijeđen i sigurno  je da ćemo biti puno jači  kada se on vrati – rekao je  Štimac.
Dosta je odjeknula najava  njegova razgovora sa Šimom  Vrsaljkom.
– Zajedno sa stručnim  stožerom očekujem puno  više od Vrsaljka od onoga što  on trenutno pruža. U tom  kontekstu je bila moja izjava  i razgovor koji smo imali. On  je vrlo mlad, perspektivan  igrač, koji je trenutačno u  nižoj razini forme, a kako  trenutno na poziciji na kojoj  on igra imamo puno drugih  rješenja nije dobio poziv.  Vjerujemo da ova odluka  neće utjecati na njegov  moral već će ga nadamo se  natjerati da preispita sam  svoju formu u kojoj se  nalazi.
Sammir i Kovačić
Već dugo se provlači teza o navodnom pozivanju  Sammira kojega,  međutim, nema na popisu.
– Mi smo se oko Sammira u stručnom stožeru  usuglasili svoja razmišljanja i sretan sam da svi isto  mislimo. Sammir iznimno  kvalitetan igrač, on je proteklih godina daleko najbolji igrač u hrvatskoj ligi.  Drugi su problemi koji su  ga mučili. Obavio sam razgovor s njim i kazao mu  svoje mišljenje. Samo o  njemu samome ovisi kada  će dobiti reprezentativni  poziv. Isto tako nastavljamo s tradicijom da u reprezentaciju pozovemo i  neke mlađe igrače. Pozivanje Kovačića neka bude  motiv svim mladim  igračima kako mi nećemo  imati nikakve gabarite u  koje ćemo se začahuriti.  Nas neće zanimati za koji  klub igra, tko mu je menadžer, niti koliko godina  ima već samo njihove igre  koje pruža na terenu – istaknuo je Štimac kojega  prvi ispit čeka uskoro u  Splitu. Švicarska je respektabilan suparnik.
– Nismo imali prilike utjecati na odluku o tome  protiv koga ćemo igrati jer  je taj susret dogovoren  prije nego što sam izabran  za izbornika. Kazao sam  našem predsjedniku vrlo  jasno, odaberite koga god  želite. Hrvatska reprezentacija treba biti spremna  na sve izazove. Švicarska  će nam vjerujem pružiti  pravo stanje u kojem se  nalaze u ovom trenutku  naši reprezentativci. Pomoći će nam da otkrije sve  slabosti  pred prve utakmice kvalifikacija za plasman na SP-o protiv Makedonije i Belgije – zaključio je novi izbornik.