Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Talijani uče vaterpolo na Višnjiku i Kolovarama

Autor: Andrija Dešpoja

29.07.2013. 22:00
Talijani uče vaterpolo na Višnjiku i Kolovarama

Foto: Zvonko KUCELIN



Od 24. do 31. srpnja u Zadru na bazenu Višnjik kao i na Kolovarama održava se vaterpolski kamp za djecu godišta od 1996. do 2001. Posebnost kampa koji organizira Vaterpolski klub Zadar 1952 jest da na njemu sudjeluju isključivo djeca iz Italije. Njih 58 skupa s roditeljima stigli su u Zadar iz Bologne i Ravenne, kao i iz okolice tih gradova. U Zadru ih je dočekala srdačna, ali i vrlo radna atmosfera koju predvode Goran Jovančević, trener Zadra 1952 i Samir Barać, proslavljeni bivši kapetan Hrvatske reprezentacije, zlatni olimpijac iz Londona. Njih dvojica uspjeli su u svom zgusnutom dnevnom rasporedu naći malo vremena za pojašnjavanje svih detalja vezanih uz ovaj jedinstveni vaterpolo kamp u Hrvatskoj.
– Imamo dva treninga dnevno, ujutro i poslijepodne, u kojima prolazimo što je više moguće vaterpolskih elemenata. Barać je kao glavni instruktor najbolja moguća osoba koja može prenijeti sve ono što čini moderni vaterpolo, od trenažnih procesa do nekakvih individualno i kolektivno tehničko-taktičkih postavki – iznio je Jovančević koji je prepustio Samiru Baraću pobliže pojasniti itinerar kampa.
– Kamp je produkt svega onog što Hrvatska znači u vaterpolskom svijetu, ujedno kao i aktualni olimpijski pobjednik. To su Talijani prepoznali i odatle ovako veliko zanimanje te posjećenost. Mimo sportskog usavršavanja ovaj kamp pruža mogućnost upoznavanje Dalmacije i hrvatskog primorja, usavršavanja jezika, jer se radi i komunicira u kampu na talijanskom i engleskom jeziku. Ideja kampa je jedinstvena u Hrvatskoj i mi smo trenutačno jedini koji smo uspjeli to i ostvariti. Odabir Zadra kao domaćina idealan je zbog blizine otvorenog i zatvorenog bazena na vrlo malom prostoru, a Zadar je i kao turistička destinacija vrlo atraktivan. Možemo se samo nadati da će svi oni koji su izravno vezani uz ovakve događaje, kao što je Turistička zajednica i Grad Zadar, pa i naš Vaterpolski savez znati, prepoznati i ubuduće na višoj razini pružati potporu. Cilj nam je da ovo ne bude samo za jedno ljeto, nego da Zadar postane tradicionalno mjesto gdje se uči vaterpolo, a u isto vrijeme može uživati u svim ostalim stvarima.