Ah, taj naš jezik: stručni žiri, sud, zbor, ili povjerenstvo?

Slika korisnika admin

OMIŠKI FESTIVAL IMA STRUČNO POVJERENSTVO

Slučajno sam ove subote nabasao na HTV2 i na proglašenje pobjednika Omiškog festivala pa kada sam vidio da ovi naši iz Kožina dobijaju silne nagrade, malo sam i pogledao jer, čak i ja koji ne volim moderno klapsko pjevanje (u stvari, ne da ne volim, nego mi je više dosadilo), znam da to nije mala stvar. Tri su mi stvari upale u uho. Prvo, ovi Kožinjani koji su zbilja dobri, drugo ovaj Branko Uvodić koji ima ugodan glas, ali mi je postao sinonim za meni ne baš omiljenu emisiju "Lijepom našom", tako da mi je prisjela dodjela soparnika (dodjela, ne meni nego klapi), jer je opet pokušao govoriti dijalektalno, a pogotovo me živciralo spominjanje kožinskog maslinovog ulja. Što on to zna o kožinskim maslinama. Naime, svi znamo da tamo najbolje rastu vikendice, apartmani i slični objekti, a ako su biljke u pitanju, onda su, bar za ovdašnji živalj, puno poznatiji "kožinski bori" i ono po čemu su čuveni.

Treća zanimljiva stvar je spominjanje "stručnog povjerenstva", što me jako zainteresiralo. Naime, za one koji to ne znaju, ja sam nekada pisao piiijeesmice i za njih dobivao jako puno nagrada na nekim lokalnim festivalićima. Oni spretniji su dizali novce, a ja sam budala pobjeđivao i dobivao nagrade. Kakve to ima veze s Omiškim festivalom? Evo ovako. 90- te sam u Zadru dobio prvu nagradu publike i drugu nagradu "žirija". Dvije godine kasnije me nagradio "stručni ocjenjivački sud", godinu poslije "stručni ocjenjivački zbor" pa opet "žiri", ali ovaj put "stručni" itd. Na ovogodišnjem Omiškom festivalu nagrade je dijelilo "stručno povjerenstvo" što mi se čini najglupljim nazivom do danas. Po Hrvatskom leksikonu povjerenstvo je "tijelo koje proučava neki problem, ili ravna izvođenjem zadatka, ili nadzire rad nižih organa". S druge strane taj pridjev "stručan". Pa ne misli netko valjda da bi nagrade dijelio "nestručni" sud ili takav nekako. To je tako kada se teži ka komplikaciji i kada se bojiš da ne govoriš dovoljno "hrvatski".

DOBAR DOMAĆI HOROR

Ovoga smo ponedjeljka, u kući mojih kumova, imali zanimljivu situaciju. Djeca su na kabelskoj htjela gledati neki, horor (američki, naravno), a mi smo odrasli htjeli gledati domaći film "Izbavitelj" star 40- ak godina. Mladi su nas nadjačali. U njihovom je filmu krv tekla u potocima, sjekli su se dijelovi tijela, klalo i ubijalo, a toga je bilo toliko da smo nakon nekog vremena oguglali i na tu silnu krv gledali s jednakom uzbuđenošću kao i na kečap na pici koju smo jeli, a koju sam ja spremio i koja ništa nije valjala, kao ni taj film uostalom. Sutra sam pogledao snimljenog "Izbavitelja". Zanimljiv scenarij, fantastična gluma svih glumaca (dosta je reći Šovagović i Vidović), a pogotovo ta napetost i jeza koju osjećate bez da na ekranu lete dijelovi tijela, a krv prska iz prerezanih arterija. Tako je to kada više volimo američko g..no od hrvatskih bisera.

JORAS I NJEGOVE "DUŠEVNE BOLI"

Taman pomisliš da na neke tipove možeš zaboraviti, a oni opet izrone iz mračnih dubina "povijesne zbiljnosti". Joško Joras je lik koji je svojevremeno pravio neke predstave na granici pa su ga bile pune novine, ali, na žalost, u vrijeme kada su se stvarale tenzije između nas i Slovenaca pa im je jedan ovakav rid.... (autocenzura) dobro došao za potpaljivanje vatre i skretanje pažnje s važnih stvari. Sada je ispalo da je Stipe Mesić na sudu u Kopru osuđen da mu da 4.000 eura jer je onomad u javnosti rekao da je ridikul. To ga je naravno osudio slovenski sud. A bih li ja sada mogao na Zadarskom sudu tužiti ovakve da me uznemiruju i remete ionako krhki duševni mir. Mene kao intelektualca vrijeđaju takve gluposti i mislim da bi mi trebalo par tisuća eura da se smirim. Sada bi, u situaciji kada visimo o koncu, možda trebalo opet raspredati o Svetoj Geri (za koju do tada nitko nije ni znao da postoji) i drugim stvarima. Mene daleko više zanima kolika će mi biti mirovina, hoću li se, kada za to dođe vrijeme, morati odmah ubiti, ili ću za par godina umrijeti od gladi. Tada će mi pucati neka stvar je li Jorasova kuća u Sloveniji, ili u Hrvatskoj. U stvari, puca mi već i sada.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno