Donosimo kompletan program Zadar snova 2015.

Slika korisnika admin
Autor: 

Od 6. do 11. kolovoza održat će se Zadar Snova, 19. međunarodni festival suvremenog kazališta, koji donosi nova čitanja kazališne, ali i drugih izvedbenih umjetnosti. Nekonvencionalnost i provokativnost u pristupu i tematizaciji osobine su autora i izvođača ovogodišnjeg festivala.

- Većina projekata koje predstavljamo donosi topljenje žanrova, njihova uskrsnuća u novim formama, postavljanje pitanja i traženje odgovora, ističe voditeljica festivala Samanta Stepčić.

- Okolnosti nikad dovršene tranzicije, uspostava paradigmi i obrazaca surovosti međuljudskih odnosa zahtijevaju nova promišljanja pozicije umjetnika i suvremenog izvedbenog stvaralaštva. Ovogodišnjom selekcijom u značajnoj mjeri referiramo taj novi kontekst.

Pokrovitelji ovogodišnjeg Zadra Snova su Grad Zadar, Ministarstvo kulture RH i Zadarska županija. U nastavku donosimo program ovogodišnjeg izdanja festivala.

Montažstroj

A GDJE JE REVOLUCIJA, STOKO?

25. je godina djelovanja kolektiva Montažstroj u čijoj produkciji dolazi snažno kazališno, glazbeno i u dobroj mjeri politično djelo u kojem se prepliću revolucija, komocija, (auto)cenzura, prošlost i sadašnjost. Predstava je proizašla iz projekta 'Mali čovek želi preko crte', koji je nakon prvih izvođenja zabranjen zbog kršenja autorskih prava. Redatelj Borut Šeparović ipak ne odustaje te iz pepela 'Malog čovjeka...', donosi predstavu o licemjerstvu, taštini i nedosljednosti, o iluziji umjetnosti koja tvrdi da svojim buntom može promijeniti sustav.

Mikser, SKC Novi Sad i Fast Forward

DOGVILLE

Kokan Mladenović jedan je od najznačanjih srpskih redatelja, a predstava Dogville kazališna je adaptacija poznatog filma Larsa von Triera. Uzbudljiv kazališni koncept koji snažno uporište pronalazi u multimedijalnom pristupu i glazbi izvođenoj uživo (Vrooom) propituje posljedice života pojedinca u izolaciji, na sav glas govoreći o gradu koji iza lažnog moralizma vješto prikriva promašenu politiku, upropaštenu kulturu i uništenu budućnost. Dobrodošli u Dogville.

Kazalište Hotel Bulić

ALEXANDRE DUMAS: DAMA S KAMELIJAMA

U svom dugom postojanju, klasik Aleksandra Dumasa adaptiran je kroz gotovo sve umjetničke forme, kazališnu dramu, operu, film. Redateljica Senka Bulić izdvojila je likove i dijalog Armanda Duvala (Stipe Kostanić) i Marguerite Gautier (Senka Bulić) u kojem dramaturška rješenja proizlaze iz osobnosti glumaca. Strasti su ogoljene, ali sačuvana je temeljna situacija iz koje je nastala drama: trenutačna i slijepa ljubav mladića i plemenitost heroine. Dama s kamelijama izrazito je intimistički komad koji slavi ljubav kao krajnji smisao ljudskog postojanja.

Centar za kulturnu dekontaminaciju

IBSENOV 'NEPRIJATELJ NARODA' KAO BREHTOV POUČNI KOMAD

Glavni junak 'Neprijatelja naroda' jest kazalište. Ovaj dramski tekst i njegova scenska realizacija ne samo da preispituju društvenu i estetsku ulogu kazališta, nego je i rezolutno određuju. Sudbinu Ibsenovih junaka, redatelj Zlatko Paković povezuje sa sudbinom gubitnika - one nijeme, ogromne mase stanovnika u društvu tranzicije koje prelazi iz real socijalizma u real kapitalizam. Paković, u maniru kabaretnog ludizma, ilustrira razliku između građanskog i dijalektičkog kazališta. Kroz primjere iz društvenog i političkog života predstava dobiva svježi humor i ushićujući karakter, onaj koji potiče na pobunu.

218. DAY OF THE YEAR

Braća Alen i Nenad Sinkauz spadaju među najzanimljivije hrvatske eksperimentalne glazbenike. U projektu 'Day of the year' surađuju s Miroslavom Piškulićem, sound Umjesto dizajnerom, Ivanom Marušićem Klifom, istražujući odnos live video akta i zvuka, u posve izvrnutoj noise/drone/techno/industrial verziji. Specifičnost projekta je pristup koji svaku izvedbu čini drugačijom, a nazivi performansa proistječu iz broja dana u godini izvedbe. 6. kolovoza na Zadru snova predstavljamo 218th day of the year.

ŠUMOVI PROTIV VALOVA

'Šumovi protiv valova' zanimljiv su eksperimentalni bend u sastavu Hrvoje Nikšić, Hrvoje Radnić, Jerko Jurin i Ivan Čadež. Iskren, beskompromisan i nepretenciozan stvaralački senzibilitet ove četvorke kolažira elemente psihodelične glazbe te u njoj  isprepliće pulsirajuće strukture krautrocka, ambijentalne glazbe, teksture postrocka uz odjeke duba.

Uzgon i HULU

FORWARD EUROPE: IZVOZ

Socijalne, političke i druge realnosti posredovane likovnim, scenskim i izvedbenim rješenjima predmet su interesa radova Hrvoja Cokarića i Vanje Pagar. Forward Europe referira se na odnos prema turizmu i traži istinu o značenju najvrijednije dalmatinske životinje - običnog, domaćeg, sivog magarca. Kompozicija koju pritom izvode zove se Sivi, stavak 3 i 4.

Marijana Jakelić

MXJ FILES

Vizualna umjetnica Marijana Jakelić za Zadar snova postavlja seriju radova MXJ Files kao kolekciju umjetničkih poruka koji provociraju koncepte i simbole sreće i nemoći, nade i frustracije, pripadnosti i otuđenja. Dinamikom sudara ne-spojivih silnica, autorica ublažava opasnosti oštrih rubova poznatih teorija čime amortizira let/pad u novu/staru, pre/ne/ispitanu spoznaju stvarnosti.

Tabor film festival

NOĆ FILMA

S Tabor film festivala ove godine dolazi 'Noć filma'. U programu koji se sastoji od smiješnih, pomaknutih i bizarnih naslova traži se aktivno sudjelovanje publike. Glumac Zoran Kelava domaćin je i moderator programa, osoba zadužena za praćenje naših emocija i komentara.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno