Publika je uživala i tražila još...

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Više od sat i pol vrhunske svirke pripremio Neil Black sa svojim Healersima zadarskoj publici u sklopu druge večeri Zadar jazz&blues festivala. Ovi teksaški maheri u dvorištu Muzeja antičkog stakla Zadrane su u srijedu navečer suočili s onom atmosferom kakva se susreće u kutnim filmovima „Od sumraka do zore" ili pak nekim opskurnim američkim barovima koji kriju najbolje tajne - i to sve direktno, precizno, tjerajući slušače da traže još.

Svakako uz Neila, zvjezda večeri bio je klavijaturist Kris Jefferson koji svojim nabijenim dionicama nikoga nije ostavljao ravnodušnim. Uz njega, ispred MAS-a svirao je i još jedan dvojac vrhunskih glazbenika, Jean Michel Taller na bubnjevima te izvrstan basist Kris Jefferson.

Blues, Rock, Jazz, Country - sve to moglo se čuti s bine, pa ne čudi stoga da Black među kritičarima nosi naziv gospodara visokonaponskog teksaškog „boogiea". I sve to sa smješkom na licu. Jer, solaže kakve su se mogle čuti u srijedu na koncertu, Neil i Healersi odrađivali su toliko opušteno, a precizno, kao da ih jedu za doručak. Iznova.

Nije zanemaren niti onaj „neslužbeni" dio programa pa je tako zadarska publika doznala i to kako je nastala Neilova pjesma „Jail of Sant Antonio". Tamo je naime završio kada je imao „omanji nesporazum sa šerifom" što ga je uputilo na prisilni dvodnevni odmor. Pjesmu je pak napisao tako da je u zamjenu za papir i olovku svom zatvorskom cimeru ponudio jednu od svoje dvije cigare. Trampa je uspjela. Ostalo je glazbena povijest.

Neil Black je inače teksaški pjevač i gitarist koji globalnoj publici posljednjih 30 godina prenosi svoju fuziju bluesa, rocka, jazza i countryja. Jedan je od od najvažnijih američkih umjetnika blues scene, zahvaljujući svojim energičnim nastupima, ali i moćnim tekstovima koji izlaze iz njegove tvornice snova. U Zadar je pristigao zahvaljujući prvom Zadar jazz&blues festivalu u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar i Turističke zajednice Grada Zadra.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno