Teksašani neće tražiti naftu u Zadarskoj županiji

Slika korisnika admin

Konzorcij američkog Marathon Oila i austrijskog OMV-a, koji je trebao istraživati naftu i plin na sedam jadranskih istražnih polja od njih ukupno deset, obavijestio je Agenciju za ugljikovodike da neće potpisati ugovor o koncesiji, i izlazi iz posla samo desetak dana uoči predviđenog potpisivanja ugovora. Informaciju su potvrdili i u Agenciji, kao i u Vladi, no kako neslužbeno doznaje naš list, od posla na Jadranu odustao je i američki ExxonMobil, jedna od najjačih naftnih kompanija u svijetu, koja sama nije tražila niti dobila koncesiju, ali je dogovarala suradnju s Inom na dva istražna polja u južnom Jadranu, za koja je ona dobila koncesije. Riječ je o najzahtjevnijim istražnim poljima, na najvećim dubinama u Jadranu pa se postavlja pitanje hoće li Ina, tehnički ali i financijski, biti u stanju posao odraditi sama, ili će pak tražiti novog partnera.

Nakon izlaska Amerikanaca i Austrijanaca, u igri za istraživanje nafte i plina ostaju, osim Ine, još samo konzorcij britanskog Medoilgasa i talijanskog ENI-ja, koji je dobio koncesiju za istraživanje jednog polja u srednjem Jadranu. Marathon Oil i OMV trebali su istraživati jedno - i jedino dano u koncesiju - polje u sjevernom Jadranu, četiri u srednjem i dva u južnom. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolažemo, u prvom su istražnom razdoblju, koje bi trajalo tri godine, trebali uložiti 56,8 milijuna eura te uplatiti naknadu od još 10,8 milijuna eura za potpisivanje ugovora s Vladom RH. U drugom istražnom razdoblju u trajanju od još dvije godine na svakom su od sedam jadranskih polja trebali postaviti po jednu istražnu bušotinu koja bi pokazala ima li komercijalnih nalazišta ili nema, te u njih uložiti ukupno još 330,8 milijuna eura. Odustajanjem od potpisivanja ugovora s Vladom, Hrvatska je, za sada, ostala bez ukupne početne investicije od 387,6 milijuna eura, i još preko deset milijuna eura naknade za potpisivanje ugovora.

Iako se kao službeni razlog odlaska konzorcija iz Hrvatske navodi mogući granični spor sa Crnom Gorom, u blizini koje se nalaze i dva južna istražna polja za koja je konzorcij dobio koncesiju, iz OMV-a se doznaje kako su zapravo odustali zbog pada cijene nafte, koji ih tjera na rezanje investicija. Neriješena granična pitanja su odluku o odlasku samo dodatno potaknula.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno