Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Svjedočanstvo za mlade generacije

29.07.2016. 22:00
Svjedočanstvo za mlade generacije


U petak na večer u kripti pridraške crkve u sklopu manifestacije Novigradsko kulturno lito 2016. upriličena je projekcija dokumentarnog filma Luke Klapana “Pridraga: ratna sjećanja”. Brojni mještani i turisti koji su dupkom ispunili jedinstveni prostor pridraške crkve Gospe od Ružarija gledali su i materijal snimljen odmah po završetku vojno-redarstvene akcije Oluja, a riječ je o S-VHS snimci do temelja spaljene i porušene Pridrage, što se u loopu vrtjela prije same projekcije dokumentarca. Projekciji filma nazočila je i Ljubica Krcić, predsjednica Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije.
– Od velike važnosti je da se snimaju ovakvi filmovi, naročito zbog mlađe populacije, jer generacije koje su rođene nakon Domovinskog rata znaju sve manje i manje o borbi Hrvata za nezavisnost, a ovakvi će im filmovi produbiti znanja o ratu koji je okončan puno prije nego što su se rodili u slobodnoj Hrvatskoj, istaknula je Krcić, zahvaljujući u ime Udruge autoru Luki Klapanu, ujedno najavljujući zajedničku suradnju na sličnim projektima.
Potom je prikazan film “Pridraga: ratna sjećanja”, kojeg je Luka Klapan snimio u produkciji Udruge FFVAL. Film je to koji na posve drukčiji način govori o Domovinskom ratu, a u kojem svjedočanstva ponajprije iznose pridraške majke suočene s gubitkom svojih sinova koji su položili živote za domovinu (Luca Čulina Mirkova, Ana Zubčić, Antula Čulina), zatim ratni zarobljenik Stanko Čulina Medo te Luca Čulina, ranjena u Domovinskom ratu.
Dodajmo na kraju kako su zbog pijeteta i da se ne zaboravi organizatori općina Novigrad i MO Pridraga ovo vrijedno događanje posvetili svim poginulim Pridražanima u Domovinskom ratu.