Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

“Bio je oličenje hrabrosti, tako je i poginuo – na prvoj crti”

30.07.2018. 11:24
“Bio je oličenje hrabrosti, tako je i poginuo – na prvoj crti”


Molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju u Novigradu otkrivena je spomen ploča poginulom hrvatskom branitelju Domovinskog rata Davoru Zubčiću (1996.-1991.) iz Pridrage, pripadniku slavne 112. brigade.
Inicijativom Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata Pridraga i potporom Općine Novigrad spomen ploču je izradio zadarski kamenoklesar Marinko Katuša, a otkrio Marko Zubčić, sin poginulog hrvatskog viteza Davora. Molitvu odrješenja i blagoslov spomen ploče predvodio je don Tomislav Baričević, župnik Pridrage i Smilčića.
– Davor Zubčić nije čekao poziv na kućnu adresu, već je u obrambeni Domovinski rat pristupio dragovoljno. Junak Pridrage i Domovinskog rata 25-godišnji Davor položio je život na oltar domovine 31. prosinca 1991. na području oko groblja u Novigradu. Sad bi imao 52 godine, kazao je voditelj programa Branko Kokić, predsjednik UDBDR Pridraga.
Davor Zubčić bio je istinski domoljub i isticao se hrabrošću i požrtvovnošću u mnogim vojnim akcijama u kojima je sudjelovao.
– Davor je bio oličenje hrabrosti, tako je i poginuo na prvoj crti. Neka ga dragi Bog čuva i počivao u miru hrvatske zemlje, koju je toliko volio, poručio je Kokić.
U velikosrpskoj agresiji hrvatski branitelji su se suprotstavljali gotovo goloruki i s krunicom oko vrata, domoljubljem, ustrajnošću, posebice vjerom u istinu i pravdu. Davor, kao i mnogi poginuli hrvatski vitezovi, nažalost nisu dočekali ostvarenje višestoljetnog hrvatskog i svog sna o slobodnoj, neovisnoj i demokratskoj hrvatskoj državi.
– Davorovo ime i godina rođenja podsjećaju nas na sve žrtve mladih ljudi u Domovinskom ratu koji su nadasve voljeli svoju domovinu Hrvatsku, braneći je srcem i položivši svoje živote za nju, istaknuo je Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad.
Otkrivanje spomen ploče hrvatskom branitelju Davoru Zubčiću upriličeno je u sklopu memorijalnog turnira pod geslom "Sjećanjem protiv zaborava" koji se održava u Pridragi. Turnir se već 20 puta zaredom održava u spomen na Pridražane: Milu Čulinu Bulina, Borisa Čulinu i Davora Zubčića, poginule hrvatske branitelja i igrače Hajduka iz Pridrage.
– Domovinski rat bio je primjer jedinstva i zajedništva, primjer kako se brani domovina. Veliki broj najboljih hrvatskih sinova dao je svoje živote za slobodnu Republiku Hrvatsku i zato im danas iskazujemo zahvalnost, slavimo ih. Od junaka Domovinskog rata želimo učiti kako ostvariti potpunu slobodu za sebe, svoju obitelj i svoju hrvatsku domovinu, istaknuo je ministar branitelja, umirovljeni general Tomo Medved koji je otvorio turnir.
– Žrtve Domovinskog rata su najčvršći temelj ove zemlje, ali i putokaz našoj djeci i mladeži te našem društvu koliko je skupo plaćena ova sloboda. Put je bio težak, međutim, hrvatski narod je imao jasan cilj i želju, stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske, kazao je Marko Čulina, ratni zapovjednik 112. brigade, podsjetivši na važne događaje u vrijeme Domovinskog rata na širem novigradskom području.
Pobjednici 20. memorijalnog turnira su Veterani NK Hajduk Pridraga, drugo mjetsto pripalo je ekipi 112. brigade. Zadarski Poskoci bili su treći, dok su Tigrovi 1. gardijske brigade završili četvrti.