Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

FOTOGALERIJA: Spektakularna priredba za 20 godina prijateljstva

31.07.2018. 09:34
FOTOGALERIJA: Spektakularna priredba za 20 godina prijateljstva


 U sklopu izuzetno bogatog "Sukošanskog lita 2018." u organizaciji Turističke zajednice i Općine Sukošan pod geslom "20 godina prijateljstva" održana je spektakularna, jubilarna manifestacija 20. Folklorna večer s KUD-om Zlatna luka i prijateljima, KUD-om Matija Gubec Slavonski Kobaš i KUD-om Prigorski Zdenec iz Vidovca.
Upriličena je i izložba fotografija s dosadašnjih folklornih nastupa. Gosti su bili ženska klapa Uzorita iz Sukošana i pjesnikinja Kata Lalić. Program veličanstvene manifestacije je vodila Iva Rončević iz Zadra.
Nastup KUD-a Matija Gubec iz Slavonskog Kobaša na rijeci Savi kod Slavonskog Broda, koji djeluje od 1968. godine, dodatno začinjem slavonskim ritmom podigao je publiku na noge. A već 20-godišnjem prijateljstvu KUD-ova iz Slavonskog Kobaša i Sukošana, koji cijelo vrijeme godišnje razmjenjuju posjete i nastupe, prije osam godina pridružio se i KUD Prigorski Zdenec iz Vidovca, naselja zagrebačke gradske četvrti Podsljeme.
Nakon prethodne slavonsko-dalmatinske gastronomske fešte na Trgu Ruševac s pečenim srdelama, dagnjama na buzaru, fritulama, bubicama, fiš paprikašem, čobancem i kulenovom sekom, Sukošan je usprkos neprospavanoj noći u subotu na nedjelju odzvanjao tancanjem, igranjem, kolanjem, pjevanjem, ciktanjem, zvucima tambura, kontrabasa, berda i harmonika, miješalo se šarenilo boja prelijepih starinskih narodnih nošnji, posebno su uređena djeca, okićena mladež, zakićeni odrasli. Sve začinjeno dalmatinskom pismom.
Pred nepreglednim mnoštvom posjetitelja sukošanski KUD Zlatna luka je oživio stare običaj poput prošnje djevojke i igranje na šije-šete te je izveo napjeve "Sukošansko ravno polje ", "Oj vijole", "Gospe Milosrđa" i "Moj Sukošane, moje selo malo". A kad se zaigralo tradicionalno sukošansko kolo, zadovoljna publika je oduševljeno zapljeskala.
Bio je to spektakl u nazočnosti tisuće mještana, gostiju i turista u društvu Ante Martinca, sukošanskog načelnika, Nike Miloševića, direktora TZO Sukošan, Kobašanina Antuna Klasnića Klase, voditeljice Vidovčana Snježane Komuštar i drugih. Sve u režiji Mirjane Veleslavić Nadinić, nedostajao je tek voditelja Kobašana Antun Baćo Tunja, zbog svadbenih obveza.
Nakon razmjene brojnih darova Thompsonovu pjesmu "Lijepa li si" zajednički su pjevali i folkoraši i publika. Sve je završilo urnebesnim slavonskim kolom i drmežom.