Ove godine 135 dolazaka kruzera i 160 tisuća putnika

Slika korisnika valentinam
Gaženica među lukama s najsnažnijim rastom u posljednjih pet godina
Autor: 
Prema ukupnim brojkama, možemo se pohvaliti da smo najuspješnija luka, uz Brindisi, u posljednjih pet godina na Mediteranu, Atlantiku i Crnom moru – rekao je Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Zadar
Zvonko KUCELIN
Kruzeri u zadarskoj luci

Slika kao u bajci - zalazak sunca - "najlipši na svitu", zadarski kanal i moćna "ploveća kuća" koja polako klizi, dok s paluba bljeskaju mobiteli i fotoaparati kako bi se ovjekovječili bezvremenski trenuci.

Upravo jedan takav grandiozan kruzer, mogao se vidjeti i proteklih dana u zadarskom kanalu, a prema riječima Đonija Štambuka pomoćnika ravnatelja za marketing Lučke uprave Zadar, to je tek jedan od mnogih brodova koji će na svojim kružnim putovanjima, ovoga ljeta - dotaknuti luku u Gaženici.

- Ove godine očekujemo oko 135 dolazaka brodova na kružnim putovanjima i procjene su da ćemo do kraja godine zabilježiti oko 160 tisuća putnika, što znači porast od 10-15 posto u broju putnika te oko 20 posto prema broju dolazaka odnosno, ticanja. Cjelokupna lista svih dolazaka u ovoj godini može se vidjeti i iz statističkog izvješća koju je objavila udruga Medcruise, a prema kojem smo rangirani među lukama s najsnažnijim rastom prometa u posljednjih pet godina. Prema ukupnim brojkama, možemo se pohvaliti da smo najuspješnija luka, uz Brindisi, u posljednjih pet godina na Mediteranu, Atlantiku i Crnom moru – rekao je Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Zadar.

Prema izvješću zadarske Lučke uprave koja se može naći i na njihovim mrežnim stranicama, nova putnička luka Gaženica i infrastrukturne mogućnosti koje pruža i dalje nastavlja stvarati vrlo dobre prometne rezultate.

- U svim najvažnijim segmentima bilježi se rast prometa, osim zanemarivog pada u teretnoj luci Gaženica i gradskoj luci, ali i ti pokazatelji se mogu okrenuti do kraja godine, s obzirom na to da prva polovica godine, stvara trećinu sveukupnog prometa u zadarskoj luci. Znakovito je da se ovi rezultati bilježe nakon vrlo uspješne 2017. godine koja je ostvarila rekordne promete. Možda najviše raduje izuzetan porast prometa vozila u domaćem, ali i međunarodnom prometu gdje je u prvoj polovici 2018. godine zabilježeno 12.000 vozila više nego u istom periodu lani - stoji u izvješću Lučke uprave Zadar.

Prema prometnoj statistici koju je naveo i Đoni Štambuk, a riječ je dakle, o kruzerima - prije pet godina bilo je ukupno 69 ticanja s 33.647 putnika. Godinu kasnije već je bilo 77 ticanja s 53.791 putnikom, a 2015. godine bilo je 96 uplovljavanja i 70.366 putnika. U 2016. godini uplovilo je 114 kruzera i 136.462 putnika, dok je lani bilo 110 ticanja, ali s većim brojem putnika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno