Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

SVETKO ĆUSTIĆ S direktorom NK Zadra o uspjehu i dočeku vatrenih, problemima i budućnosti kluba sa Stanova

31.07.2018. 16:00
SVETKO ĆUSTIĆ S direktorom NK Zadra o uspjehu i dočeku vatrenih, problemima i budućnosti kluba sa Stanova


Četiri zadarska mušketira su nam zajedno s ostalim "vatrenima" donijela u prethodnih mjesec i nešto više dana pregršt zadovoljstva i osmijeha na lica. Svi smo slavili, smijali se, pjevali, a onda malo i tugovali nakon finala Svjetskog prvenstva. Onda je opet na red došla velika fešta, dočeci naših vatrenih i cijela Hrvatska je eksplodirala. Mi u Zadru posebno smo ponosni na našu vatrenu četvorku, na naše Modrića, Subašića, Vrsaljka i Livakovića. I dostojno smo ih dočekali u našem Zadru, a oni su pokazali svu svoju veličinu još jednom, dan kasnije, kada su na poziv direktora Svetka Ćustića posjetili Stanove i družili se s djecom iz Škole nogometa NK Zadra. Kako su i sami kazali, nikada neće zaboraviti od kuda su potekli, gdje su napravili svoje prve nogometne korake. Nakon toga se sve opet umirilo i svi pogledi Zadrana, barem onih koji u Krševanovom gradu prate najvažniju sporednu stvar na svijetu, bit će usmjereni prema Stanovima. Od ove sezone ponovno u Drugoj ligi, a nadamo se kroz određeni period i u Prvoj HNL gdje i pripadaju. Barem, po činjenici da su peti grad po veličini u Hrvatskoj, po činjenici da jedini imaju četiri reprezentativca u drugoplasiranoj reprezentaciji svijeta, po činjenici da je Zadar i Zadarska županija neiscrpno vrelo nogometnih nada. Naše zadarske dice. Ali i problema koji nositelj nogometne kvalitete na ovom području itekako ima i pred kojima nikako ne treba zatvarati oči. I stoga boljeg sugovornika od Svetka Ćustića nismo mogli ni poželjeti. Naravno, prve su na red došle lijepe teme, naši vatreni, četiri zadarska mušketira.
– Ne znam kome u Hrvatskoj srce nije bilo veliko kao kuća nakon Rusije – kazivao je u svojoj kancelariji veseli Ćustić.


Zadarska Hrvatska
– Ne znam koliko će nam vremena trebati da shvatimo kako je Hrvatska viceprvak svijeta. Jer sada nismo svjesni tog uspjeha. Veselje i radost koju su našoj Hrvatskoj vatreni priuštili neizmjerna je. Nema na svijetu sada nikoga tko ne zna za Lijepu našu. Učinili su nas ponosnima i možemo im od srca uputiti jedno veliko hvala. Uživo sam svjedočio polufinalu i umalo da mi nije stradalo srce. Od velike sreće. A kako smo tek ponosni mi u Zadru na naša četiri vatrena. Modrić, Subašić, Vrsaljko i Livaković zlatnim će slovima ostati upisani u sve knjige svjetskog, hrvatskog i zadarskog nogometa. A vjerujem da će to sutra poći za nogom Santiniju, Perici i ostalom Zadranima kojima se također ponosimo i koji će brzo postati kockasti.
Srce Vam je sigurno bilo veliko kao zvonik Sv. Stošije kada je vatrena četvorka dan nakon dočeka na Poljani Ivana Pavla II stigla na Stanove?
– Ma čak je to malo i reći. Nisam ja na njih ponosan od jučer. Ponosan sam od njihovih prvih nogometnih koraka pa sve do velikih nogometnih karijera koje su postigli. A najviše sam ponosan kakvim su ljudima postali. Zadar im je priredio fantastičan doček, Zadrani su u veličanstvenom broju došli pozdraviti svoje junake, naše zadarske mušketire. A svoju veličinu pokazali su dan kasnije kada su onako izmučeni došli na Stanove družiti se s djecom iz Škole nogometa NK Zadra. Sreća tih malih nogometaša bila je neizmjerna, bio je to trenutak kada su mogli porazgovarati ili dotaknuti svoje nogometne idole. Oni su ovim činom pokazali i stvorili preduvjet da jednoga dana neki novi Modrići i Subašići izniknu na Stanovima. Možda upravo od ove djece kojima su dali autograme i rukovali se s njima. Za Nogometni klub Zadar bio je to veliki trenutak i hvala im na tome.
Koliko u ovome trenutku činjenica da Zadar ima četiri hrvatska reprezentativca može pomoći Nogometnom klubu Zadar?
– Smatram da je prije svega ta spoznaja kako su četiri vatrena, četiri viceprvaka svijeta, ponikla u Nogometnom klubu Zadar, naprosto nevjerojatna, malo svjetsko čudo. Ljudi moji pa Zadar ima najboljeg igrača SP-a Luku Modrića, jednog od najboljih vratara svijeta i vrhunskog desnog bočnog, Danijela Subašića i Šimu Vrsaljka. A uopće ne sumnjam da vrijeme Dominika Livakovića neće doći. S druge strane mi u Zadru imamo klub koji je do lipnja bio trećeligaš, upravo onaj u kojem su ponikla ova četvorica. NK Zadar je godinama devastiran i taj strmoglavi pad bio je logična posljedica toga. Spoznaja da je NK Zadar dao četvoricu reprezentativca treba nam biti poticaj, svima skupa. Upravi, Gradu Zadru, trenerima i igračima da damo svoj maksimum kako bi klub vratili tamo gdje i pripada. U Prvu HNL. Jednostavno moramo valorizirati veliki uspjeh zadarskih nogometnih reprezentativaca na SP-u.
Možemo li znati što u smislu pomoći NK Zadru očekivati od Modrića, Subašića, Vrsaljka i Livakovića, ali i Santinija, Perice i ostalih zadarskih internacionalaca?


Rana i lik
– Oni svi žele pomoći NK Zadru i to na različite načine. To su mi u više navrata i na različite načine dali do znanja. Međutim, niti kao direktor kluba, niti kao njihov veliki prijatelj ne želim im u ovome trenutku kazati određeno što nam i kako mogu pomoći. Grad Zadar kao vlasnik većinskog paketa dionica treba kazati je li cilj povratak Zadra u Prvu HNL i žele li standardnog i stabilnog prvoligaša. Tek tada ja kao predsjednik uprave zajedno sa svojim suradnicima mogu prionuti strategiji razvoja i načinu kako se vratiti u Prvu HNL. Već sada nam je zadarska četvorka marketinški i moralno puno pomogla. Poznanstva koje oni imaju u mnogo drugih segmenata mogu nam u budućnosti pomoći još i više.
Kako doznajemo "kasa" je na Stanovima prazna i unatoč svim vašim nastojanjima i činjenici da se puno napravilo u financijskom stabiliziranju kluba, postoje dugovanja prema radnoj zajednici i igračima?
– To je moja velika rana. Istina je da je trenutačno blagajna NK Zadar prazna. Isto tako je istina da smo igračima i radnoj zajednici dužni jednu plaću od prošle sezone. A dokle god je to tako, dokle god se igračima ili radnoj zajednici bude dugovala i jedna lipa, ne možemo kazati da smo se u potpunosti financijski stabilizirali. I nije riječ samo o njima, postoje određena dugovanja i prema našim dobavljačima tj. tvrtkama kao što su prijevoznici, restorani gdje se igrači hrane, tiskari i ostalima koji su nam pružali određene usluge. Puno toga dobroga je napravljeno u prošloj sezoni na stabiliziranju financija, posebno po pitanju isplate plaća te servisiranja svih davanja prema državi, Elektri i Vodovodu. A nemojmo zaboraviti da su značajna financijska sredstva otišla i na dugovanja bivšim igračima iz nekih drugih pa čak i davnih vremena. Nisam zadovoljan i nikada neću do kraja biti sretan kada igrači ili radna zajednica do kraja ne dobiju ono što su zaslužili i zaradili. I ovim putem im upućujem ispriku zbog kašnjenja i poruku da činimo sve kako bi se ta jedna plaća isplatila.
U nekoliko navrata ste nam kazali da je Grad Zadar puno pomogao u toj financijskoj stabilizaciji kluba i da bez njih ništa od toga ne bi bilo moguće učiniti, ali isto tako i od njih očekujete puno više. Što konkretno?
– Trebamo biti otvoreni i kazati da bi Klub odavno bio u stečaju i propao da Grad Zadar nije stao iza nas i u prethodne dvije sezone određenim financijskim sredstvima održavao NK Zadar iznad površine vode. Međutim, isto tako valja reći da ta sredstva sama za sebe nisu bila dostatna da se NK Zadar spasi. Jedan određeni dio novčanih priljeva imali smo i od transfera naših zadarskih nogometnih internacionalaca koji se Klubu isplaćivao na temelju razvoja tih istih igrača. Također treba naglasiti da smo mi u Upravi svojim djelovanjem, dugovanja prema bivšim igračima kroz pregovore s njima smanjili za najmanje dvije trećine. Dvije sezone je Zadar bio trećeligaš, a sada smo u Drugoj HNL i financijski troškovi se tom činjenicom penju. Cijena sudaca, delegata, putovanja, a i sama cijena igrača raste. Naša želja je da imamo momčad koja će se boriti za gornji dio ljestvice, da se ne dovedemo opet u situaciju strijepiti za ostanak. Očekujem da će Grad Zadar stati iza nas, da će kao vlasnik većinskog paketa dionica klubu koji nosi ime ovoga grada dati veća sredstva nego što je to bilo u prošloj sezoni. Naravno, mi u Upravi nećemo mirovati. Dapače, uložit ćemo maksimalne napore, najprije da se ekipiramo, a onda svim silama kroz marketing i Školu nogometa doći do dijela sredstava koji su nam potrebni za sljedeću sezonu. Želimo biti transparentni i otvoreni, za sljedeću sezonu kako bi u potpunosti profunkcionirali i financijski se konsolidirali treba nam minimalno 3 milijuna kuna.
Sezona u Drugoj HNL je pred vratima, pripreme su u punom jeku. Što možemo očekivati od NK Zadra u ovoj sezoni, možete li se boriti za sam vrh?




Sredstva i ciljevi
– Iz iskustva smo zaključili da se ne valja razbacivati velikim najavama. Na početku prošle sezone smo najavljivali od prvog kola pohod na prvo mjesto, pa smo polusezonu zaključili kao osmoplasirana momčad. Na kraju smo uz maksimalne napore ipak stigli do tog trećeg mjesta i plasmana u Drugu HNL. Smatram da smo za ovu sezonu koja je pred nama složili dobru i kvalitetnu momčad. Itekako konkurentnu. Smatram da se ona, kada gledamo ove igrače, može boriti za gornji dio ljestvice. Možda i za više od toga, ali najprije moramo vidjeti s kojim sredstvima ćemo raspolagati, a onda ćemo postaviti ciljeve ispred sebe. Za sada su oni vezani uz plasman uz gornji dio ljestvice, ali, ako bude mogućnosti, uz jednog ili dva igrača ne isključujem mogućnost da se borimo i za sam vrh. Međutim, ne kažu zaludu da se ražanj ne sprema dok je zec još u šumi.
Pri kraju prošle sezone kormilo prve momčadi predali ste Draganu Blatnjaku koji zajedno sa svojim pomoćnicima Zvonimirom Jurićem i Tomom Gluićem vodi stručni stožer. Imaju li oni vaše puno povjerenje i koje ste ciljeve postavili pred ovu momčad i njihovo vodstvo?
– Dragan Blatnjak i njegov stručni stožer imaju moje puno povjerenje. I to ne samo u deklarativnom obliku. Da ne razmišljam na taj način ne bih mu ni ponudio mjesto trenera u posljednja četiri kola prošle sezone kada je sve bilo na kocki. Uspio nas je uvesti u Drugu ligu i sada ga očekuju novi izazovi. On je nogometnu afirmaciju stekao u NK Zadar i odavde krenuo u svijet. Voli ovaj klub svim srcem i uz trenerski osjećaj koji definitivno ima može puno napraviti, kako za NK Zadar, tako i za svoju trenersku karijeru. Momčad je ekipirana, pripreme kako vidim idu svojim tijekom i ne sumnjam da će krajnji rezultat biti onakav kakav treba biti. A ciljeve za sljedeću sezonu, kako sam već i naglasio postavit ćemo u trenutku kada vidimo s kojim sredstvima ćemo raspolagati, kada do kraja definiramo momčad, te zaključimo ugovore.
Jednom ste prigodom kazali da ćete mirne duše otići kada Zadar vratite u Prvu HNL i kada zadarski nogometni internacionalci kroz vlasništvo preuzmu vođenje kluba?
– Bio bih najsretnija osoba na svijetu kada bi se to dogodilo. Smatram da NK Zadar i ovaj grad zaslužuju Prvu HNL i na tom putu ću ustrajati. Ne mora to biti ove sezone, ali sigurno će se dogoditi. Naravno, pod preduvjetom da se svi ujedinimo u tom cilju. Najvažnije je da se klub financijski u potpunosti konsolidira, da se napravi plan i program razvoja kluba i da se onda po tom dokumentu krene u realizaciju konačnog cilja. Nogomet treba vratiti nogometašima, a takva praksa je dugo godina u našem klubu bila u potpunosti zanemarena. Mišljenja sam da su naši zadarski nogometni internacionalci najbolji ambasadori NK Zadra. Nitko ne može voljeti ovaj klub kako ga vole oni koji su ponikli u njemu, a što se tiče njihove sposobnosti siguran sam da bi u budućnosti ovaj klub mogli dignuti do neslućenih visina. Iskreno, očekujem i nadam se takvom raspletu u budućnosti kada se rasplete čvor s vlasničkim udjelima u NK Zadar. Naravno, nisam taj koji će o tome odlučivati, ali vjerujem da boljih voditelja i vlasnika od naših zadarskih nogometnih čarobnjaka, od naših svjetskih klasa ne bi bilo – kazao je na završetku razgovora Svetko Ćustić.


Imenovanje Marka Pinčića i reorganizacija Škole nogometa
Odnedavno je voditeljem Škole nogometa NK Zadra imenovan Marko Pinčić koji je na tom mjestu zamijenio Damira Čačića. Što očekujete od Pinčića i koji su ciljevi postavljeni pred njega?
– Marko Pinčić je imenovan za novog voditelja Škole nogometa i imam puno povjerenje u njegov rad i kvalitetu. U više navrata sam naglašavao kako je reorganizacija i kvalitetan rad s mladim uzrastima najvažnija kategorija razvoja ovoga kluba. Puno sam razgovarao s Markom i vidim da smo na istom pravcu razmišljanja što se tiče njegovog posla. Kratko i jasno ću kazati koji su ciljevi postavljeni pred njega i obrazložit ću ih. Potrebno je pod obavezno provesti reorganizaciju Škole nogometa i podignuti nivo rada u njoj. Bez kvalitetne organizacije i rada ništa nam ne znači da je ovaj kraj nepresušno vrelo talenata kada se oni ne mogu razviti onako kako bi trebali. NK Zadar mora živjeti od igrača koje će proizvesti u svom pogonu, koji će zaigrati u prvoj momčadi i kroz nastupe u Prvoj HNL postići cijenu i otisnuti se u svijet. Škola nogometa je zamišljena kao zasebni, ali vrlo važan segment u razvoju NK Zadar. Prvi cilj nam je ponovno dohvatiti plasman u Prvu HNL za mlađe uzraste jer smo u ovoj sezoni napustili to društvo.
Općepoznata stvar je da NK Zadar iz sezonu u sezonu tešku muku muči s dobivanjem licencije, a važan segment u tome su tehnički nedostaci stadiona, tj. problemi s infrastrukturom.
– Godinama se u stadion na Stanovima ništa nije ulagalo i sasvim je normalno da imamo velikih problema s dobivanjem licencije. Odmah mogu kazati da, kada bi se i rezultatom plasirali u Prvu HNL, licenciju u ovome stanju ne bi dobili. Od mog dolaska u klub s minimalnim sredstvima smo uspjeli uljepšati ili, bolje reći, kozmetičkim zahvatima malo poboljšati sliku Stanova. Međutim, činjenica je da bez 1.000 natkrivenih mjesta i sanitarnim čvorom za gledatelje ništa ne možemo promijeniti nabolje. Smatram da to nije skup zahvat, planovi već postoje i nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti dobiti uvjete za dobivanje licencije za Prvu HNL. Što se tiče zapadne tribine koja je srušena prije otprilike deset godina i tu postoji projekt za njezinu gradnju, ali je zbog pada u Treću ligu on bio stavljen po strani. Kako čujem ta bi tribina koštala oko 3 milijuna kuna u čijem bi prostoru bile svlačionice, prostorije kluba i sve ostalo što je potrebno za funkcioniranje kluba. Bio sam nedavno na Rujevici i vidio kako bi ta tribina trebala izgledati. S obzirom da Zadar neće u tako bliskoj budućnosti dobiti novi stadion, smatram da se ovaj na Stanovima sa sredstvima koja nisu prevelika može dovesti u zavidno stanje koje zadovoljava sve osnovne uvjete.