Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Umro najpoznatiji planinar Slavko Tomerlin Tatek

30.07.2018. 10:36
Umro najpoznatiji planinar Slavko Tomerlin Tatek


Slavko Tomerlin, svima koji se bave planinarstvom poznatiji kao Tatek, preminuo je u 92. godini života.
Riječ je čovjeku koji je već za života postao dio povijesti i legendi hrvatskog planinarstva, speleologu starog kova, odnosno čovjeku o kojemu su svi koji se bave planinarstvom imali priliku čuti poneku priču ili proći stazom koju je on markirao ili napravio.
Tatek je bio svestrani zubotehničar koji se zaljubio u planine, prvenstveno Velebit. Autor je brojnih planinarskih staza koje planinari redovno stavljaju među najljepše. Između ostaloga autor je fantastičnih staza Malog princa i Kamene galerije, poznata su Tatekova skloništa na Stapu i Crnopcu, a uz planinarstvo je bio i samouki umjetnik koji je napravio skulpture velebitskih životinja među kojima su medvjedi, vukovi, srne, poskok, orao, vepar i lisice. Unatoč godinama Velebit je često posjećivao.
Tatek je bio član HPD Mala Rava od samog osnutka, a predsjednik društva Zoran Simičić  bio je potresen viješću.
– Tatek je bio vizionar koji je uvijek težio planini i radio za planinu. Bio je jedan od najvećih hrvatskih planinara, planinario je po cijelom svijetu. Posebno je volio istraživanje i išao je na ono što volimo reći 'divljake', bez markacija tražeći nove staze. Moglo bi se deset knjiga o njemu napisati. Stap, Kamena galerija, staza Malog princa, Kamena galerija samo su neka od njegovih dijela, kao i skulpture životinja koje je napravio. Kad je bio dosta bolestan rekao je da će napraviti i kapelicu i donijeti kamen koji izgleda kao svetac. Milijun je priča, doživljaja i anegdota s njim i o njemu, kazao je Simčić.
Još za života Tatek je u Ljubotiću izgradio grob u kojem je pokopana njegova supruga te je i sebi tamo namijenio mjesto. Više informacija o pokopu trebalo bi biti poznato tijekom sutrašnjeg dana.