Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Bibinjska ljetna noć obasjana pjesmama i plesovima hrvatske folklorne baštine

30.07.2019. 11:00
Bibinjska ljetna noć obasjana pjesmama i plesovima hrvatske folklorne baštine


U organizaciji KUD-a Ivan Goran Kovačić, a pod pokroviteljstvom Općine Bibinje, TZ Općine Bibinje i komunalnog društva Bibinjac u Staron selu je održana 16. po redu kulturno-zabavna manifestacija Večer folklora, jedan od brendova najmnogoljudnijeg mjesta u Zadarskoj županiji
Folkloraši su na popularni Trg Sri sela privukli već tradicionalno mnoštvo Bibinjaca i turista, koji ljetuju u ovoj sve poželjnijoj turističkoj destinaciji te ih obogatili zvucima folklornih skupina iz Zadarske županije i drugih krajeva Hrvatske, koji kao gosti sudjeluju na ovoj jedinstvenoj smotri.
U Bibinjama su nastupili: KUU Fortuna iz Ražanca, KUD Gradina iz Polače, srednja i velika skupina KUD-a Horvatska iz Velike Horvatske u Općini Desnić u Krapinsko-zagorskoj županiji, KUD Paurija iz Dubravca u Općini Neretić u Karlovačkoj žiupaniji,
te domaćini I. G. Kovačić, folklorna skupina Veseli Bibinjci. Gost je bio bibinjski pjesnik Ante Sikirić Krivin.
Sudeći po broju ljudi koji su napunili Trg Sri sela i okolne ulice bibijski folklor ima zabetoniranu budućnost. Škljocali su fotoaparati, snimalo se mobitelom te su slike s tog događaja na zadovoljstvo turističkih djelatnika u kratkom roku obišle svijet, a Bibinje je dobilo najbolju moguću besplatnu reklamu.
– Ovaj događaj još je jedanput pokazao bogatstvo naše narodne baštine, naglasio je Šime Sikirić, glasnogovornik Općine Bibinje.
Folkloraši su udahnuli novi život u bibinjskoj staroj jezgri Starog sela, uokolo crkve sv. Roka iz 16. stoljeća.
– Bibinjska smotra slavi, čuva, njeguje i pokazuje izvorno narodno blago, kulturu i običaje, zadarske i hrvatske etnobaštine, poručio je Šime Sekula, donačelnik.
Svakako treba izdvojiti već legendarne Vesele Bibinjce vjernog čuvara kulturne baštine Šime Šimunića, bibinjsku skupinu pravih zanesenjaka i ljubitelja narodne baštine, koji su još jednom oduševili svojim nastupom.
U lijepoj atmosferi bibinjske ljetne noći u pjesmama i plesovima hrvatske folklorne baštine voditeljica je bila kao i uvijek do sada, sjajna Ana Marušić iz Radio Zadra. Druženje svih sudionika fascinantne folklorne večeri nastavilo se na prigodnom domjenku uz pjesmu i ples, tko zna do kada.