KUD Privlaka u Grčkoj ovjenčano zlatom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
AMBASADORI PRIVLAKE Četvrti međunarodni folklorni festival u Paraliji
Veliko je priznanje i osobita čast što je KUD Privlaka u Grčkoj zajedno s prijateljima iz KUD-a Radovin bio dio bisera koji dolaze sa svih krajeva svijeta, jer preko njih prenosimo i širimo našu kulturnu baštinu i tradiciju, kazao je Pelegrin Mustać, predsjednik KUD-a Privlaka
Velimir Brkić
Zajednička fotografija KUD-a

KUD Privlaka iz Privlake bilo je na petodnevnom gostovanju u Grčkoj, na 4. međunarodnom folklornom festivalu u Paraliji na obali Egejskog mora, u podnožju najveće grčke planine Olimp, oko 70 kilometara od Soluna. Izuzetno je popularno ljetovalište s pješčanim plažama što potvrđuje i naziv ovog mjesta, naime Paralia na grčkom znači plaža.

Mimohod s hrvatskom trobojnicom

- Nakon fascinantnog mimohoda ulicama prepunih turista, dućana i ugostiteljskih objekata u kojem smo ponosno nosili hrvatsku trobojnicu, nastup je bio na otvorenom, nekoliko metara od mora, na glavnom gradskom trgu u Paraliji, kazao je Pelegrin Mustać, 71-godišnji predsjednik KUD-a Privlaka, zahvalivši se Općini Privlaka za neophodnu financijsku podršku.
KUD Privlaka, kojeg već 18 godina krase kola i pisme, u Grčkoj je doživio veliki uspjeh, osvojio je zlatnu medalju i priznanje za izvornost napjeva. Nastupilo je 18 kulturno umjetničkih društava iz Poljske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Bjelorusije i Hrvatske. Osim KUD-ova Privlaka i Radovin u Grčkoj je nastupio i FA Šiljakovina iz istoimenog naselja kod Velike Gorice.
- Ono po čemu je KUD Privlaka specifičan jest obim repertoara kojega društvo izvodi, a on se sastoji od tradicijskih napjeva iz cijele jadranske zone, te je upravo taj repertoar ono po čemu su prepoznati na međunarodnom festivalu u Grčkoj i na prošlim festivalima. Plešu se četiri kola: Privlačko kolo, Staro kolo, Brzo kolo i Stupački, naglasio je Mustać koji je na čelu KUD-a već preko 14 godina.

Nikad nisu osramotili Privlaku

Privlački folkloraši svojim nastupima diljem Lijepe Naše i Europe nikad do sada nisu osramotili svoju Privlaku, štoviše istinski su ambasadori ovog turističkog mjesta poznatog po lurdu, ribolovoj tradiciji i po sabunjarima koji su u prošlosti mukotrpnim radom vadili pijesak iz mora.
- Veliko je priznanje i osobita čast što je KUD Privlaka u Grčkoj zajedno s prijateljima iz KUD-a Radovin bio dio bisera koji dolaze sa svih krajeva svijeta, jer preko njih prenosimo i širimo našu kulturnu baštinu i tradiciju, ponosno će Pelegrin koji se zahvalio umjetničkom voditelju KUD-a Ivici Dundoviću iz Radovina.
Od pet dana 13 članova KUD-a Privlaka su zajedno s folklorašima KUD-a Radovin, čak dva dana putovali. Na putu su između ostalog posjetili Kotor u Boki kotorskoj u Crnoj Gori, Ohrid i Ohridsko jezero u Makedoniji i Skadar i Skadarsko jezero u Albaniji.
- KUD potiče i čuva od zaborava folklorne i etnografske vrijednosti Privlake, njeguje i promiče izvorne privlačke običaje, govor i tradiciju, organizira nastupe na smotrama, turističkim i drugim manifestacijama s ciljem predstavljanja i promicanja imena Privlaka, ističe Pelegrin.
Prva predsjednica Marica Kolanović
Kud je osnovan 2001. godine kad broji 20 članova. Prva predsjednica je Marica Kolanović, a umjetnička voditeljica Ivana Šarić. Godine 2004. predsjednicom KUD-a postaje Katarina Ivon, koju godinu potom zamjenjuje Pelegrin Mustać, koji tu dužnost obavlja do danas.
- Prvi javni nastup KUD se održao na tradicionalnoj smotri izvornog folklornog stvaralaštva Dalmacije, u svibnju 2002. pod nazivom »Na Neretvu misečina pala« održanoj u Metkoviću. Tom prigodom sašile su se i prve verzije privlačkih narodnih nošnji, podsjeća Pelegrin.
U kolovozu 2002. u Privlaci se održala folklorna smotra »Oj Privlako selo umiljato« gdje nastupaju četiri folklorna društva. Sljedeće godine broj gostiju na folklornoj smotri povećao se na sedam, a nastupio je i narodni guslar Dane Jurić.
- U narednim godinama KUD Privlaka redoviti je sudionik na smotrama folklora u Polači, Škabrnji, Popovićima (Benkovac), Paljuvu, Poličniku i Metkoviću, nabraja Pelegrin.

Rekonstrukcija tradicijske nošnje

Tijekom 2007. Livio Marijan, etnolog, izvršio je rekonstrukciju tradicijske nošnje Privlake, s kraja 19. i početka 20. st., prema dostupnoj dokumentaciji i zahtjevima etnografske struke te rukovodio izborom materijala i šivanjem nošnje.
- Voditeljem KUD-a postaje Ivica Dundović, stručnjak za kulturno umjetničko djelovanje koji vodi i KUD Radovin, navodi Pelegrin.
U listopadu 2009. nastupaju na predstavljanju tradicijske baštine Zadarske županije na Svjetskom festivalu usne harmonike (World Harmonica Festival) u Trossingenu. U veljači 2010. pozvani su u Salzburg, u Župu Alojzija Stepinca s istim ciljem. Iste godine nastupaju i kao sudionici na 44. smotri folklora Đakovački vezovi u Đakovu.
- Kroz protekle godine rada ovo društvo je izraslo u skupinu pjevača koji kroz cjelogodišnji program rada uspješno predstavljaju tradiciju svoga kraja, a samostalni nastupi na eminentnim manifestacijama su potvrda svega toga. Jedno su od rijetkih društava u našoj županiji koje ima kontinuitet i prepoznatu kvalitetu rada, tvrdi Pelegrin Mustać.
Tijekom 2013. godine rad ovog društva pokazuje kontinuiranu uzlaznu putanju što se tiče kvalitete i posebnosti svega što društvo predstavlja. U kolovozu 2013. godine, vratili su se sa Svjetskog prvenstva folklora u Bugarskoj, sa zlatnom medaljom za izvornost napjeva, a u rujnu sudjeluju u programu obilježavanja 10. obljetnice UNESCO konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini i manifestaciji ICCN u Dubrovniku, u organizaciji Folklornog ansambla Linđo.

Mladi budućnost folklora

- Poziv iz Dubrovnika nam je ukazao čast za sav naš trud i rad, kroz koji nastoje očuvati izvornu baštinu i ukazati na način na koji mladi mogu izgraditi svoju budućnost kroz njezino očuvanje, mišljenja je Pelegrin.
Uz sudjelovanje devet KUD-ova i potporu Općine i Turističke zajednice 2014. održao se spektakularni susret KUD-ova u Privlaci. Kao posebni gosti nastupio je folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika. U svibnju 2015. sudjelovali su na folklornoj manifestaciji u Lanišću, na osmoj smotri tradicijskog folklora pod nazivom »Zarozgajmo na Ćićariji«. U lipnju su među 13 folklornih društava bili sudionici 51. po redu folklorne manifestacije u Slavonskom Brodu pod nazivom Brdsko kolo.
- Treba istaknuti kako u zadnjih nekoliko godina KUD Privlaka redovito sudjeluje na međunarodnim festivalima folklora koji su pod pokroviteljstvom UNESCO-a, te se kući vraćaju sa zlatnim odličjima, poručio je Pelegrin.
U srpnju 2016. godine sudjeluju na Međunarodnom festivalu folklora u Pragu gdje su osvojili zlatnu medalju za izvornost napjeva. U svibnju 2017. sudjeluju na Međunarodnom festivalu folklora u Rimu gdje je također osvojena zlatna medalja za izvornost napjeva.
- Protekle godine u lipnju sudjelujemo na Međunarodnom festivalu folklora u Barceloni gdje je osvojena još jedna zlatna medalja za izvornost napjeva. Nagrađeni smo kao najizvornija skupina koja njeguje svjetovnu i duhovnu folklornu baštinu, starohrvatsko glagoljaško pjevanje, zaključio je Pelegrin Mustać.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)