Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Od prometnica preko hotela do NK Zadra

30.07.2019. 13:09
Od prometnica preko hotela do NK Zadra


Aktualni sat jučerašnje sjednice zadarskoga Gradskog vijeća započeo je kao i uvijek minutom šutnje za poginule hrvatske branitelje, te ovoga puta i za stradaloga hrvatskog vojnika u mirovnoj misiji u Afganistanu Josipa Briškog.
Vijećnička pitanja upućivana su uglavnom zadarskom gradonačelniku Branku Dukiću, a prvo mu je postavio nezavisni vijećnik Kristijan Kovačević. On se osvrnuo na dječje igralište u sklopu ŠC Višnjik na koje je tijekom posljednjeg jakog nevremena palo stablo.
Vaučeri za vožnju taksijem
– Zabrinuti roditelji pitaju se jesu li njihova djeca sigurna na tome igralištu ili su tamo na vlastitu odgovornost. Igralište je ili otvoreno i sigurno ili treba biti zatvoreno, kazao je Kovačević koji je gradonačelnika upitao planira li započeti do kraja mandata neki od kapitalnih infrastrukturnih projekata koje je najavljivao, a koje, kako smatra Kovačević, "i u drugoj polovici mandata postoje samo na papiru."
Gradonačelnik Branko Dukić naglasio je da je sigurnost djece na prvome mjestu, te da po pitanju navedenog dječjeg igrališta na Višnjiku sve nadležne službe provode svoj posao.
– Tijekom nevremena i odmah nakon njega reagiralo se promptno, a službe su nadležne za sigurnost igrališta, kao i "Nasadi" koji vode računa o stablima. Što se tiče kapitalnih projekata nikad se više u Zadru nije gradilo, a u iduće dvije godine gradit će se dalje, odgovorio je Dukić.
Tomislav Dražović iz HDZ-a ukazao je na problem s pojedinim taksi službama koje, kako je istaknuo, pljačkaju turiste jer im naplaćuju astronomske cijene.
– Trebalo bi osmisliti način koji postoji u nekim inozemnim gradovima da se na nekim važnim lokacijama poput aerodroma, kolodvora, mostova mogu uzeti vaučeri za određene lokaciji i da taksisti klijente na taj mjesta voze po točno definiranim cijenama, predložio je Dražović. Na to je gradonačelnik Dukić ustvrdio da je ove godine, nažalost, u područje taksi usluga uvedena liberalizacija i da s te strane Grad Zadar ne može mnogo toga učiniti.
Gdje su hoteli?
Irena Dragić iz SDP-a upitala je do kada će se zakrčivati promet na dijelu prometnice koja iz Ulice Nikole Šubića Zrinskog vodi prema Bulevaru, na mjestu gdje se nalazi stanica za tehnički pregled vozila.
– Vozači koji čekaju za pregled vozila parkirani su na prometnoj traci koja vodi prema bolnici, zbog čega se tamo stvara čep, pa je protočnost dvostruko sporija, kazala je vijećnica Dragić i upitala kada će zgrada Maraske postati obećani hotel Hyatt, kao i što je s bivšim hotelima Zagreb i Beograd i investitorom Miletićem, kao i Hiltonom i Ninčevićem.
Dukić je kazao da je prometna situacija na navedenoj lokaciji odgovornost vlasnika obližnje stanice za pregled vozila, kao i policije koja treba regulirati promet, potvrdivši postojanje problema.
– Rekonstrukcija bivšeg hotela Beograd trebala bi započeti nakon ljeta, a najave investitora su da će se onda krenuti i s hotelom Zagreb. Kad je riječ o zgradi Maraske nedavno sam bio s Burakom Baykanom iz Dogusa, oni se još nisu odrekli tog projekta, a ja ne mogu reći kada će se u to krenuti jer je to stvar poslovne odluke investitora, odgovorio je gradonačelnik, te dodao da svi investitori imaju podršku Grada Zadra.
NK Zadar
Vijećnik Mladen Malta iz Mosta zatražio je da mu se dostavi zapisnik sa sjednice Nadzornog odbora NK Zadra na kojoj je smijenjen dosadašnji direktor kluba Svetko Ćustić i izabran novi Damir Knežević, a zatražio je i podatke o iznosu kredita koji je ŠC Višnjih podigao za održavanje koncerta Rite Ore, te naknadno sve troškove vezane uz taj glazbeni događaj, a posebno troškove uključenih gradskih tvrtki, kao i podatak tko je sve dobio gratis ulaznice. Tražene podatke o koncertu predočit će direktor ŠC Višnjik, odgovorio je Dukić.
Nogometnog kluba Zadar dotaknuo se i vijećnik SDP-a Erol Gaši.
– Novi direktor NK Zadar igračima govori kako će Grad Zadar podići kredit za dugove i plaće. O kakvom se kreditu radi?, upitao je Gaši i zatražio iste dokumente kao i Malta, te istaknuo kako bi možda najbolje rješenje za klub bio stečaj i novi početak.
– Stečaj je također jedna od opcija, a Grad će i dalje pomagati NK Zadar, pogotovo zbog naših mladih sportaša, odgovorio je Dukić.
Vijećnica Danijela Vukoša iz SDP-a kazala je kakao je zadarska riva prestala biti prostor građana otkako je dana na upravljanje Lučkoj upravi.
– Zašto ste se odrekli upravljanja zadarskom rivom? upitala je Vukoša.
Gradonačelnik je odgovorio da riva neće nestati, ali zbog velikog oštećenja koje se provjenjuje na 70 milijuna kuna Grad je pokušao naći rješenje kako financirati obnovu, te su se tako dosjetili kako riješiti ovaj izvor financiranja.
Nakon aktualnog sata direktori gradskih tvrtki iznijeli su izvješća o radu i financijska izvješća o poslovanju trgovačkih društava Grada Zadra za 2018. godinu.
 


Centar za gospodarenje otpadom


​Vijećnika SDP-a Antuna Novoselovića zanimalo je komunicira li gradonačelnik Branko Dukić sa županom Božidarom Longinom oko zajedničkih projekata, a posebno kad je riječ o Centru za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, s obzirom da je, kako je kazao, na portalu neki dan pročitao da se Županija možda povlači iz ovog projekta jer se interesira koliko ima udjela u tvrtki Eko d.o.o.
Gradonačelnik Dukić je odgovorio da sa županom Longinom normalno komunicira, te da Grad ispunjava sve svoje obveze vezano uz navedeni projekt zbrinjavanja otpada, kao i to da vjeruje da ćemo uskoro imati Centar za zbrinjavanje otpada.
 




Galebovi veliki problem


Duško Vuković iz HSU-a zabrinut je zbog toga što su, kako je kazao, galebovi osvojili grad.
– Ima ih jako puno, raznose smeće, nastanili su mnoge krovove, a koloniju su osnovali i na Poreznoj upravi, kazao je Vuković i predložio da se ovoj ptičjoj pošasti stane na kraj po uzoru na Poreč gdje su u galeblja gnijezda položena drvena jaja, te se tako njihova populacija smanjila jer su odselili na područje gdje se mogu nesmetano razmnožavati.