Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Proslava 25 godina mature 4. a

30.07.2019. 09:45
Proslava 25 godina mature 4. a


Nekadašnji 4. a razred maturirao je 1994. godine, nakon što su tri godine pohađali školu u ratnim uvjetima. U rujnu 1991. godine upisali su drugi razred i prestaju biti MIOC te postaju, kako kažu sami, iznebuha i odjednom, Gimnazija Franje Petrića. Idu u školu pet dana, a onda počinje granatiranje grada i uzbune. U siječnju 1992. godine nastavljaju isprekidano školovanje, što zbog granatiranja ili nestanka struje. Da ne duljim, imali su 45 do 50% održane nastave, većinom konzultativno. Školski sat je trajao 30 minuta, nije bilo obavezno dolaziti u školu. Školska spužva se prala u moru ispred škole jer vode nije bilo, te je nastava organizirana da traje dok ima danjeg svjetla – struje nije bilo.
Kroz godine 1992. i 1993. uče uglavnom sami. Davne 1993., kao jedan od rijetkih razreda u Zadru, idu na ekskurziju van Hrvatske, u Barcelonu (tamo i nazad autobusom zajedno učenicima iz Ekonomske i Trgovačke škole). Svoju maturalnu godinu pohađaju normalno, a maturira ih 13 (od početnih 21 učenika). Škola, grad, Županija, fakulteti, nitko nije organizirao dodatnu nastavu da učenici nadoknade propušteno i dobro se pripreme za prijemne ispite. Sami su se pripremali. I uspjeli.
Anić Marina, Hotko Ana, Jureško Mario, Kožul Boris, Krmpotić Josip, Mehmedović Ema, Milinković Ana, Mikecin Šimun, Sikirić Tomislav, Šarić Tomislav, Šimičić Ivan, Tkalić Albina, Silov Danijela maturirali su 1994. godine, ali se proslavama mature uvijek pridružuje i Aćimov Dejan koji je prve tri godine pohađao razred. Dvije učenice su završile Geodetski fakultet, jedna Medicinski i jedna Diplomski studij fizioterapije, troje učenika Ekonomski fakultet. Dvojca učenika su završila FER, dvojca Veterinarski fakultet, dvojca Pomorski fakultet, a jedan Filozofski fakultet. Jedan je postao dr. sc., a troje su u nastajanju. Iako im nije bila namjera, oni su potvrdili paradigmu ‘modernog’ obrazovanja – samostalnost, preuzimanje inicijative, rješavanje problema i suradnički rad – generičke kompetencije toliko često spominjane u Cjelovitoj kurikularnoj reformi. Oni su prequel Škole za život.
Inače ova se generacija sastaje svakih pet godina. A ove godine su samo na jedan dan zbog proslave doletjeli prijatelji iz Madrida i Viga iz Španjolske.
Renata Ruić Funčić