Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Igrat ću Ljetnu ligu dokle god budem mogao

30.07.2020. 18:55


Teško da ga je netko nadmašio, ali budući da nemamo službene podatke zadržat ćemo se na tvrdnji da je sigurno jedan od igrača s najdužim stažem u županijskoj ljetnoj košarkaškoj ligi, koju je pritom osvajao triput (2004. i 2005. kao član Debeljaka, a 2006. u dresu Sukošana). Istina, Zadarska ljetna liga nastala 2019. nije pravni sljednik »stare« lige (koju je organizirao Košarkaški savez Zadarske županije), ali može se reći da je izgrađena na njenim temeljima, barem kao ideja da se tijekom ljeta ponudi kvalitetan košarkaški (i zabavni) sadržaj. Nego, tko je osoba iz prve rečenice?
– Ja sam Ivo Pavić i igram Ljetnu ligu od 1999. ili 2000. godine, nisam točno siguran. Ipak, skupio sam 20 godina staža – kaže Pavić (1984.), član Sukošana, koji itekako dobro koristi nagomilano iskustvo pa je s 13 skokova po utakmici prvi u tom vrlo bitnom statističkom elementu nakon utakmica po skupinama ovogodišnjeg izdanja Ljetne lige. Ipak, na toj će se brojci i zaustaviti budući da njegov klub nije uspio ući u četvrtfinale.
– Realno, kvaliteta je bila na strani naših suparnika. Ove sezone liga je još jača nego lani, imamo niz odličnih momčadi i čestitke svima koji su ušli u četvrtfinale.


Puntamika
Zanimljivo, Pavić nijednom unatrag dva desetljeća nije propustio Ljetnu ligu.
– Jednom me nije bilo zbog ozljede, ali i te sezone sam nešto ipak odigrao. U početku sam nastupao za Debeljak, a kasnije, što znači već 15-ak godina, za Sukošan. Ljetna liga ima posebnu draž jer se održava na otvorenom i nastupa se iz ljubavi prema klubu za koji igrate. To je slika onoga što je košarka nekad bila i na višim razinama. Zato ću se uvijek odazvati na ovo natjecanje i već sada jedva čekam sljedeće ljeto.
Pavić hvali ekipu koja se prošle godine uhvatila obnavljanja nekoliko godina zamrle ideje o košarci u ljetnim mjesecima.
– Entuzijasti koji su lani pokrenuli natjecanje doveli su ga na visoku razinu. Bilo je problema prije toga, posebno s financijama jer klubovi nisu mogli sve to platiti. Zato se nekoliko godina nije igralo. Sada je sve na jednom mjestu i to je veliko olakšanje. Naravno, svi bismo voljeli igrati u svom mjestu, ali to je teško izvedivo.
Na pitanje, koliko još u Ljetnoj ligi Pavić ima jednostavan odgovor.
– Dokle god to fizički budem mogao, igrat ću.
Košarkašku karijeru Pavić je počeo u mlađim uzrastima Zadra. Bio je pola sezone na posudbi u Puli, nastupao i za Pet bunara, tada razvojnu momčad Zadra, a posebno pamti razdoblje od 2006. do 2011. godine u kojem je nosio dres Borik Puntamike.
– Puntamika ima posebno mjesto u mojoj karijeri. Igrali smo odličnu košarku, uspjeli smo pobijediti Cibonu, Zadar, više puta i Cedevitu, pa Split, nastupali smo u nekoliko navrata i u Ligi za prvaka… Dosta publike je dolazilo na naše utakmice u Jazinama i uživao sam tih sezona. Bili smo odlična klapa i nakon što smo se igrački razišli ostali smo prijatelji. Pratim Puntamiku i dalje te se radujem svakom njihovom uspjehu, posebno sada kada su se vratili u Premijer ligu.


Posao i obitelj
Konačno, 2011. skrasio se u svom Sukošanu za koji i dalje igra u Drugoj ligi – jug. U kombinaciji s Antom Devićem, suigračem i iz puntamških dana, godinama je oslonac sastava kojeg vodi Boris Hrabrov.
– Dođe razbolje u životu u kojem morate podvući crtu i donijeti neke odluke. Dobio sam stalan posao, zasnovao i obitelj i više nisam mogao igrati košarku na razini na kojoj je to bilo u Puntamici. Danas radim u Marini Dalmacija, košarku igram iz gušta i uživam u tome.
Iza Sukošana je najbolja sezona u povijesti kluba te su u trenutku prekida natjecanja dijelili prvo mjesto s Diadorom. Otvarala se mogućnost i borbe za Prvu ligu…
– U klubu se kvalitetno radi s djecom koja kasnije postaju oslonac prve momčadi. Redovno igramo Ljetnu ligu i želimo da klub bude aktivan tijekom cijele godine u čemu i uspijevamo. Nastojimo mlađim igračima prenijeti ljubav i entuzijazam za košarku i vjerujem da će Sukošan i u budućnosti nastaviti ovim smjerom.




Sukošanska titula iz 2006.
Košarkaši Sukošana Ljetnu ligu osvojili su 2006. kada su u finalu s 82:64 u Jazinama pobijedili Pristan. Za Sukošan su u toj utakmici nastupili:: I. Pavić 9, Dević 9, Pašić, D. Pavić, Peljušić 7, T. Dražović 18, Mišulić 19, Peričić 4, Milošević, Keran, Zorić 2, J. Dražović 14. Trener: Branimir Peričić.


»Entuzijasti koji su lani pokrenuli Ljetnu ligu doveli su je na visoku razinu
Ivo Pavić


JESTE LI ZNALI?
Daleko najveći doseg Pavić je ostvario 2003. godine kada je bio u momčadi Zadra koja je pod vodstvom Danijela Jusupa osvojila regionalnu ligu (tada Goodyear). Zadar je u finalu u Ljubljani pobijedio Maccabi 91:88


Sutra četvrtfinale
Sutra su na rasporedu dvije četvrtfinalne utakmice Ljetne lige. Na ŠC Višnjik u 20:10 sati igrat će Sfinga Staffrodi i Mornarica Kampo kaštelo, a u 22:10 Kukljica i Jadera Talvi putovanja. U subotu slijede utakmice između Sabunjara i Smiljevca (20:10) te Bazena i Voštarnice (22:10). Na upit koga vidi kao favorita među ovih osam sastava Pavić odgovara:
– Sve momčadi su vrlo kvalitetne i svaka može biti pobjednik. Odlučivat će nijanse i stvarno je teško prognozirati tko bi mogao biti prvak.


1968.
godine osnovan je Košarkaški klub Sukošan