Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kapitalni uradak u sportskoj publicistici s velikom zastupljenosti Zadrana

30.07.2020. 11:19


Što se drugo nego odličnost moglo očekivati od autora monografije o povijesti hrvatskoga sportskog zrakoplovstva, kad je njezin tvorac sinonim za tu djelatnost u nas i nositelj Statue Ikar – nagrade za životno djelo i kad je taj naš sugrađanin više od pola stoljeća »živio« sportsko zrakoplovstvo kako u nas tako i u svijetu.
Riječ je o u srpnju ove godine objavljenome djelu Zadranina Ladislava Radulića »Stoljeće hrvatskoga športskog zrakoplovstva« koje je svakako kapitalni uradak u sportskoj publicistici i šire. Radulić je ujedno tom monografijom donio svome Zadru još jedan primat među mnogobrojnim primatima u povijesti hrvatskoga sporta i šire, jer je ta knjiga prva publikacija u nas koja je ovu djelatnost obuhvatila u potpunosti.


Od Fausta Vrančića do suvremenika
U nakladništvu Hrvatskog zrakoplovnog saveza i tisku Printer Grupe d.o.o. Zagreb, na 150 stranica velikog formata, uz izvrsnu tehničku obradu, Ladislav Radulić napisao je epohalno djelo na ponos svima nama.
Ova knjiga je po puno toga posebna pa i po činjenici što su je »promovirala« čak četiri uvodničara, sve jedno ime veće od drugoga: Antun Vrdoljak u ime Međunarodnog olimpijskog odbora, Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, Damir Tomić, prvi čovjek Hrvatske zajednice tehničke kulture, a sve je začinio predsjednik Hrvatskoga zrakoplovnog saveza Robert Leško, svjetski modelarski prvak. Već ta činjenica pokazuje koliko je Radulićeva fotomonografija vrijedna i cijenjena.
U njoj ćete naći sve, baš sve iz povijesti hrvatskoga sportskog zrakoplovstva, od početaka toga sporta u svijetu preko oca svjetskog padobranstva našega Fausta Vrančića, autora prvoga našeg monoplana Eduarda Slavoljuba Penkale, prvoga hrvatskog skakača padobranom Dragutina Dolanskog, legendi Dragutina Novaka i Mihajla Merčepa, te najvećega našeg konstruktora zrakoplova Rudolfa Fizira i tvorca prve naše sportske jedrilice Stanka Obada. Tu je također i sve o prvoj pilotkinji i padobranki na području istočne Europe našoj Katarini Matanović – Kulenović.


Zadarski sportski zrakoplovci
U Radulićevoj knjizi saznat ćete kako je Marijan Marić najuspješniji hrvatski sportski zrakoplovac, padobranac i motorni pilot, svjetski prvak i rekorder, o suvremenim »nebeskim damama« Mariji Petrić – Mikloušević i Veseljki Klobučar – Pirc, te o mnoštvu zadarskih sportskih zrakoplovaca iz svih grana te djelatnosti. Tu su letač i instruktor Anđelo Košuta (inače najpoznatiji zadarski nogometni vratar prošlog doba), čak legendarni gradonačelnik Kažimir Zanki, dr. Šandor Lovrić pa modelar Ranko Paštrović, utemeljitelj raketaške sekcije Neven Baričević, letači Damir Žarko (inače operni pjevač), Neven Braco Tokić i Tomislav Šoba, suvremene legende Velid Jakupović Gricko, Bjanka Pavin, Mario Grdović, Žarko Tica i Darko Tokić te najveća zadarska padobranka u povijesti Mira Grčić, nositeljica srebrnoga odličja sa svjetskog prvenstva.
U Radulićevoj knjizi su i podatci o svim predsjednicima (među kojima je i autor ove knjige) i tajnicima HZS – a (ZSH-e), te imenik svih članica Hrvatskoga zrakoplovnog saveza i još toga.
– Neizmjerno volim svoj Rivanj pa tako i sva djela koja sam njemu posvetio, ali ovu knjigu ipak smatram svojim životnim djelom. Pa u njoj je i šezdeset godina moga života u sportu u kojega sam od djetinjstva zaljubljen i kojemu sam se cijeli posvetio. Sretan sam i zadovoljan što sam je, nakon deset godina mukotrpnoga rada, uspio okončati i objaviti. Hvala Hrvatskome zrakoplovnom savezu što je prihvatio moj prijedlog za ostvarenje ove fotomonografije i što je materijalno, u vrijeme nedostatka sredstava, stao iza moga projekta. Također, hvala svima koji su mi pomogli u radu na knjizi za koju vjerujem kako je vrijedan doprinos povijesti hrvatskoga sporta, kazao je autor.
Nedostatak ovoga Radulićevog reprezentativnoga djela je što je tiskano u samo stotinu primjeraka?! Gotovo nevjerojatno, ali, nažalost, istinito. To znači kako neće biti dostupno mnogima koji bi se htjeli upoznati s njegovim sadržajem i trajno ga imati.




Pedeset godina u sportskom zrakoplovstvu
Ladislav Radulić, profesor kroatistike, znanstvenik i prevoditelj s češkoga jezika, svakako je jedna od znamenitijih osoba zadarskog okružja čiji je životni i djelatni put lijep primjer domaćeg čovjeka zaljubljenog u svoj zavičaj i svoj grad kojima desetljećima dariva dobrotu. Ladija odavno znademo kao mladog kinooparatera pa više od polustoljetnoga sportskog djelatnika – legendu Aerokluba Zadar i prvog predstavnika Republike Hrvatske u svjetskoj udruzi FAI, zatim jednog od utemeljitelja 1991. (s Velidom Jakupovićem) zrakoplovne postrojbe MUP-a pri Policijskoj upravi Zadar, nositelja Statue Ikar i Državne nagrade za tehničku kulturu Faust Vrančić i još puno toga.
No Radulić je i autor trilogije o svome rodnom Rivnju, kojom se potvrđuje kao rivanjski kroničar. Godine 2002. objavio je »Riječnik rivanjskoga govora«, zatim 2010. zapise o otoku »Grcaj na ogrcu«, a 2019. »Prokljeto jugo i druge priče« čime je zaokružio opus o ovome malom otoku zadarskoga arhipelaga. Sve tri knjige od osobitoga su značenja, a posljednja posebice jer je u povodu 500. obljetnice (ove 2020.) od doseljenja prvog pretka današnjih stanovnika Rivnja.


»U monografiji je šezdeset godina moga života u sportu u kojega sam od djetinjstva zaljubljen. Sretan sam i zadovoljan što sam je, nakon deset godina mukotrpnoga rada, uspio okončati i objaviti«
Ladislav Radulić