Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Projektor na servisu u Zagrebu

30.07.2020. 18:47


Kako smo već pisali, Mali arsenal, centar za posjetitelje HERA, krajem prošle godine privremeno je zatvoren radi sanacije. Kako doznajemo od mr. sc. Renate Peroš, ravnateljice Narodnog muzeja Zadar, u razdoblju koje je uslijedilo uklonjeni su svi oštećeni i nevezani elementi žbuke s podgleda svoda, silikonirani su spojevi reške između inoksdoprozornika-šalaporki i kamenih šembrana, izvedeni su okapnici od hidrofobnog morta vapnenog porijekla na kontaktima donjih inoksdoprozornika-šalaporki i kamenih šembrana, hidrofobnim mortom vapnenog porijekla obrađena je gornja poklopnica i reške kamenog zida izvedenog između Malog arsenala i susjedne stambene zgrade, jer spoj sa zidom predstavlja jedan od puteva ulaska vode u Mali arsenal. Konačno, nakon promatranja radi utvrđivanja eventualnog daljnjeg postojanja osipanja sitnih čestica žbuke sa svoda, projektor je, kaže Peroš, 21. srpnja 2020. godine odnesen na servis u Zagreb.
O Malom arsenalu brine Narodni Muzej Zadar koji s osnivačem, Zadarskom županijom, koordinira sve aktivnosti vezane za funkcioniranje Malog arsenala.
– Po broju posjetitelja u protekle tri godine možemo vidjeti da postoji velik interes za posjet
Malom arsenalu. Naime, 2017. godine Mali arsenal je posjetilo 11016 posjetitelja, sljedeće godine 7498, a 2019. 7368 posjetitelja. O važnosti Malog arsenala govori i niz nominacija i nagrada koje je ovaj prostor osvojio proteklih godina.
Zbog cjelokupnog stanja vezanog uz epidemiju bolesti COVID-19 svakodnevno se prati razvoj situacije, te ćemo temeljem toga prilagoditi programe u sezoni, kazala je Peroš.